Τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι

Χαιρετισμός του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού Δρ Μάριος Δ. Φιλίππου

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λεμεσού, υπήρχε πολύ πιο πριν από το 1961. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το καταστατικό του Ιατρικού Συλλόγου που εγκρίθηκε στις 17 Ιουνίου 1953 από τους επανιδρυτές και αποτελείτο από 14 άρθρα μεταξύ των οποίων και για επαγγελματική δεοντολογία.

Ο ΙΣΛεμεσού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στα Ιατρικά πράγματα της πόλης μας αλλά και της Κύπρου μέσα από τον ΠΙΣ όσο και στα πολιτιστικά, κοινωνικά και επιστημονικά με διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Σημαντικότατη θέση κατέχει ο ΙΣΛεμεσού και στα συνδικαλιστικά δρώμενα του ιατρικού κόσμου με έντονη αχρωμάτιστη συνδικαλιστική ιστορία.

Τον Μάιο 1988 στα πλαίσια του 10ου διήμερου ιατρικού συνεδρίου έγιναν τα εγκαίνια του ιδιόκτητου οικήματος μας και της βιβλιοθήκης. Να σημειωθεί ότι το Διήμερο ιατρικό συνέδριο αποτελεί το παλαιότερο καθιερωμένο θεσμό και γίνεται κάθε χρόνο με ομολογουμένως πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η βιβλιοθήκη μας είναι συνδεδεμένη ηλεκτρονικά με το Υπουργείο Υγείας με το πρόγραμμα Proquest με δυνατότητα να έχουμε στη διάθεση μας άρθρα από τουλάχιστο 300 περιοδικά. Πάρα πολλά βιβλία και περιοδικά κοσμούν την βιβλιοθήκη τα οποία οι συνάδελφοι μας χρησιμοποιούσαν για τις εργασίες τους προτού η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Ο ΙΣΛεμεσού είναι αδελφοποιημένος με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών από το 1995 και με την ιατρική εταιρεία Θεσσαλονίκης.

Στα μητρώα μας είναι εγγεγραμμένα περίπου 700 μέλη. Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής εκλέγονται με σχετικές διαδικασίες κάθε τρία χρόνια. Το συμβούλιο είναι 7μελές και συμμετέχουμε στο Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με 5 Μέλη.

Οι τομείς δραστηριοτήτων του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού είναι βασικά τρείς.

Α) επιστημονικός τομέας όπου δίνεται το κύριο βάρος
Β) συνδικαλιστικός τομέας
Γ) κοινωνικός τομέας

Επιστημονικός τομέας: έχουμε καθιερώσει κάθε δεύτερη Τετάρτη κάθε μήνα από πολλά χρόνια επιστημονικές συγκεντρώσεις στο οίκημα μας όπου συζητούμε διάφορα τρέχοντα θέματα της ιατρικής,παρουσιάζοντας διάφορα περιστατικά τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία είτε από τον κρατικό είτε από τον ιδιωτικό τομέα και χορηγούνται μονάδες συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης.

Έχουμε καθιερώσει εδώ και 34 συνεχή χρόνια την διοργάνωση διήμερου ιατρικού συνεδρίου το οποίο ομολογουμένως έχει τρομερή συμμετοχή και επιτυχία. Στο συνέδριο μας έχουν βήμα ιατροί από όλη την Κύπρο και ιατροί από Ελλάδα, Αγγλία, Ισραήλ, Αμερική, Γερμανία.

Σε αυτό το συνέδριο βραβεύουμε από το 1979 την καλύτερη ερευνητική εργασία που γίνεται από Κύπριους ιατρούς βασισμένη σε Κυπριακά δεδομένα. Επίσης τιμούμε συναδέλφους μας που για σειρά ετών προσέφεραν τόσο στο Σύλλογο όσο και στη πόλη μας και ανακηρύττουμε επίτιμα μέλη μας συνάδελφους Κύπριους που διακρίθηκαν και τίμησαν την πόλη μας και γενικά την Κύπρο στο εξωτερικό.

Με την συνεργασία μας διοργανώνονται και άλλα συνέδρια και ημερίδες.

Επίσης εδώ και 5 χρόνια έχουμε καθιερώσει σε συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου με τα Λύκεια της Λεμεσού , Μαθητικό Συνέδριο με ιατρικά θέματα που αφορούν τους μαθητές μας.

Συνδικαλιστικός τομέας: ασχολούμεθα με τις συμβάσεις με τα διάφορα ταμεία της πόλης μας έτσι ώστε να κυριαρχεί το ιατρικό επάγγελμα-λειτούργημα προς όφελος των συμπολιτών μας ασθενών προσφέροντας τους την καλύτερη ιατροφαρμακευτική φροντίδα μακριά από πολιτικά χρώματα. Ασφαλώς η δράση μας οδηγεί στην εφαρμογή του ΓεΣυ το οποίο θα λύσει πάρα πολλά εκκρεμούντα χρόνια προβλήματα.

Τσαρλατανισμός και παράνομη άσκηση ιατρικής. Δώσαμε βάρος στην ενημέρωση των συμπολιτών μας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτό το παλαιό φρούτο που σερβίρεται από τους επιτήδειους με διάφορες γαρνιτούρες ξεγελώντας τους με φρούδες ελπίδες με ταυτόχρονη ενημέρωση των αρμοδίων αρχών.

Καθιερώσαμε την 5νθήμερη εβδομάδα εργασίας και την ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Κοινωνικός τομέας: μεταξύ άλλων καθιερώσαμε εδώ και αρκετά χρόνια μνημόσυνο των ιατρών της πόλης μας στις 18 Οκτωβρίου γιορτή του Αποστόλου Λουκά.

Δημιουργήσαμε το Ιατρικό Μουσείο Κύπρου μετά από αρκετά χρόνια σκληρής δουλειάς. Ευρίσκεται στο Δήμο Πολεμιδιών. Τα εγκαίνια ετελέσθησαν το 2012. Τα εκθέματα του που ξεπερνούν τα 250 περίπου και είναι χωρισμένα στις ανάλογες ειδικότητες αντανακλούν και πλοηγούν τον επισκέπτη στην ιατρική περασμένων δεκαετιών μέχρι σήμερα. Τα διάφορα εκθέματα προβάλλονται σαν «ζωντανές» εικόνες άσκησης της Ιατρικής ενώ στις οθόνες αφής ο επισκέπτης μπορεί να πάρει όλες τις πληροφορίες για τους 33 δωρητές των εκθεμάτων και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και την ταινιοθήκη. Δέχεται επισκέπτες 3 φορές την εβδομάδα και ο Λειτουργός μας παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες. Εκτενής αναφορά έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα αρ.φύλλου 06 τον Οκτώβριο 2012.

Δρ Μάριος Δ.Φιλίππου
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού

Ταχ.θυρ. 50339, 3603 Λεμεσός
Tηλ: 25352669, Φαξ: 25746398
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.limassolmedicalassociation.com

Επιτροπή Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού (2012 - σήμερα)
Μάριος Φιλίππου
Μέλιος Γιάννακας
Κώστας Αντωνίου
Ανδρέας Ιωάννου
Σάββας Σαβουλλάς
Ριάνα Γαληνού
Μάριος Λιασίδης
Πρόεδρος
Αντιπρόεδρος
Γραμματέας
Ταμίας
Υπεύθυνος Συμβάσεων
Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης
Υπεύθυνος Επιστημονικών Δραστηριοτήτων

Εκπρόσωποι στο Συμβούλιο του Ιατρικού Σώματος (Σ.Ι.Σ.)
Μάριος Φιλίππου
Μέλιος Γιάννακας
Κώστας Αντωνίου
Ανδρέας Ιωάννου
Μάριος Καραϊσκάκης


Διατελέσαντες Πρόεδροι
Γ.Τορναρίτης 1967-69 και 1973-79
Μ.Τριτοφτίδης 1969-73
Χρ.Μέσης 1979-91 και 1994-97
Π.Αργυρόπουλος 1991-94
Ν.Χριστοδούλου 1997-2005


Επίτιμος Πρόεδρος: Χρ. Μέσης

Χαιρετισμός του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρνακας Δρ. Γιώργος Μηλιώτης

Η εποχή μας με την εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας και της πληροφορικής, χαρακτηρίζεται από μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανακατατάξεις.

Τα μεγάλα θέματα που απασχολούν σήμερα τους ιατρούς είναι:

  • Τι είδους προβλήματα θα έχει να αντιμετωπίσει ο ιατρός στο μέλλον;
  • Ποιές θα είναι οι απαιτήσεις της αυριανής κοινωνίας από τους ιατρούς;
  • Είναι επαρκής η εκπαίδευση που παίρνουν σήμερα οι ιατροί για τις νέες συνθήκες εργασίας;

Ελπίζεται ότι ο «ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ» συμβάλει στην συνεχιζόμενη ενημέρωση των ιατρών παρέχοντας πηγές πληροφόρησης με αντικειμενικότητα και συντομία.

Ανά διετία οργανώνεται το Ιατρικό συνέδριο του Συλλόγου μας, αναγνωρισμένο πλέον για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του και για την μεγάλη συμμετοχή ιατρών από όλη την Κύπρο.

Ανά δίμηνο περίπουν οργανώνονται επιστημονικές συναντήσεις με σύγχρονα ενδιαφέροντα ιατρικά θέματα που απευθύνονται στους ιατρούς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Ο Σύλλογος συμμετέχει με εκπρόσωπο του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Μουσείου Λάρνακας. Εκεί προγραμματίζονται εκδηλώσεις Ιατρικού περιεχομένου απευθυνόμενες στο κοινό της Λάρνακας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρνακας, αναπτύσσει μεγάλη φιλανθρωπική και κοινωνική δραστηριότητα με τη συμμετοχή αρκετών μελών του στο Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Λάρνακας.

Με τη δημιουργία της νέας ιστοσελίδας ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δίνει την ευκαιρία σε όλους να διατυπώσουν προσωπικές εξω-ιατρικές και ιατρικές σκέψεις και απόψεις και να διευκολυνθεί η μεταξύ μας επικοινωνία.

Ευχόμαστε στους αναγνώστες - επισκέπτες να την αξιοποιήσουν.


Καλή επιτυχία
Δρ. Γιώργος Μηλιώτης
Πρόεδρος

Ερμού 41, Sunbag Court, Διαμ. 102, 6023 Λάρνακα
Τηλ: 24651241, Φαξ: 24651240
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συμβούλιο «ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ» Ιατρικού Συλλόγου Λάρνακας
Γιώργος Μηλιώτης
Γιώργος Ολύμπιος
Φίλιος Φυλακτού
Μαρινέλλα Χειμώνα
Ανδρέας Ευγενίου
Σαπφώ Χριστοδούλου
Πέτρος Κιουτενιάν
Δημήτρης Ορφανίδης
Νεόφυτος Παπανεοφύτου
Πρόεδρος
Αντιπρόεδρος
Γραμματεύς
Ταμίας
Μέλος
Μέλος
Μέλος
Εκπρόσωπος ΣΙΣ
Εκπρόσωπος ΣΙΣ

Χαιρετισμός του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου και προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας Δρ Βάσου Θ. Οικονόμου

Η ανθρωπότητα ακολούθησε μια εξαιρετικά δύσβατη και επίπονη πορεία για να απελευθερωθεί από τα ισχυρά τα δεσμά της άγνοιας και να κατακτήσει το σπουδαιότερο αγαθό, τη γνώση. Η γνώση είναι αυτή που την έβγαλε από το σκοτάδι της αμάθειας και την οδήγησε στο φως της νόησης. Σύμφωνα με ένα παλιό αλλά διαχρονικό ρητό «Το πιο πολύτιμο αγαθό είναι η γνώση. Το χρήμα χάνεται, η υγεία και η δύναμη μειώνονται, αλλά ότι έχει κερδηθεί με το μυαλό και τη γνώση μένει». Τα πιο κατάλληλα και αποτελεσματικά όπλα εναντίον του φόβου και της προκατάληψης είναι η γνώση της αλήθειας που δίνει στον άνθρωπο τα πιο κατάλληλα εφόδια για να πορευτεί στη ζωή του.

