19/11/2014 Αναγνώριση του Π.Ι.Σ. ως ο νόμιμος εκπρόσωπος των ιατρών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο

Την αναγνώριση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ως το μοναδικό νόμιμο επιστημονικό σώμα του Ιατρικού κόσμου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο, πέτυχε ο ΠΙΣ στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Ιατρικού Οργανισμού CPME ύστερα από μια σειρά έντονων διαβουλεύσεων.

Συγκεκριμένα κατά την προηγούμενη σύνοδο της CPME είχε συζητηθεί το θέμα του αιτήματος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου για συμμετοχή του στη C.P.M.E. με το καθεστώς του παρατηρητή. Ο ΠΙΣ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ύστερα από εντατική διαβούλευση των εκπροσώπων του Συλλόγου με τους συναδέλφους των άλλων χωρών και τη γραμματεία της C.P.M.E., κατάφεραν όπως θεσμοθετηθεί και εισαχθεί έγγραφο-συμφωνία μεταξύ του πανευρωπαϊκού οργανισμού και των αιτητών - ιατρικών συλλόγων, το οποίο θα πρέπει να υπογράφεται ώστε να μπορούν να ενταχθούν στον οργανισμό. Σύμφωνα με το έγγραφο - συμφωνία οι αιτητές - ιατρικοί σύλλογοι δηλώνουν ενυπογράφως ότι αναγνωρίζουν, σύμφωνα και με το καταστατικό της C.P.M.E., ότι οι οργανισμοί που είναι μέλη του εν λόγω πανευρωπαϊκού οργανισμού, αποτελούν τους μοναδικούς και νόμιμους εκπροσώπους των ιατρών των κρατών τους. Η δήλωση κατοχυρώνει το αυτονόητο και αποτελεί ουσιαστικά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τη μοναδική κρατική οντότητα της νήσου και του Π.Ι.Σ. ως του μοναδικού νόμιμου εκπρόσωπου των ιατρών της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ. Ανδρέας Δημητρίου, ανέφερε ότι «...με την εισαγωγή της εν λόγω διαδικασίας ο ΠΙΣ κλείνει κάθε παράθυρο για εκπροσώπηση του Τ/Κ Ιατρικού κόσμου ως ανεξάρτητου φορέα και ταυτόχρονα υποχρεώνει τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο να σεβαστεί τις αρχές και αξίες της CPME και κατ’ επέκταση να μας αναγνωρίσει ως ισότιμους εταίρους. Η πάγια θέση του ΠΙΣ είναι όπως τα θέματα υγείας δεν θα πρέπει να αποτελούν ευκαιρία για διασφάλιση πολιτικών κερδών, και οι συνάδελφοι Τ/Κ μπορούν να συμμετέχουν στα Ευρωπαϊκά και Διεθνή φόρα μέσω του μοναδικού νόμιμου επιστημονικού σώματος, ο οποίος είναι ο ΠΙΣ, βάσει της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής του ΠΙΣ στην CPME, Δρ. Άλκης Παπαδούρης, ανέφερε ότι «......το εγχείρημα μας δεν ήταν εύκολο. Δυστυχώς για κάποιους λόγους υπήρχαν Ιατρικοί Οργανισμοί άλλων κρατών που δεν επιθυμούσαν την υπογραφή από τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο του εν λόγω εγγράφου - συμφωνίας. Μάλιστα ως ΠΙΣ είχαμε φτάσει στο σημείο να αφήσουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης μας από τον Πανευρωπαϊκό οργανισμό εάν δεν συμμορφωνόταν ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος με της βασικές αξίες και αρχές του οργανισμού, στις οποίες μεταξύ αυτών είναι και η αμοιβαία αναγνώριση και συνεργασία των μελών της CPME». Σημείωσε ότι «....τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει από την CPME για διάφορους λόγους η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία και oι εταίροι μας φοβόντουσαν ότι ενδεχόμενη αποχώρηση μας θα προκαλούσε αλυσιδωτές αρνητικές εξελίξεις (π.χ ενδεχόμενη αποχώρηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου .κ.τ.λ) αλλά και πολλά δομικά προβλήματα σε σχέση με τις λειτουργίες και την εκπροσώπηση του οργανισμού στην Ε.Ε.»  Πρόσθεσε ότι  « .......ύστερα από μια σειρά μεσολαβήσεων της γραμματείας της CPME και του ΠΙΣ, φθάσαμε σε ένα έγγραφο το οποίο ικανοποίησε όλους τους εμπλεκόμενους, το οποίο ουσιαστικά αναγκάζει τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μοναδική κρατική οντότητα της νήσου και τον Π.Ι.Σ. ως το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο των ιατρών της χώρας μας.»

‘Εμπολα και Συρία ανάμεσα στα θέματα της ατζέντα της CPME

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής ηπείρου από την εξάπλωση της νόσου του Έμπολα ανέλυσαν μεταξύ άλλων τα μέλη της CPME. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας οι ιατροί της Ευρώπης ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες που καταβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την παροχή βοήθειας σε αεροσκάφη, υλικά μέσα και υποστήριξη της έρευνας για αντιμετώπιση της νόσου. Συγκεκριμένα η ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της έχουν πλέον δεσμευθεί να διαθέσουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Επίσης η Ε.Ε. ξεκίνησε την μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς υλικής βοήθειας στις πληγείσες χώρες. Επιπλέον η CPME εξέδωσε συστάσεις για τους ιατρούς και επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στις περιοχές όπου έχουν πληγεί από τον ίο, ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικότερα.

Επίσης κατά την διάρκεια της συνόδου της CPME  συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τη διαφάνεια μεταξύ των ιατρικών λειτουργών και των ιατροφαρμακευτικών εταιρειών, την ασφάλεια των ασθενών, τις εναλλακτικές θεραπείες, την δημιουργία πολιτικής για κατάρτισης ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού ηλεκτρονικού συστήματος για τους ιατρούς, θέματα που αφορούν το e-health .κ.τ.λ.

Επιπλέον ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος ενημέρωσε την ολομέλεια της CPME αναφορικά με την βίαιη καταστολή από το Τουρκικό κράτος των διαδηλώσεων στην πλατεία «Ταξιμ» καθώς και για το ανθρωπιστικό δράμα που παίρνουν οι 250 και πλέον χιλιάδες συνάνθρωποι μας οι οποίοι κατέφυγαν ως πρόσφυγες από την Συρία στην Τουρκία. Επίσης ενημέρωσαν το σώμα για τις ενέργειες του Τουρκικού Ιατρικού κόσμου και στις δύο περιπτώσεις αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ προέβησαν σε αριθμό παρεμβάσεων αναφορικά με το μέλλον της C.P.M.E., τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ιατρικός κόσμος της Τουρκίας και στα θέματα που αφορούν τις εναλλακτικές θεραπείες. Τον ΠΙΣ εκπροσώπησαν οι Δρ. Ανδρέας Δημητρίου, Δρ. Άλκης Παπαδούρης και η Δρ. Στέλλα Μισιαούλη - Δημητρίου.

Η Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαίων Ιατρών (Standing Committee of European Doctors - CPME ), ή όπως είναι γνωστή με το ακρωνύμιο στα γαλλικά CPME, είναι μια εκ των σημαντικότερων πανευρωπαϊκών ιατρικών οργανισμών που διαδραματίζουν και συμβουλευτικό ρόλο στα όργανα της Ε.Ε.. Τα μέλη του οργανισμού σήμερα αριθμούν γύρω στα 2 εκατομμύρια ιατρούς. Στο πλαίσιο της CPME συμμετέχουν επίσημα η συντριπτική πλειοψηφία των Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων της ΕΕ και με το καθεστώς των παρατηρητών οι Εθνικοί Σύλλογοι των υποψήφιων για ένταξη χωρών, καθώς  και το Ισραήλ.

Διαβάστηκε 309 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 18:59