27/11/2014 Συνάντηση με Συμμαχία Πολιτών για το ΓεΣΥ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα είχε πρόσφατα κλιμάκιο της ηγεσίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου με στόχο τη συζήτηση των δύο βασικών νομοσχεδίων που αφορούν την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, τα οποία κατέθεσε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας προς δημόσια διαβούλευση.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Ανδρέας Δημητρίου εξέφρασε ανησυχία και αμφιβολίες κατά πόσον το περιεχόμενο των δύο τροποποιητικών νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ θα είναι υποβοηθητικό στην εφαρμογή του συστήματος, προσθέτοντας ότι όλα πρέπει να γίνουν μέσα σ` ένα πλαίσιο που δεν θα αλλάζει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Επίσης ανέφερε ότι η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων πρέπει να είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, κάτι το οποίο αποτελεί και πάγιο αίτημα του ΠΙΣ, υπό την προϋπόθεση να μη θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι «αν και ως ΠΙΣ είμαστε υπέρ της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων ώστε να διασφαλιστεί ο ίσος ανταγωνισμός μεταξύ όλων των παροχεών υγείας, το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει  να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αυτονόμηση και την μεθοδολογία που θα ακολουθήσει ώστε η εργαζόμενοι να αλλάξουν εργασιακό καθεστώς.» Πρόσθεσε ότι «ως ΠΙΣ είμαστε ενάντια στη θυματοποίηση των εργαζομένων. Είναι ένα θέμα η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και άλλο θέμα η αλλαγή του καθεστώτος των εργαζομένων του κρατικού τομέα. Πρέπει να βρεθούν καινοτόμες μέθοδοι ώστε όλοι εργαζόμενοι να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα και ομαλά την εργασία τους.»

Επιπλέον ανέφερε ότι «στηρίζουμε το σκεπτικό πως το Υπουργείο πρέπει να έχει το ρόλο της χάραξης στρατηγικής, αλλά το να περάσει όλες τις εξουσίες ρύθμισης, ελέγχου και διαχείρισης στο Υπουργείο που δεν έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και το προσωπικό, δεν μας βρίσκει σύμφωνους, δεδομένου ότι θεωρούμε ότι αυτό θα πισωγυρίσει την εφαρμογή του ΓεΣΥ και δεν θα βοηθήσει στην προώθησή του”, εξήγησε.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι το ΓεΣΥ είναι ένα κοινωνικό αίτημα δεκαετιών, το κράτος και οι πολίτες έχουν δαπανήσει περίπου 30 εκατ. μέχρι σήμερα για μελέτες. Ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί με ένα τρόπο που να εξυπηρετεί πραγματικά την υγεία των πολιτών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και σε ένα πλαίσιο εξισορρόπησης ενός υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στα κρατικά και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια”, είπε.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε ανησυχία αναφορικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), λέγοντας ότι θα οδηγήσει σ` ένα γραφειοκρατικό σύστημα με το αρμόδιο Υπουργείο να συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι αντίθετα με τις δημόσιες δεσμεύσεις, το Υπουργικό προκρίνει εκ των προτέρων την εφαρμογή ενός πολυασφαλιστικού συστήματος.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι από την συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου διαφάνηκε ότι η ηγεσία του Συλλόγου συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες της Συμμαχίας Πολιτών «κι έχουν τις ίδιες αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την ορθότητα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.»

Επιπλέον ο κύριος Λιλλήκας είπε ότι “όπως έχει διαμορφωθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πολύ φοβούμαστε ότι θα οδηγήσει σ` ένα σύστημα το οποίο θα είναι γραφειοκρατικό, ένα σύστημα όπου το Υπουργείο Υγείας θα είναι και παροχέας ιατρικών υπηρεσιών και επόπτης του δικού του έργου και διαχειριστής του Ταμείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Ταμείο”.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό “έχει ξεπεράσει τις δημόσιες δεσμεύσεις του Υπουργού, υιοθετώντας ουσιαστικά όχι τη μελλοντική μελέτη για ένα πολυασφαλιστικό σύστημα, αλλά προκρίνοντας την εφαρμογή ενός πολυασφαλιστικού συστήματος, χωρίς να υπάρχει και χωρίς να έχει δοθεί δημόσια ή στη Βουλή ή στις πολιτικές δυνάμεις, οποιαδήποτε μελέτη που να τεκμηριώνει την απόφαση αυτή του Υπουργικού”.

Τέλος ο κύριος Λιλλήκας ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει στα χέρια του μελέτες αναφορικά με το θέμα της εισαγωγής πολυασφαλιστικού συστήματος και ζήτησε όπως αυτές δημοσιοποιηθούν και δοθούν στις πολιτικές δυνάμεις για να υπάρχει πραγματική πληροφόρηση.

Διαβάστηκε 310 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 19:04
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα