17/12/2014 Συνάντηση ηγεσίας Π.Ι.Σ. με ΑΚΕΛ για ΓεΣΥ

Συνάντηση με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΑΚΕΛ είχε πρόσφατα κλιμάκιο της ηγεσίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου με στόχο τη συζήτηση των δύο προσχεδίων των βασικών νομοσχεδίων που αφορούν την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, τα οποία κατέθεσε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας προς δημόσια διαβούλευση.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Ανδρέας Δημητρίου, ανέφερε ότι το παρόν σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει τα όρια του και θα πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο στην εφαρμογή του ΓεΣΥ. Πρόσθεσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε το όραμα της εφαρμογής ενός καθολικού συστήματος υγείας να γίνει πραγματικότητα. Επίσης ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι τα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί για διαβούλευση απο τον Υπουργό Υγείας δεν θα πρέπει να αλλάζουν την φιλοσοφία του ΓεΣΥ αλλά να βελτιώνουν την λειτουργία του. Ο Δρ Δημητρίου πρόσθεσε ότι ο ΠΙΣ δηλώνει υπέρ της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να υπάρξει ίση μεταχείριση ιδιωτικού και κρατικού τομέα, αλλά επιθυμεί διάλογο για το καθεστώς και το πως θα είναι το μελλοντικό εργασιακό πλαίσιο τόσο των ιατρών που θα εργάζονται στα σημερινά δημόσια νοσηλευτήρια, όσο και όλων των εργαζομένων. Τέλος ανέφερε ότι ως ΠΙΣ δεν αποκλείουμε εκ προοιμίου τη συζήτηση της ενδεχόμενης εφαρμογής ενός πολυασφαλιστικού συστήματος, εφόσον φυσικά υπάρξουν μελέτες και δεδομένα που να καταδεικνύουν ότι η εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών θα είναι συμφέρουσα, τόσο για τον ασθενή, όσο και για το τομέα της Υγείας γενικότερα.

Από πλευράς του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κύριος Γιώργος Λουκαΐδης εξέφρασε τη διαφωνία του για τη μεταφορά εξουσιών και αρμοδιοτήτων από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (Ο.Α.Υ) και τη συγκέντρωση του στο Υπουργείο Υγείας. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για την προτεινόμενη σύσταση πέντε οργανισμών δημοσίου δικαίου με την οποία διακυβεύεται η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων, ειδικά σε σχέση με τις λειτουργικές δαπάνες που θα προκύψουν. Επίσης ο κύριος Λουκαΐδης, τόνισε την ανάγκη συζήτησης όλων των δημοσιοϋπαλληλικών ζητημάτων στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού με την ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. και τα συνδικαλιστικά όργανα του ιατρικού κόσμου. Τέλος, εκφράστηκε η αντίθεση του ΑΚΕΛ στην προοπτική αλλαγής της φιλοσοφίας του Γε.Σ.Υ και της πιθανότητας δημιουργίας πολυασφαλιστικού σχεδίου και σε βάθος χρόνου ιδιωτικοποίησης της Υγείας, όπως προκύπτει από τις προτάσεις για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν προβληματισμό για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για ψήφιση των υπό διαμόρφωση νομοσχεδίων. Τέλος οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι βασικός στόχος είναι η προσφορά υψηλού επιπέδου ποιοτικής ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης στον Κύπριο πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική ή την κοινωνική του κατάσταση και κυρίως η διασφάλιση του γεγονότος ότι η προσφορά αυτών των υπηρεσιών να βρίσκεται μακριά από οποιεσδήποτε κομματικές ή πολιτικές εξαρτήσεις. Επίσης οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως συνεχίσουν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεργασία ώστε να συζητούνται όλα τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Διαβάστηκε 299 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 19:11
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα