03/12/2014 Συνάντηση ηγεσίας Π.Ι.Σ. με ΕυΡΩΚΟ για το ΓεΣΥ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της επιτροπής Υγείας του ΕΥΡΩΚΟ, κ. Πόλυ Παλλήκαρο, είχε πρόσφατα η Εκτελεστική Επιτροπή του Σ.Ι.Σ με στόχο την συζήτηση των δύο βασικών νομοσχεδίων που αφορούν την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, τα οποία κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας προς δημόσια διαβούλευση.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Ανδρέας Δημητρίου, ανέφερε ότι το ΓεΣΥ είναι ένα κοινωνικό αίτημα δεκαετιών, ενώ το κράτος και οι πολίτες έχουν δαπανήσει μέχρι σήμερα περίπου 30 εκατομμύρια για μελέτες. Ήρθε η ώρα να εφαρμοσθεί με ένα τρόπο που να εξυπηρετεί πραγματικά την υγεία των πολιτών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και σε ένα πλαίσιο εξισορρόπησης ενός υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στα κρατικά και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Πρόσθεσε ότι  το παρόν σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει τα όρια του και θα πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο στην εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ανέφερε επίσης ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε η μεταρρύθμιση αυτή να γίνει πραγματικότητα. Επιπλέον, ο Δρ. Δημητρίου ανέφερε ότι στηρίζουμε το σκεπτικό πως το Υπουργείο πρέπει να έχει το ρόλο της χάραξης στρατηγικής, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες και ανησυχίες στο να περάσούν όλες οι εξουσίες ρύθμισης, ελέγχου και διαχείρισης στο Υπουργείο, το οποίο αυτή την στιγμή δεν διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και το προσωπικό. Τέλος ανέφερε ότι ως Π.Ι.Σ. θεωρεί ότι το ΓεΣΥ θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ένα πολυασφαλιστικό σύστημα Υγείας στο μέλλον, δεδομένου ότι τεκμηριωμένα θα βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία του τομέα της Υγείας και θα είναι προς το συμφέρων των Κύπριων πολιτών.    

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του ΕΥΡΩΚΟ, κ. Πόλυς Παλλήκαρος ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας είναι μονόδρομος και περνά μέσα από την εφαρμογή ενός ενοποιημένου συστήματος υγείας. Επιπλέον ανέφερε ότι το ΕΥΡΩΚΟ δεν απορρίπτει την εφαρμογή ενός πολυασφαλιστικού ΓεΣΥ σε μεταγενέστερο στάδιο, εφόσον αυτό ικανοποιήσει βασικές απαιτήσεις όπως η ισότιμη πρόσβαση, η μη εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων κ.ά.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα βρίσκονται σε συνεχή και άμεση συνεργασία και συνεννόηση αναφορικά με το θέμα του ΓεΣΥ. 

Διαβάστηκε 306 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 19:07
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα