Ανακοίνωση Τύπου Επιστημονικής Επιτροπής ΠΙΣ για Εμβόλια έναντι Covid-19

astrazeneca

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιαστικούς σχεδιασμούς για κάλυψη του πληθυσμού της Κύπρου έναντι του Covid-19 και στη βάση επιστημονικά τεκμηριωμένων δεδομένων και σχετικής βιβλιογραφίας, η Επιστημονική Επιτροπή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) επισημαίνει σημαντικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, προκειμένου να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. (Σχετική επιστολή έχει αποσταλεί ήδη στο Υπουργείο Υγείας). 

  • Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου, αναλόγως της κατηγορίας και ηλικιακής ομάδας πληθυσμού, πρέπει να διασφαλίζονται συνδυαστικά και ταυτόχρονα. Για το εμβόλιο της AstraZeneca δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητα του σε άτομα άνω των 65 ετών. Συνεπώς ο εμβολιαστικός σχεδιασμός πρέπει να επανακαθορισθεί προκειμένου, το εν λόγω εμβόλιο να χορηγηθεί σε άτομα κάτω των 65 ετών.
  • Η σωστή και βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης αξιοποίηση όλων των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί εκεί και όπου ορίζουν τα επιστημονικά δεδομένα της κάθε χρονικής περιόδου, αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας και ως τέτοιο πρέπει να εφαρμοστεί.
  • Η Κύπρος οφείλει να αξιοποιήσει την πολυετή εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών που είναι σαφώς πιο προηγμένες στον τομέα της ανοσολογίας και της εμβολιολογίας και να προσαρμόσει, σε αυτά τα πλαίσια, τους στρατηγικούς της σχεδιασμούς και διαχείριση της εμβολιαστικής κάλυψης.
  • Σε μία χώρα σχετικά μικρού πληθυσμού, όπως είναι η Κύπρος, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μετάδοσης του ιού αλλά και των επερχόμενων μεταλλάξεων, έτσι ώστε να ωφεληθούν τόσο ο πληθυσμός αλλά ιδιαίτερα οι ευάλωτες ηλικιακά ομάδες και όχι μόνο.

Επιστημονική Επιτροπή Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Διαβάστηκε 822 φορές
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα