ΠΙΣ: Μην «πυροβολείτε» την ιατρική κοινότητα – Εχθρός μας είναι ο Covid-19

doctor coronavirus

 

Είναι με μεγάλη μας απογοήτευση που έχουμε παρατηρήσει τις τελευταίες μέρες ότι επιχειρείται στοχοποίηση γιατρών και καταλογισμός ευθυνών, για τα προβλήματα στελέχωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων που προϋπήρχαν της έξαρσης της πανδημίας.

Ο ΠΙΣ δεν διακρίνει τα μέλη του σε γιατρούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και στέλνει μήνυμα συνεργασίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καλώντας τους να αντιληφθούν ότι ο κοινός μας εχθρός είναι η πανδημία Covid-19.

Ο ΠΙΣ αναγνωρίζει επίσης τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι συνάδελφοι στα δημόσια νοσηλευτήρια καλούνται εδώ και καιρό και ιδιαίτερα εν καιρώ πανδημίας, να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, είχε επανειλημμένως επισημάνει τα προβλήματα της υποστελέχωσης, πολύ καιρό πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και παρόλο που είχε υποβληθεί επίσημα στρατηγικός σχεδιασμός με εποικοδομητικές εισηγήσεις προς αντιμετώπιση των επιπρόσθετων προβλημάτων που έφερε η πανδημία, θα ανέμενε κάποιος να μην είναι αντιμέτωπος με τα σημερινά δεδομένα.

Ουδείς αμφισβητεί το γεγονός ότι το ξέσπασμα της πανδημίας συνέπεσε με τα πρώτα βήματα της μεταρρύθμισης της υγείας και δοκιμάζει σκληρά όλο το σύστημα και ιδιαίτερα τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία όλοι επικαλούμαστε ως ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ενδονοσοκομειακή φάση της εφαρμογής του συστήματος υγείας αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο τις παραλείψεις στις υποδομές αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό και καλούμε το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΥΠΥ και τον ΟΑΥ, να εγκύψουν στην άμεση διόρθωση όλων αυτών των προβλημάτων και να είστε βέβαιοι ότι η ιατρική κοινότητα πάντοτε σε πνεύμα συνεργασίας, συμβάλλει για να διασφαλίσουμε και να διασώσουμε τη δημόσια υγεία.

Δεν είναι ώρα ούτε για αποπροσανατολισμό από ευθύνες, ούτε για επίδειξη ισχύος. Είναι η ώρα της υπέρβασης ώστε να προστατεύσουμε από κοινού τη δημόσια υγεία.

Τονίζουμε την ανάγκη ενός σωστού στρατηγικού σχεδιασμού, χωρίς σπασμωδικές επιτάξεις «στα τυφλά», σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα ώστε η εφαρμογή του είναι αποτελεσματική και υποστηρικτική για τη δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

29 Δεκεμβρίου 2020

Διαβάστηκε 895 φορές
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα