23/12/2014 Ενημερωτική Εκδήλωση ΠΙΣ για το ΓεΣΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση του ΠΙΣ για το ΓεΣΥ η οποία διεξάχθηκε την περασμένη Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Μεταξύ των κύριων ομιλητών της εκδήλωσης ήταν ο Υπουργός Υγείας Δρ. Φίλιππος Κ. Πατσαλής ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό και τοποθετήθηκε σε ουσιώδη θέματα αναφορικά με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. Από πλευράς του ΠΙΣ έγιναν τρεις παρουσιάσεις με τις οποίες οι ιατροί ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ΓεΣΥ, τον σφαιρικό προϋπολογισμό και τα πρώτα αποτελεσμάτων εκπαίδευσης των προσωπικών ιατρών.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ. Ανδρέας Δημητρίου προέβη σε μια ενδελεχή ανασκόπηση αναφορικά με αριθμό αιτημάτων του ΠΙΣ που είχαν ικανοποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας αλλά και άλλα αιτήματα τα οποία βρίσκονται επί του παρόντος υπό συζήτηση. Επίσης ο Πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρθηκε στις ενέργειες του Συλλόγου για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ και διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του ότι οι διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν σύντομα αναφορικά με τις αποζημιώσεις των ιατρών θα γίνουν με διαφάνεια και οι επιστημονικές ιατρικές εταιρείες θα έχουν άμεση εμπλοκή. Επίσης ανέφερε ότι «ο νυν Υπουργός Υγείας διακατέχεται από ειλικρινή και έντονη επιθυμία να προχωρήσει στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, σέβεται τον ΠΙΣ ως ένα από τους σημαντικότερους και κυριότερους εταίρους του στην εφαρμογή του συστήματος υγείας...». Πρόσθεσε ότι για να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του ΓεΣΥ χρειάζεται όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς φερθούν με σύνεση και να παραμείνουν ενωμένοι, προσθέτοντας ότι «ως ιατροί πρέπει να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας ενωμένοι και μακριά από πρακτικές διχόνοιας και αντιπαράθεσης, ώστε να μην επιβληθούν δεδομένα και αποφάσεις για εμάς - ερήμην μας, που θα ζημιώνουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το ιατρικό επάγγελμα στο σύνολο του αλλά και θα φέρουν νέα δεινά στην κυπριακή κοινωνία και τους συμπολίτες μας.». Τέλος ανέφερε ότι το ΓεΣΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον ιατρικό κόσμο, ούτε θα είναι αποδοτικό και αποτελεσματικό εάν λειτουργήσει με ιατρικούς λειτουργούς που δεν θα είναι ικανοποιημένοι με τις συνθήκες εργοδότησης και τις απολαβές τους.

Ο Δρ. Σταύρος Σταύρου αναλύοντας τον σφαιρικό προϋπολογισμό του ΓεΣΥ ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ως κράτος η Κύπρος δαπανεί τα λιγότερα χρήματα στον τομέα της Υγείας σε σχέσή με τις υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε. Πρόσθεσε επίσης ότι σύμφωνα με στοιχεία της eurostat η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα έχουν τις μεγαλύτερες ανισότητες στον τομέα της Υγείας αφού λόγω του ότι δεν υπάρχει ένα καθολικό σύστημα υγείας ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας καλείται να πληρώσει από την τσέπη του την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του και υπάρχει ακόμη ένα μεγαλύτερο ποσοστό που αυτό δεν μπορεί να το πράξει. Πρόσθεσε ότι παρ’ όλα αυτά, οι δείκτες αναφορικά με την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχεται στην Κύπρο είναι πολύ καλύτερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την ορθολογιστικότερη κατανομή των πόρων μεταξύ ιδιωτικού και κρατικού τομέα θα πρέπει να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι δείκτες αυτοί. Αναφορικά με τις απολαβές των ιατρών, ο Δρ. Σταύρου ανέφερε ότι η κατανομή του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ μπορεί να βελτιωθεί ώστε να μην υπάρχουν στρεβλώσεις. Πρόσθεσε ότι  θα χρειασθεί να αυξηθούν οι συνεισφορές των δικαιούχών πάνω από τις προβλεπόμενες με το νόμο του 2001 ώστε να φτάσουν τις σημερινές ανάγκες για να καλυφτεί ο προϋπολογισμός του ΓΕΣΥ και να μην παρατηρηθούν ελλείψεις που πρόσφατα υπήρξαν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Τέλος, ανάφερε ότι υπάρχει δέσμευση του Υπουργού υγείας για αποζημιώσεις των ιατρικών πράξεων κοντά σε αυτές που αποζημιώνουν σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Στην παρουσίασή του, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Σ.Ι.Σ, Δρ. Γεώργιος Ποταμίτης, ανέφερε ότι ο ΠΙΣ προχώρησε στην έναρξη της εκπαίδευσης των Προσωπικών Ιατρών. Πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση έχει ως στόχο να δώσει όλα τα απαιτούμενα εφόδια στους προσωπικούς ιατρούς να ενταχθούν ομαλά στην πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και να μπορούν να προσφέρουν την όσο το δυνατόν καλύτερη και ποιοτικότερη ιατροφαρμακευτική φροντίδα προς τους συμπολίτες μας. Επίσης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στην εκπαίδευση συνολικά 697 ιατροί και ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2015. Ο Δρ. Ποταμίτης ανέφερε ότι σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος, είχε ο συμπατριώτης μας που ζει και εργαζόταν για πολλά χρόνια στο Royal College of General Practitioners στο Λονδίνο, κ. Άντης Λεωνίδου, ο οποίος ανέλαβε το συντονισμό και σχεδιασμό της όλης εκπαίδευσης ως εξωτερικός συνεργάτης. Επίσης ευχαρίστησε τους 26 Κύπριους γιατρούς με σημαντική εμπειρία, γνώσεις και αξιόλογο εκπαιδευτικό υπόβαθρο, οι οποίοι ανέλαβαν το δύσκολο έργο της εκπαίδευσης των συναδέλφων τους. Τέλος ο Δρ. Ποταμίτης ανέφερε ότι σε ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των μαθημάτων, αλλά και των εκπαιδευτών, το ποσοστό ικανοποίησης των εκπαιδευόμενων ήταν πέραν του 84%.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του και της τοποθέτησής του, ο Υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής, ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή του ΓΕΣΥ όχι γιατί μας το επιβάλει η Τρόικα αλλά επειδή το χρειάζεται η κυπριακή κοινωνία στο σύνολό της. Ο υπουργός ξεκαθάρισε και τη θέση του υπουργείου για την δημιουργία μεικτό συστήματος υγείας και ανάφερε ότι η θέση του ΠΙΣ είναι πλήρως συμβατή με την θέση του Υπουργείου και της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, σε αυτή την φάση δεν συζητούμε τίποτε άλλο από την εφαρμογή του υφιστάμενου σχεδιασμού για το ΓεΣΥ. Πιθανή μετεξέλιξη του σε μεικτό σύστημα θα συζητηθεί στο μέλλον δεδομένου ότι υπάρξουν επαρκείς μελέτες και στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι είναι προς όφελος των ασθενών και της υγείας γενικότερα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ιατρικού κόσμου ο Υπουργός Υγείας διεμήνυσε ότι η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων δεν θα επηρεάσει αρνητικά τους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων, ενώ, επανέλαβε ότι μέσω του ΓΕΣΥ οι υπηρεσίες υγείας θα παρέχονται ακριβοδίκαια σε όλους τους πολίτες. Επίσης, διασκέδασε τις ανησυχίες των μελών του ΠΙΣ ότι υπάρχουν σκέψεις να εφαρμοστεί μόνο το πρώτο στάδιο του ΓεΣΥ, η πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα, τονίζοντας ότι για να είναι ολοκληρωμένο το καθολικό σύστημα υγείας θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως. Πρόσθεσε ότι για τον ίδιο η μερική εφαρμογή του ΓεΣΥ, σταματώντας στην πρωτοβάθμια δεν είναι αποδεκτή και σε τέτοιο ενδεχόμενο θα παραιτηθεί από την θέση του Υπουργού Υγείας. Επίσης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει, οι αποζημιώσεις των ιατρικών πράξεων θα είναι κοντινές με αυτές που υπάρχουν σήμερα στις ασφαλιστικές εταιρείες και ότι θα βρεθούν οι τρόποι και οι μηχανισμοί, σε συνεργασία με τον ΠΙΣ και τον ΟΑΥ, ώστε αυτό να διασφαλιστεί. Πρόσθεσε ότι αναφορικά με τα σημεία των προσχεδίων των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση που χρήζουν αποσαφηνίσεων, θα προβεί σε διαβούλέυση με τον εκπρόσωπο του ιατρικού κόσμου, που είναι ο ΠΙΣ.

Η εκδήλωση έγινε σε ένα ήρεμο και εποικοδομητικό κλίμα με προβληματισμούς και εισηγήσεις οι οποίες θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από τον ΠΙΣ. 

Διαβάστηκε 287 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 19:14
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα