05/11/2014 Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά

Αγαπητοί συνάδελφοι ιατροί της πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης,

Σας γνωστοποιούμε επιστολή της Εθνικης Επιτροπης Αντιβιοτικων αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά που εορτάζεται κάθε έτος στις 18 Νοεμβρίου.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) από κοινού με τις υγειονομικές αρχές όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντονίζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά που εορτάζεται κάθε έτος στις 18 Νοεμβρίου. Οι προσπάθειές τους φέτος εστιάζονται στη συνεργασία με τους ιατρούς της πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης,  ώστε να ενθαρρυνθεί η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και να ενημερωθούν οι ασθενείς για τους κινδύνους της αυτόβουλης χρήσης αντιβιοτικών.

Ως γνωστόν, η αντοχή στα αντιβιοτικά συνδέεται με την έκταση και τον τρόπο χρήσης τους. Στην ανθρώπινη ιατρική, τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη (80-90%). Η αυτόβουλη χρήση αντιβιοτικών περιλαμβάνει τόσο τη λήψη αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή όσο και την περιττή χρήση αντιβιοτικών που έχουν περισσέψει από προηγούμενες θεραπείες. Ο ρόλος των ιατρών της πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης είναι εξαιρετικά σημαντικός εν προκειμένω, καθώς τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται με ιατρική συνταγή και να χρησιμοποιούνται υπεύθυνα και σωστά.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες (π.χ. Ευρωβαρόμετρο), σε όλες τις χώρες η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών λαμβάνει αντιβιοτικά με ιατρική συνταγή. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει και μια μειονότητα ασθενών που συνεχίζουν να καταναλώνουν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή (3%) ή να χρησιμοποιούν «απομεινάρια» αντιβιοτικών από προηγούμενες θεραπείες (2%). Η έκταση του προβλήματος διαφέρει από χώρα σε χώρα. Καθίσταται επομένως επιτακτική η ανάγκη να ενθαρρυνθεί η ορθολογική χρήση αντιβιοτικών από τους ασθενείς της πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης στην Ευρώπη.

 

Περισσότερα στη σχετική επιστολή της Εθνικης Επιτροπης Αντιβιοτικων

Διαβάστηκε 312 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 18:59
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα