original 1

 

Στο κατώφλι της Νέας Χρονιάς, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την τεράστια προσφορά των ιατρών της Κύπρου σε μια από τις χειρότερες υγειονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Ιδιαίτερα τούτες τις ώρες, κατά τις οποίες η πανδημία Covid-19 παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση, εξαπλώνεται ραγδαία, φέρνει στα όρια τους τα συστήματα υγείας και δοκιμάζει σκληρά τις αντοχές των επαγγελματιών υγείας ευρύτερα.

Τα εμβόλια, ως μια από τις νίκες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, μας δίνουν ελπίδα.

Ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ενθαρρύνουμε το κοινό να αγκαλιάσει αυτό το ισχυρό επιστημονικό όπλο που έχουμε πλέον στα χέρια μας, συνδυαστικά με τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και άλλες ιατροφαρμακευτικές θεραπείες, για να μπορέσουμε μαζί να καταπολεμήσουμε την πανδημία και όσο το δυνατό πιο σύντομα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα της καθημερινότητας μας.

Τονίζουμε ότι η ανταπόκριση του κοινού στους εμβολιασμούς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι ιατροί από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία και ειδικότερα κατά την παρούσα φάση που διανύουμε είναι στην πρώτη γραμμή, προασπιζόμενοι την ανθρώπινη ζωή.

Μάχη κατά της πανδημίας χωρίς υγιείς ιατρούς, δεν νοείται. Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που ως ΠΙΣ έχουμε απαιτήσει από το Υπουργείο Υγείας, όπως οι εμβολιασμοί των ιατρών αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα. Δεν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, εάν δεν είμαστε υγιείς.

Και το ίδιο ισχύει για όλους. Διότι η διαχείριση της πανδημίας Covid-19, δεν είναι μόνο κλινική ή υγειονομική αλλά αγγίζει το κοινωνικό και το ατομικό επίπεδο.

Προσωπικά ο καθένας και η κάθε μία από εσάς μπορείτε να βοηθήσετε και να συμβάλετε στον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του Sars-Cov-2 τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής

προστασίας και ακολουθώντας με πειθαρχία τα μέτρα της Πολιτείας. Έτσι προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας από τη μετάδοση του ιού.

Ο καθένας και η καθεμία από εσάς μπορείτε να μιλήσετε στους νέους μας για την ανάγκη επίδειξης υπεύθυνης στάσης, προφυλάσσοντας με την ενδεικνυόμενη συμπεριφορά ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους μας και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η τήρηση των μέτρων δεν πρέπει να γίνεται από φόβο, αλλά από ευθύνη έναντι της ανθρώπινης ζωής.

Ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ευχόμαστε καλή δύναμη στην ιατρική κοινότητα της Κύπρου που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης της πανδημίας και είναι δίπλα στον κάθε συμπολίτη μας που παλεύει με τον ιό.

Ευχόμαστε επίσης κουράγιο σε όλους τους συμπολίτες μας που βιώνουν τις συνέπειες των αναγκαίων αλλά σκληρών περιοριστικών μέτρων και να ξέρουν ότι με υπομονή και πειθαρχία, μπορούμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Καλή Χρονιά για όλους και ευχόμαστε το 2021 να φέρει την αποκατάσταση της κανονικότητας και υγεία σε όλους.

 

O ΠΙΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΝΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ, ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΣ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2021 

Print Friendly, PDF & Email

doctor coronavirus

 

Είναι με μεγάλη μας απογοήτευση που έχουμε παρατηρήσει τις τελευταίες μέρες ότι επιχειρείται στοχοποίηση γιατρών και καταλογισμός ευθυνών, για τα προβλήματα στελέχωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων που προϋπήρχαν της έξαρσης της πανδημίας.

Ο ΠΙΣ δεν διακρίνει τα μέλη του σε γιατρούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και στέλνει μήνυμα συνεργασίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καλώντας τους να αντιληφθούν ότι ο κοινός μας εχθρός είναι η πανδημία Covid-19.

Ο ΠΙΣ αναγνωρίζει επίσης τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι συνάδελφοι στα δημόσια νοσηλευτήρια καλούνται εδώ και καιρό και ιδιαίτερα εν καιρώ πανδημίας, να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, είχε επανειλημμένως επισημάνει τα προβλήματα της υποστελέχωσης, πολύ καιρό πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και παρόλο που είχε υποβληθεί επίσημα στρατηγικός σχεδιασμός με εποικοδομητικές εισηγήσεις προς αντιμετώπιση των επιπρόσθετων προβλημάτων που έφερε η πανδημία, θα ανέμενε κάποιος να μην είναι αντιμέτωπος με τα σημερινά δεδομένα.

Ουδείς αμφισβητεί το γεγονός ότι το ξέσπασμα της πανδημίας συνέπεσε με τα πρώτα βήματα της μεταρρύθμισης της υγείας και δοκιμάζει σκληρά όλο το σύστημα και ιδιαίτερα τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία όλοι επικαλούμαστε ως ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ενδονοσοκομειακή φάση της εφαρμογής του συστήματος υγείας αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο τις παραλείψεις στις υποδομές αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό και καλούμε το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΥΠΥ και τον ΟΑΥ, να εγκύψουν στην άμεση διόρθωση όλων αυτών των προβλημάτων και να είστε βέβαιοι ότι η ιατρική κοινότητα πάντοτε σε πνεύμα συνεργασίας, συμβάλλει για να διασφαλίσουμε και να διασώσουμε τη δημόσια υγεία.

Δεν είναι ώρα ούτε για αποπροσανατολισμό από ευθύνες, ούτε για επίδειξη ισχύος. Είναι η ώρα της υπέρβασης ώστε να προστατεύσουμε από κοινού τη δημόσια υγεία.

Τονίζουμε την ανάγκη ενός σωστού στρατηγικού σχεδιασμού, χωρίς σπασμωδικές επιτάξεις «στα τυφλά», σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα ώστε η εφαρμογή του είναι αποτελεσματική και υποστηρικτική για τη δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

29 Δεκεμβρίου 2020

Print Friendly, PDF & Email

embolio

 

Η διαχείριση της πανδημίας απαιτεί υπευθυνότητα εκ μέρους όλων και κυρίως σε ατομικό επίπεδο μέσα από την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η γνωριμία με τον ιό Covid-19 έχει ολοκληρωθεί. Ως ιατρική κοινότητα επικεντρωνόμαστε στο τρίπτυχο «Πρόληψη-Προστασία-Πρόβλεψη».

Μέχρι στιγμής τα εργαλεία που είχαμε για εφαρμογή του τρίπτυχου «Π-Π-Π», ήταν τα lockdown και τα μέτρα ατομικής προστασίας «Χέρια-Αποστάσεις-Μάσκες».

Οι πολύτιμες γνώσεις που έχουμε αποκτήσει μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας ως παγκόσμια επιστημονική και ιατρική κοινότητα, έχουν οδηγήσει στην παρασκευή, έγκριση και διάθεση των εμβολίων τα οποία θα αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό ενισχυτικό εργαλείο για την αποτελεσματική διαχείριση και εξελικτικά εκρίζωση της πανδημίας Covid-19.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί συνδυαστικά και από την ανταπόκριση του πληθυσμού στον εμβολιασμό κατά του Covid-19.

Η έγκριση και διάθεση εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού αποτελεί μια από τις νίκες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ευρύτερα, η εμπλουτισμένη γνώση της ιατρικής επιστήμης ενάντια του Covid-19, μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την έγκαιρη αντιμετώπιση πανδημιών στο μέλλον, με μεθόδους που θα αποτρέπουν φοβικές κοινωνίες και αναιμικές οικονομικές δραστηριότητες απροσδιόριστης διάρκειας.

Οι αντοχές μας κάτω από υγειονομική πίεση λόγω πανδημιών και του Covid-19 ιδιαίτερα απαιτούν λύσεις που περιλαμβάνουν την αξιοποίηση όλων των ιατροφαρμακευτικών εργαλείων και τα εμβόλια αποτελούν μέρος αυτής της αντιμετώπισης.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, στο πλαίσιο της αποστολής του για διασφάλιση του δημόσιου αγαθού που είναι η υγεία και με αίσθημα ευθύνης έναντι των μελών του, των επαγγελματιών υγείας και όλων των πολιτών ενθαρρύνει και αναμένει ότι όλοι, θα επιδείξουν την ανάλογη ευθύνη με την ανταπόκριση τους στους εμβολιασμούς.

29 Δεκεμβρίου 2020

Print Friendly, PDF & Email

pnemonolo

Η Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου και τα μέλη της έχουν ήδη αποδείξει ότι στις πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας, είμαστε εθελοντικά παρόντες για να τις καλύψουμε, χωρίς καν να χρειάζεται το οποιοδήποτε εξαναγκαστικό μέτρο όπως η επίταξη.

Οι μάχιμοι ιδιώτες πνευμονολόγοι ανά το παγκύπριο είναι στο σύνολο τους 22.

17 από αυτούς έχουν συμβάλει σε εθελοντική βάση και εκ περιτροπής στη διαχείριση της πανδημίας με κάλυψη αναγκών ως εξής:

Ø 3 στο νοσοκομείο Αμμοχώστου

Ø 5 στο νοσοκομείο Λεμεσού

Ø 3 στο νοσοκομείο Λάρνακας

Ø 6 στο νοσοκομείο Λευκωσίας

Οι υπόλοιποι είναι προγραμματισμένο, σε συνεννόηση με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας να συνδράμουν τις επόμενες μέρες.

Ο καταλογισμός ευθυνών σε γιατρούς, εκ μέρους του ΟΚΥΠΥ για μη συμβολή, είναι συνεπώς αβάσιμος και παράλληλα προκλητικός.

Για τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19, απαιτείται σωστή οργάνωση και καλή συνεργασία προκειμένου να μην θυματοποιούνται άλλοι ασθενείς, είτε των πνευμονολογικών κλινικών των δημοσίων νοσηλευτηρίων είτε των ιδιωτών πνευμονολόγων, που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις, ανεξάρτητα αν υπάρχει πανδημία ή όχι.

Οι αρμόδιοι φορείς, οφείλουν προτού προχωρήσουν στο ύστατο μέτρο της επίταξης, να έχουν εξαντλήσει όλα τα εσωτερικά τους περιθώρια στελέχωσης.

Και διερωτόμαστε, το έχουν πράξει;

Τόσο η ΠΕΚ όσο και ο ΠΙΣ έχουν επανειλημμένως ζητήσει να σταλούν γραπτώς πληροφορίες για το πώς έχουν κατανεμηθεί οι 21 πνευμονολόγοι του ΟΚΥΠΥ για να δούμε σε συνεργασία με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας ποιες και πού υπάρχουν πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν ακριβώς λόγω της πανδημίας, προκειμένου να

ενημερώσουμε τα μέλη μας και να καταρτίσουμε ένα πλάνο για την αποτελεσματική κάλυψη αυτών των αναγκών.

Ο ΟΚΥΠΥ δυστυχώς αρνήθηκε τη συνεργασία μη ανταποκρινόμενος στο αίτημα μας.

Ρωτήσαμε επίσης ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Ούτε σε αυτό μας έχουν απαντήσει.

Δυστυχώς αντί ο ΟΚΥΠΥ να είχε επικεντρωθεί στην άμεση επίλυση προβλημάτων –(όπως το ότι το Νοσοκομείο Αναφοράς δεν είχε ούτε ΜΕΘ ούτε πνευμονολογική κλινική)– επιδίδεται σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών που δεν εξυπηρετεί τον κύπριο ασθενή. Αντίθετα τον θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στο πλαίσιο της αποστολής μας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση του Κύπριου ασθενή, είτε έχει επιμολυνθεί με Covid-19 είτε αντιμετωπίζει άλλες χρόνιες παθήσεις, οφείλουμε να επιμείνουμε στην ανάγκη καλής συνεργασίας.

29 Δεκεμβρίου 2020

Print Friendly, PDF & Email

δαλι

 

Η Εθνική Επιτροπή συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες που η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου (ΠΕΚ) και η Περιγεννητική Εταιρεία έχουν εκφράσει στα Δελτία Τύπου της 12ης και 16ης Δεκεμβρίου αντίστοιχα , για τις πιθανές συνέπειες της μακρόχρονης και συστηματικής έκθεσης των παιδιών και των εμβρύων στο Δάλι, σε επιβλαβείς για την υγεία τους ουσίες. Χαιρετίζει και υποστηρίζει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετακίνηση του εργοστασίου

Οι μονάδες παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στα διάφορα στάδια της επεξεργασίας του υλικού απελευθερώνουν ρύπους στην ατμόσφαιρα, όπως αιωρούμενα σωματίδια (particulate matter, PMs), πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (polycyclic aromatic hydrocarbons, PAHs), διοξείδιο του θείου (SO2), μονοξείδιο του άνθρακα (CO), οξείδια του αζώτου (NOx), πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) και μέταλλα. Για τις ουσίες αυτές έχουν θεσπιστεί ανώτερα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών και έκθεσης ώστε να περιορίζονται οι επιπτώσεις στην Υγεία. Πολλές επιστημονικές μελέτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επιπτώσεις αυτών των ουσιών. Βραχεία έκθεση στις παραπάνω ουσίες προκαλεί ερεθισμό των ματιών, ερεθισμό του φάρυγγα, βήχα, δύσπνοια και κεφαλαλγία. Η μακροχρόνια έκθεση συσχετίζεται με:

· προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα: αυξημένη εμφάνιση άσθματος, συχνότερες ασθματικές κρίσεις και χαμηλότερη αναπνευστική λειτουργία

· νευροαναπτυξιακές διαταραχές: αυξημένα ποσοστά συμπεριφορικών διαταραχών, γνωστικών δυσλειτουργιών και μειωμένης σχολικής επίδοσης, συχνότερη εμφάνιση αυτισμού και διαταραχών διάσπασης προσοχής

· πιθανή καρκινογένεση: πειραματικές και επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την τοξική δράση των ατμοσφαιρικών ρύπων με την εκδήλωση καρκίνου

Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά και τα έμβρυα κυρίως γιατί: α) η λήψη αέρος ανά μονάδα βάρους και κατά συνεπεία η έκθεση τους είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους ενήλικες, β) ευρίσκονται σε στάδια προγραμματισμού και ανάπτυξης που τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε νευροτοξικές και καρκινογόνες ουσίες, γ) η μακροχρόνια έκθεση πιθανώς να δρα αθροιστικά στην εμφάνιση

γενετικών αλλαγών, και πιθανόν η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους στην παιδική ηλικία να ευνοεί τη μελλοντική εμφάνιση καρκίνου στην ενήλικη ζωή. Η ενδομήτρια έκθεση στους παραπάνω ατμοσφαιρικούς ρύπους έχει επίσης συσχετισθεί με πρόωρους τοκετούς, με χαμηλό βάρος γέννησης, αυξημένη βρεφική θνησιμότητα και συχνότερα αναπνευστικά προβλήματα στα πρώτα χρόνια της ζωής. Επιστημονική ανασκόπηση του θέματος και σχετική βιβλιογραφία παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα μας www.paidi.com.cy

Για τους πιο πάνω λόγους πέραν από την εφαρμογή των ορίων, στην βάση της Αρχής της Προφύλαξης (COM2000) η συστηματική έκθεση των παιδιών και του εμβρύου σε τοξικές ουσίες ιδιαίτερα σε καρκινογόνες και νευροτοξικές πρέπει να αποφεύγεται.

Στην βάση λοιπόν της Αρχής της Προφύλαξης και των επιστημονικών δεδομένων και με στόχο τη διασφάλιση υγιεινής διαβίωσης για τον παιδικό πληθυσμό της περιοχής Ιδαλίου, η Εθνική Επιτροπή Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού χαιρετίζει την σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και υποστηρίζει την επίσπευση των διαδικασιών για άμεση μεταφορά των εργοστασίων ασφάλτου από την περιοχή του Ιδαλίου σε μέρος απομακρυσμένο από κατοικημένες περιοχές.

Εθνική Επιτροπή Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού

Λευκωσία 20 Δεκεμβρίου 2020

Print Friendly, PDF & Email
krifi endooikogeniaki via
 
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο εθελοντικός οργανισμός Social Policy and Action Organization συνδιοργανώνουν Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Εργαστήριο  με θέμα ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΜΙΣΟΥΣ. ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας. Το εργαστήριο είναι εγκεκριμένο από το ΟΚυΠΥ – Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. 
 
Περισσοτερες λεπτομέρειες: 

pdfHEALTH_PROFESSIONALS_WORKSHOP_DETECTING_HATE_CRIMES._HELPING_THE_VICTIMS.pdf

 
Print Friendly, PDF & Email

fake fact

 

Η παραπληροφόρηση ως προς την ουσία μιας καταγγελίας και ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούνται προκαλεί αχρείαστο πανικό μεταξύ των πολιτών.

Η καταγγελία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) περί γιατρών με πλαστά πιστοποιητικά, όπως έχει τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και όπως έχει αναπαραχθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν περιγράφει με ακρίβεια τα πραγματικά γεγονότα γύρω από τις σχετικές υποθέσεις που εξετάζονται ήδη από την επιτροπή Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Η δε καταγγελία στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, για τη συνεδρία ημερομηνίας 3.12.2020, ετέθη ως εξής: «…μη ορθή εφαρμογή των νομοθεσιών και της λειτουργίας των θεσμών που έχουν ταχθεί για την προστασία των πολιτών από γιατρούς με πλαστά πιστοποιητικά».

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι ενώπιον της Βουλής έχουν παρατεθεί τα πραγματικά γεγονότα, εντούτοις έχουμε παρατηρήσει την ανάδειξη εντυπώσεων και αβάσιμων ερμηνειών, ως δεδομένα.

Όση είναι η ευθύνη στην εξέταση καταγγελιών, άλλη τόση είναι και η ευθύνη για την σωστή πληροφόρηση του κοινού. Και αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΙΣ, αναγκάζεται να επαναλάβει τα όσα έχουν παρατεθεί ενώπιον της Βουλής, προς αποκατάσταση της αλήθειας.

  • Το Ιατρικό Συμβούλιο διερεύνησε μία συγκεκριμένη υπόθεση που αφορούσε δύο ιατρούς, από την πρώτη στιγμή και επισταμένα. Η βάση της καταγγελίας που εξέτασε το Ιατρικό Συμβούλιο, ακολούθως το Διοικητικό Δικαστήριο και που μετά την έκδοση απόφασης εξετάζεται και από την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΙΣ αφορά όχι πλαστά πιστοποιητικά αλλά το εξής:  

    Τα συγκεκριμένα έγγραφα που κατατέθηκαν, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της δικής μας νομοθεσίας για αναγνώριση ειδικότητας. Γι’ αυτό και ανακλήθηκε η ιατρική ειδικότητα από πλευράς των δύο ιατρών.

  • Στην προκειμένη περίπτωση δεν προέκυψε θέμα για πλαστά διπλώματα ή τσαρλατανισμό.
  • Η καταγγελία που τέθηκε ενώπιον του Ιατρικού Συμβουλίου αφορούσε το κατά πόσον οι καταγγελλόμενες είχαν την ειδικότητα που παρουσίαζαν ότι είχαν.
  • Το Ιατρικό Συμβούλιο είχε τότε διαπιστώσει παραλείψεις και μη συμμόρφωση με τους απαιτούμενους χρόνους άσκησης της ιατρικής ειδικότητας.
  • Το τι έκρινε το Ιατρικό Συμβούλιο είναι ότι το συγκεκριμένο πτυχίο, δεν πληροί τις προϋποθέσεις της δικής μας νομοθεσίας για την ειδικότητα. Γι’ αυτό και ανακλήθηκε μόνο η ειδικότητα τους.
  • Οι παραπονούμενες είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη αμφισβητώντας την απόφαση του Ιατρικού Συμβουλίου.
  • Το Διοικητικό Δικαστήριο δικαίωσε την απόφαση του Ιατρικού Συμβουλίου.
  • Η Επιτροπή Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, όταν και εφόσον ένα ζήτημα εξετάζεται από τα δικαστήρια, αναμένει την έκδοση της σχετικής απόφασης του Δικαστηρίου και στην συνέχεια το θέτει ενώπιον της για διερεύνηση πιθανής διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων.
  • Όπως και έγινε και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, έστω και πρωτόδικη, η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΙΣ έθεσε χωρίς καμία καθυστέρηση ενώπιον της το θέμα και έχει μάλιστα ορίσει Ερευνώντα Λειτουργό.
  • Από την εξέταση της υπόθεσης θα καθοριστούν και οι επόμενες ενέργειες του ΠΙΣ.
  • Άλλες πτυχές της εν λόγω υπόθεσης, που δεν είναι αρμοδιότητα του ΠΙΣ ή του Ιατρικού Συμβουλίου, εξετάζονται από την Αστυνομία.
  • Υπό διερεύνηση από τον ΠΙΣ βρίσκονται και άλλες υποθέσεις πιθανής χρήσης από ιατρούς ψευδών προσόντων, προερχόμενες είτε από καταγγελία που τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας είτε από αυτεπάγγελτη διερεύνηση κατόπιν πληροφοριών που έλαβε η Επιτροπή.
  • Υπάρχει σαφής ανάγκη αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για να επιτευχθεί καλύτερος έλεγχος, διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης του κοινού.

Ουσιαστικά, ουδεμία ολιγωρία έχει επιδειχθεί και ουδεμία ανοχή σε κανένα φαινόμενο τσαρλατανισμού από πλευράς του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος διαβεβαιώνει για άλλη μία φορά πως βρίσκεται συνεχώς σε επαγρύπνηση και σε πλήρη συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου, στοχεύοντας στην προστασία των ασθενών και ευρύτερα της κοινωνίας από παράνομες πρακτικές ατόμων που παρουσιάζονται ψευδώς ως γιατροί. Τα απαράδεκτα φαινόμενα εκμετάλλευσης των πολιτών ουδέποτε θα γίνουν ανεκτά και ιδιαίτερα όταν αφορούν το ύψιστο αγαθό της υγείας.

Τέλος καλούμε όλους να επιδεικνύουν την ανάλογη υπευθυνότητα και σοβαρότητα στην κατάθεση καταγγελιών και να στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε εντυπώσεις. Στην μάχη αυτή απαιτείται συστράτευση και αλληλοϋποστήριξη καθώς ο στόχος είναι κοινός.

7 Δεκεμβρίου 2020

Print Friendly, PDF & Email

dali

 

Η προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι μία από τις βασικότερες αποστολές τους Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζουμε τη μεγάλη μας ανησυχία για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι, από ένα διαχρονικό πρόβλημα που δυστυχώς παραμένει άλυτο και αφορά τη λειτουργία δυο βιομηχανικών μονάδων που γειτνιάζουν με τις κατοικίες της Ενορίας και οποίες χρησιμοποιούν μαζούτ ως καύσιμη ύλη.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως επιδείξουν την ανάλογη σοβαρότητα και κατέλθουν σε άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του διαχρονικού αυτό προβλήματος, το οποίο δυνητικά επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο την υγεία των κατοίκων που εκτίθενται συστηματικά σε επιβλαβείς ουσίες.

Η Πολιτεία οφείλει να εγκύψει στο πρόβλημα που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, στην οποία δεν χωρούν οι οποιεσδήποτε εκπτώσεις.

Από την πλευρά του ο ΠΙΣ εκφράζει την πλήρη ετοιμότητα του να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί, στην επίλυση του ζητήματος και στην προστασία της υγείας των επηρεαζόμενων κατοίκων.

7 Δεκεμβρίου 2020

Print Friendly, PDF & Email