Η αλήθεια εμφανίστηκε δειλά-δειλά στην αρχαία εποχή και αναπτύχθηκε σταδιακά και με μεγάλο κόστος, αφού στην πορεία της ανθρωπότητας αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει πανίσχυρα κατεστημένα, που βολεύονται με την κατάσταση που επικρατεί και πολεμούν κάθε καινοτομία και κάθε πρόοδο που διασαλεύει τα λιμνάζοντα ύδατα.

Ήταν λογικό και αναμενόμενο, ότι η αλματώδης εξέλιξη των επιστημών σε κάποιο στάδιο θα ενέπλεκε σε αυτό το ξέφρενο ρυθμό και την καινούργια επιστήμη της πληροφορικής. Πριν μερικές δεκαετίες ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, η ηλεκτρονική επικοινωνία, τα φορητά τηλέφωνα, η δορυφορική τηλεόραση, ήταν όροι άγνωστοι και σήμερα μπήκαν πια για καλά στην καθημερινότητά μας.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα στην εποχή μας που έχει χαρακτηριστεί ως «η εποχή της πληροφορίας και της πληροφορικής», κάποιοι άνθρωποι παραμένουν ακόμα στην άγνοια είτε εκούσια, είτε ακούσια. Βέβαια, η άγνοια αυτή προκαλεί φόβο προς οτιδήποτε άγνωστο και ξένο. Αυτόν τον φόβο μπορούν να τον προκαλέσουν διάφοροι παράγοντες, όπως η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας και τα νέα, συνεχόμενα επιτεύγματα της επιστήμης. Ο άνθρωπος που δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένος, μπορεί εύκολα να ετεροκατευθυνθεί κυρίως από τις παραπλανητικές πληροφορίες των Μ.Μ.Ε και έτσι οδηγείται στην προκατάληψη ως προς κάθε νέα επιστημονική ανακάλυψη και πρόοδο.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα χαιρετίζω την λειτουργία επίσημης πια και υψηλής τεχνολογίας ιστοσελίδας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και δηλώνω παρών, οπαδός αναγνώστης και επί πλέον τροφοδότης της. Δεν είναι δυνατό ο ιατρικός κόσμος τη στιγμή που η ιατρική επιστήμη αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό κίνητρο της ανάπτυξης της φυσικής, της βιοχημείας, της βιολογίας, της γενετικής των μαθηματικών και φυσικά της πληροφορικής, να παραμείνει έξω από την αλματώδη εξέλιξη των σύγχρονων επιστημών.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας θεωρώ χρήσιμο να επισημάνω ότι στο πλαίσιο της ανάγκης να προσαρμοστούμε στην αλματώδη πρόοδο των επιστημών και την και ιλιγγιώδη ταχύτητα των πληροφοριών στον τομέα της ιατρικής, δεν παραμείναμε αδρανείς και επιμηθείς. Ετοιμάσαμε ένα κείμενο με αρκετές εισηγήσεις για προσαρμογή των άρθρων του Κώδικα της Ιατρικής Επαγγελματικής Δεοντολογίας, που περιλαμβάνει από τροποποίηση μέχρι διαγραφή παλαιών και καταγραφή νέων άρθρων, έτσι που να συνάδει η άσκηση της ιατρικής με τη σύγχρονη εξέλιξη, τα νέα δεδομένα και την παρούσα αλλά και την προβλεπτή μελλοντική κατάσταση που επικρατεί στον ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο της υγείας. Το κείμενο βρίσκεται στα χέρια των Νομικών μας Συμβούλων για διόρθωση και επεξεργασία, έτσι που να μπορέσουμε να το προωθήσουμε στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, για να πάρει την τελική μορφή νομοσχεδίου και να παρουσιαστεί στη Βουλή.

Με την ιστοσελίδα μας μπορούμε και πρέπει να ενημερώνουμε επί συνεχούς βάσης τους ιατρούς κυρίως και όχι μόνο, που θα έχουν άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση για τον αριθμό και το είδος των καταγγελιών, τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα του χειρισμού τους, πόσες περιπτώσεις αποστέλλονται στο Πειθαρχικό και φυσικά πόσες και τι είδους καταδικαστικές αποφάσεις παίρνονται, αφού πέραν από το σημαντικότερο στόχο της τιμωρίας, που είναι αναντίλεκτα η εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης, πρέπει να λειτουργεί σε όλους τους ιατρούς παραδειγματικά και αποτρεπτικά.


Δρ Βάσος Θ. Οικονόμου
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου «ΓΑΛΗΝΟΣ»
Πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας Παγκύριου Ιατρικού Συλλόγου

Αγαπητοί συνάδελφοι

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Ο ιατρικός σύλλογος Πάφου «Ασκληπιός» είναι η επιστημονική φωνή του Ιατρικού κόσμου της Πάφου η οποία ενώνεται και συμπλέει με τη φωνή του ΠΙΣ χωρίς να χάνει τις ιδιαιτερότητες και την ανεξαρτησία της.  Η σωστή Ιατρική ούτως η άλλως βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, είναι μία και ισχύει παγκοσμίως.  Υπάρχουν όμως νοσολογικές οντότητες, παθήσεις και προβλήματα που αφορούν ξεχωριστές περιοχές του πλανήτη μας και αυτά αναδεικνύονται μέσα από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και τα πανεπιστήμια. Ο στόχος του συλλόγου μας είναι από τη μία επιστημονικός αλλά και κοινωνικός.

Επιστημονικός γιατί έχουμε θέσει ως στόχο την άσκηση της Ιατρικής και τα μέλη μας βασισμένα σε επιστημονικά τεκμήρια αλλά και στην ιατρική δεοντολογία.

Στα πλαίσια αυτά θα ελέγχουμε, θα στηλιτεύουμε, θα καταγγέλλουμε και θα παίρνουμε μέτρα εναντίον όσων προσβάλλουν την ιατρική επιστήμη και το λειτούργημα μας.  Θα είμαστε όμως πάντοτε στο πλευρό όλων των συναδέλφων που μοχθούν και αγωνίζονται για ένα καλύτερο επίπεδο υγείας. 

Είναι πραγματικότητα ότι η Πάφος βρίσκεται κάπως μακριά από την πρωτεύουσα όπου λαμβάνουν χώρα οι πλείστες επιστημονικές εκδηλώσεις.

Γι΄ αυτό και ο σύλλογος μας διοργανώνει επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες με στόχο την συνεχή επιμόρφωση των γιατρών μας, την ανανέωση των γνώσεων μας και την άμεση επαφή με καταξιωμένους συναδέλφους από το εξωτερικό.

΄Έτσι δεν είναι πάντοτε ανάγκη να ταξιδεύουμε για να ενημερωθούμε για νεότερες εξελίξεις και δεδομένα αφού αυτό μπορούμε να το πετύχουμε στην πόλη μας.

Ο σύλλογος μας έχει θέσει και ως στόχο την κοινωνική δράση.

Επιπλέον προσπαθούμε να διεισδύσουμε στην κοινωνία πιο ενεργά, να συμμετέχουμε σε περισσότερα κοινωνικά δρώμενα και να συνδιαμορφώσουμε τις εξελίξεις στην πόλη μας δίνοντας το επιστημονικό μας στίγμα.

Δρ Παναγιώτης Παπαδόπουλος

 Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάφου

Διαβάστηκε 3849 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017 23:15
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ιστορικά στοιχεία Επικοινωνία »