ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Χαιρετισμός Δρ Βάσου Θ. Οικονόμου, Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου

Η ανθρωπότητα ακολούθησε μια εξαιρετικά δύσβατη και επίπονη πορεία για να απελευθερωθεί από τα ισχυρά τα δεσμά της άγνοιας και να κατακτήσει το σπουδαιότερο αγαθό, τη γνώση. Η γνώση είναι αυτή που την έβγαλε από το σκοτάδι της αμάθειας και την οδήγησε στο φως της νόησης, της ανάπτυξης και της προόδου.  Σύμφωνα με ένα παλιό αλλά διαχρονικό ρητό «Το πιο πολύτιμο αγαθό είναι η γνώση. Το χρήμα χάνεται, η υγεία και η δύναμη μειώνονται, αλλά ότι έχει κερδηθεί με το μυαλό και τη γνώση μένει». Τα πιο κατάλληλα και αποτελεσματικά όπλα εναντίον του φόβου και της προκατάληψης είναι η γνώση της αλήθειας που δίνει στον άνθρωπο τα πιο κατάλληλα εφόδια για να πορευτεί στη ζωή του.

Η αλήθεια εμφανίστηκε δειλά-δειλά στην αρχαία εποχή και αναπτύχθηκε σταδιακά και με μεγάλο κόστος, αφού στην πορεία της ανθρωπότητας αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει πανίσχυρα κατεστημένα, που βολεύονται με την κατάσταση που επικρατεί και πολεμούν κάθε καινοτομία και κάθε πρόοδο που διασαλεύει τα λιμνάζοντα ύδατα.

Ήταν λογικό και αναμενόμενο, ότι η αλματώδης εξέλιξη των επιστημών σε κάποιο στάδιο θα ενέπλεκε σε αυτό το ξέφρενο ρυθμό και την καινούργια επιστήμη της πληροφορικής. Πριν μερικές δεκαετίες ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, η ηλεκτρονική επικοινωνία, τα φορητά τηλέφωνα, η δορυφορική τηλεόραση, ήταν όροι άγνωστοι και σήμερα μπήκαν πια για καλά στην καθημερινότητά μας.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα στην εποχή μας που έχει χαρακτηριστεί ως «η εποχή της πληροφορίας και της πληροφορικής», κάποιοι άνθρωποι παραμένουν ακόμα στην άγνοια είτε εκούσια, είτε ακούσια. Βέβαια, η άγνοια αυτή προκαλεί φόβο προς οτιδήποτε άγνωστο και ξένο. Αυτόν τον φόβο μπορούν να τον προκαλέσουν διάφοροι παράγοντες, όπως η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας και τα νέα, συνεχόμενα επιτεύγματα της επιστήμης. Ο άνθρωπος που δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένος, μπορεί εύκολα να ετεροκατευθυνθεί κυρίως από τις παραπλανητικές πληροφορίες των Μ.Μ.Ε και έτσι οδηγείται στην προκατάληψη ως προς κάθε νέα επιστημονική ανακάλυψη και πρόοδο.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα χαιρετίζω την λειτουργία επίσημης πια και υψηλής τεχνολογίας ιστοσελίδας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και δηλώνω παρών, οπαδός αναγνώστης και επί πλέον τροφοδότης της. Δεν είναι δυνατό ο ιατρικός κόσμος τη στιγμή που η ιατρική επιστήμη αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό κίνητρο της ανάπτυξης της φυσικής, της βιοχημείας, της βιολογίας, της γενετικής των μαθηματικών και φυσικά της πληροφορικής, να παραμείνει έξω από την αλματώδη εξέλιξη των σύγχρονων επιστημών.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας θεωρώ χρήσιμο να επισημάνω ότι στο πλαίσιο της ανάγκης να προσαρμοστούμε στην αλματώδη πρόοδο των επιστημών και την και ιλιγγιώδη ταχύτητα των πληροφοριών στον τομέα της ιατρικής, δεν παραμείναμε αδρανείς και επιμηθείς. Ετοιμάσαμε ένα κείμενο με αρκετές εισηγήσεις για προσαρμογή των άρθρων του Κώδικα της Ιατρικής Επαγγελματικής Δεοντολογίας, που περιλαμβάνει από τροποποίηση μέχρι διαγραφή παλαιών και καταγραφή νέων άρθρων, έτσι που να συνάδει η άσκηση της ιατρικής με τη σύγχρονη εξέλιξη, τα νέα δεδομένα και την παρούσα αλλά και την προβλεπτή μελλοντική κατάσταση που επικρατεί στον ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο της υγείας. Το κείμενο βρίσκεται στα χέρια των Νομικών μας Συμβούλων για διόρθωση και επεξεργασία, έτσι που να μπορέσουμε να το προωθήσουμε στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, για να πάρει την τελική μορφή νομοσχεδίου και να παρουσιαστεί στη Βουλή.

Με την ιστοσελίδα μας μπορούμε και πρέπει να ενημερώνουμε επί συνεχούς βάσης τους ιατρούς κυρίως και όχι μόνο, που θα έχουν άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση για τον αριθμό και το είδος των καταγγελιών, τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα του χειρισμού τους, πόσες περιπτώσεις αποστέλλονται στο Πειθαρχικό και φυσικά πόσες και τι είδους καταδικαστικές αποφάσεις παίρνονται, αφού πέραν από το σημαντικότερο στόχο της τιμωρίας, που είναι αναντίλεκτα η εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης, πρέπει να λειτουργεί σε όλους τους ιατρούς παραδειγματικά και αποτρεπτικά.

Στο πλαίσιο αυτό εντείνουμε τις μακρόχρονες προσπάθειές μας, έτσι ώστε να γίνει επιτέλους νομικά κατοχυρωμένη  η δημοσιοποίηση των καταδικαστικών αποφάσεων του Πειθαρχικού μας Συμβουλίου.

Τέλος, σε ένα απόλυτα κωδικοποιημένο και μηχανογραφημένο σύστημα Υγείας, που επιχειρεί να εφαρμόσει σύντομα η πολιτεία, θα ήταν παράλειψη και παρατυπία να μη διαθέτει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος μια πολύ καλού και σύγχρονου επιπέδου ιστοσελίδα, με εύκολη πρόσβαση και καθημερινή ενημέρωση σε θέματα υγείας.


Δρ Βάσος Θ. Οικονόμου
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου «ΓΑΛΗΝΟΣ»
Πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας Παγκύριου Ιατρικού Συλλόγου

 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ «ΓΑΛΗΝΟΣ» 2021-2024

Δρ Βάσος Θ. Οικονόμου           - Πρόεδρος

Δρ Χριστόδουλος Μαζέρης       - Αντιπρόεδρος

Δρ Γιώργος Ζωδιάτης               - Γραμματέας

Δρ Λουΐζα Βερεσιέ                    - Ταμίας

Μέλη:

Δρ Χρυσόστομος Κλώνης

Δρ Μάριος Παιδονόμος

Δρ Κλαίρη Χατζηκακού

 

 

Διαβάστηκε 8931 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 15:37
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΦΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ »