05/12/2014 Συνάντηση ηγεσίας Π.Ι.Σ. με ΔΗΣΥ για ΓεΣΥ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και την επιτροπή Υγείας του Δημοκρατικού Συναγερμού είχε πρόσφατα η Εκτελεστική Επιτροπή του Σ.Ι.Σ , υλοποιώντας την απόφαση του Σ,.Ι.Σ. για συζήτηση των δύο βασικών νομοσχεδίων που αφορούν την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, τα οποία κατέθεσε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Ανδρέας Δημητρίου, ανέφερε ότι το παρόν σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει τα όρια του και θα πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο στην εφαρμογή του ΓεΣΥ. Πρόσθεσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε το όραμα να γίνει πραγματικότητα. Επιπλέον, ο Δρ. Δημητρίου ανέφερε ότι σε αυτό το στάδιο δεν πρέπει να συζητούμε τίποτα άλλο πέραν των τρόπων για τη σωστή εφαρμογή του ήδη σχεδιασθέντος ΓεΣΥ, χωρίς να αποκλείουμε εκ προοιμίου τη  συζήτηση της ενδεχόμενης εφαρμογής ενός πολυασφαλιστικού συστήματος, εφόσον φυσικά υπάρξουν μελέτες και δεδομένα που να καταδεικνύουν ότι η εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών  θα είναι συμφέρουσα, τόσο για τον ασθενή, όσο και το σύστημα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι δυστυχώς η μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας έχει καθυστερήσει. Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο το οποίο δεν μπορεί από μόνο το κράτος να  εφαρμόσει, αφού χρειάζεται κοινωνικός διάλογος, συνεργασία και συναίνεση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων και των πολιτικών δυνάμεων. Επιπλέον, ανέφερε ότι αυτό που πρέπει να εξετάσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι εάν το κράτος έχει πραγματικά τη δυνατότητα να εφαρμόσει το ΓεΣΥ στον παρόν στάδιο, δεδομένου ότι οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι μεγάλες. Επίσης ανέφερε ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε η εφαρμογή του ΓεΣΥ να μην εκτροχιάσει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου. Τέλος, ανέφερε ότι όλοι μαζί θα πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και να βρούμε τις απαιτούμενες φόρμουλες και λύσεις ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος παροχής της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο. 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι βασικός στόχος είναι η προσφορά υψηλού επιπέδου ποιοτικής ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης στον Κύπριο πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική ή την κοινωνική του προέλευση και κυρίως η διασφάλιση του γεγονότος ότι η προσφορά αυτών των υπηρεσιών να βρίσκεται μακριά από οποιεσδήποτε κομματικές ή πολιτικές εξαρτήσεις. Επίσης οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως συνεχίσουν να βρίσκονται σε άμεση επαφή και συνεργασία ώστε να συζητούνται όλα τα  θέματα που αφορούν την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η επόμενη συνάντηση συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί μετά την προετοιμασία των τελικών κειμένων των δύο νομοσχεδίων.

Διαβάστηκε 308 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 19:09
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα