Ιστορικά στοιχεία

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ιδρύθηκε δια νόμου το 1967 και εκπροσωπεί  όλους όσους εξασκούν την ιατρική στην Κύπρο. Σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία όσοι γιατροί εξασκούν την ιατρική στο νησί έχουν την υποχρέωση να εγγραφούν μέλη του Συλλόγου. Στο παρόν στάδιο, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αριθμεί 3350 μέλη.

Οι κύριοι στόχοι του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου είναι να κρατά ενωμένους όλους τους γιατρούς που εξασκούν την ιατρική στην Κύπρο και να διασφαλίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τους. Επιπλέον ο Π.Ι.Σ. παρέχει συμβουλές και διευκολύνσεις στα μέλη του όσο αφορά τις σχέσεις τους και τις συνεργασίες τους με το Κράτος, τις Αρχές και τους οποιουσδήποτε Οργανισμούς. Επιπρόσθετα, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος συνεργάζεται με άλλα εθνικά και διεθνή σώματα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δεν είναι απλώς ένα επαγγελματικό σώμα, αλλά συμβάλει με διάφορούς τρόπους για το καλό τόσο των ασθενών όσο και της κοινωνίας γενικότερα. Ταυτόχρονα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον επιστημονικό, τον κοινωνικό καθώς και τον πολιτιστικό τομέα διοργανώνοντας συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Οι κυριότεροι στόχοι του Συλλόγου είναι να προστατεύσει τις ηθικές αξίες της ιατρικής, να συμβάλει στην δημιουργία ενός συστήματος υγείας το οποίο θα προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε ασθενή να απολαμβάνει το δικαίωμα της ποιοτικής θεραπείας και φροντίδας, να προσφέρει στα μέλη του επαγγελματική εκπαίδευση και ευκαιρίες ανέλιξης, να εισηγείται νέες νομοθεσίες και κανονισμούς στο Αρμόδιο Υπουργείο για θέματα υγείας και να διαχειρίζεται το συνταξιοδοτικό ταμείο και τα θέματα ασφάλειας ζωής των μελών του.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ασκεί την εξουσία του μέσω των πέντε Επαρχιακών Ιατρικών Συλλόγων, της Λευκωσίας-Κερύνειας, της Λάρνακας, της Λεμεσού και της Πάφου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποτελείται από 24 εκλεγμένα μέλη, τα οποία διορίζουν τα μέλη των 8 Επιτροπών. Οι Επιτροπές αυτές είναι η Εκτελεστική, η Δεοντολογίας, η Επιστημονική, η Επικοινωνιολογίας, η Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης, η Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων, η Οικονομικών και η Επιτροπή μελέτης του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

 Τέλος, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος συμμετέχει σε πολλούς εθνικούς, ευρωπαϊκούς αλλά και διεθνής ιατρικούς οργανισμούς, εκπροσωπώντας την χώρα και τα μέλη του.

Διαβάστηκε 3468 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 15:13
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ευρετήριο Τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι »