02/12/2014 Συνάντηση ηγεσίας ΠΙΣ με ΕΔΕΚ για το ΓεΣΥ

Συνάντηση με την επιτροπή Υγείας του ΚΣ ΕΔΕΚ είχε πρόσφατα κλιμάκιο της ηγεσίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου με στόχο την συζήτηση των δύο βασικών νομοσχεδίων που αφορούν την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, τα οποία κατέθεσε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας προς δημόσια διαβούλευση.

Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Ανδρέας Δημητρίου, ανέφερε πως αυτό που προτείνεται μέσα από τα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια «αλλάζει ριζικά τη φιλοσοφία» του ΓεΣΥ. Σύμφωνα με τον Δρα Δημητρίου, ο ΠΙΣ δηλώνει υπέρ της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να υπάρξει ίση μεταχείριση ιδιωτικού και κρατικού τομέα, αλλά επιθυμεί διάλογο για το καθεστώς και το πως θα είναι το μελλοντικό πλαίσιο των κυβερνητικών ιατρών, αλλά και όλων των εργαζομένων στα νοσηλευτήρια.

Όσον αφορά το πολυασφαλιστικό, ο Δρ. Δημητρίου ανέφερε πως θεωρεί ότι σε αυτό το στάδιο δεν πρέπει να συζητούμε τίποτα άλλο από τη σωστή εφαρμογή του ήδη σχεδιασθέντος ΓεΣΥ  και την εφαρμογή του πολυασφαλιστικού συστήματος σε μελλοντικό στάδιο, εφόσον υπάρξουν μελέτες που να καταδεικνύουν ότι η εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών είναι συμφέρουσα για τον ασθενή.

Σε σχέση με τη διαχείριση του ταμείου του ΓεΣΥ, ο Δρ. Δημητρίου ανέφερε ότι δεν μπορεί το Υπουργείο Υγείας να χαράζει πολιτική και ταυτόχρονα να είναι διαχειριστής, συλλέκτης, προμηθευτής και παροχέας του συστήματος. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει, εξάλλου η διαχείριση και συλλογή των χρημάτων από ένα κρατικό οργανισμό θα αποκλείσει την αυτονομία του ταμείου», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι πρόνοιες του τροποποιημένου νομοσχεδίου για το ΓΕΣΥ αφαιρούν όλες τις εξουσίες από τον ΟΑΥ.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Δρ. Μαρίνος Σιζόπουλος παρενέβη για να σημειώσει ότι η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συναινέσει στη μεταφορά της αρμοδιότητας της διαχείρισης του ταμείου από τον ΟΑΥ σε ειδική ομάδα που θα συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι ένα τέτοιο ποσό θα το διαχειρίζεται μια ομάδα διορισμένη στο Υπουργείο η οποία θα υποβάλλεται σε πιέσεις ή σε υποδείξεις της εκάστοτε κυβέρνησης ή του εκάστοτε κυβερνητικού κόμματος. Το ΓΕΣΥ πρέπει να παραμείνει μακριά από κομματικές και πολιτικές επιλογές και επιδιώξεις», κατέληξε.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τα κόμματα που θεωρούν αρνητικές τις πρόνοιες των κυβερνητικών νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ και για το θέμα αυτό θα αρχίσει άμεσα δομημένος διάλογος με τα υπόλοιπα κόμματα που δεν συμμετέχουν στην Κυβέρνηση. «Βασικός στόχος», είπε,  «είναι η διαμόρφωση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας η οποία θα αποτρέψει την υιοθέτηση προνοιών στα υφιστάμενα νομοσχέδια, οι οποίες θα θεωρηθούν ότι είναι αρνητικές, είναι επικίνδυνες και αλλοιώνουν τη βασική φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, όπως την έχουμε καθορίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, που είναι ουσιαστικά η δυνατότητα παροχής υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους πολίτες στο πλαίσιο της καθολικότητας και της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει ένα τέτοιο σχέδιο υγείας».

Σύμφωνα με τον Δρα Σιζόπουλο, ο διάλογος θα περιστραφεί γύρω από τα πέντε βασικά ζητήματα που αφορούν το ΓΕΣΥ. Πρόκειται για τον ρόλο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), για το ποιός θα είναι ο διαχειριστής του ταμείου του ΓεΣΥ, που θα ανέρχεται στο €1,2 δις ετησίως, τη μορφή της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, την εισαγωγή πολυασφαλιστικού συστήματος και την πολιτική για τα φάρμακα στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, ο προϋπολογισμός της οποίας θα ανέρχεται στο 20% της συνολικής δαπάνης.

Τόσο ο Δρ. Σιζόπουλος όσο και ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Δρ. Ανδρέας Δημητρίου, δήλωσαν ότι σημειώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων επί των βασικών ζητημάτων.

«Και ως εκ τούτου θεωρώ ότι με τον ΠΙΣ θα μπορέσουμε να συντονιστούμε και να προωθήσουμε εκείνες τις αλλαγές, οι οποίες θα δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις έτσι ώστε το ΓεΣΥ να εκπληρώσει τον βασικό του ρόλο, τον κύριο ρόλο που είναι η προσφορά υψηλού επιπέδου ποιοτικής ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης στον Κύπριο πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική ή την κοινωνική του προέλευση και κυρίως η προσφορά αυτής της υπηρεσίας μακριά από οποιεσδήποτε κομματικές ή πολιτικές εξαρτήσεις και με κύριο γνώμονα αυτή την προσφορά να την απολαμβάνουν εκείνοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους», είπε

Διαβάστηκε 329 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 19:05
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα