03/06/2014 ΓεΣΥ: Εξελίξεις και εκκρεμότητες

ΓεΣΥ: Εξελίξεις και εκκρεμότητες

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ως ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου σας ενημερώνουμε ότι ύστερα και από την τελευταία κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο έχουν τεθεί ξεκάθαρα  χρονοδιαγράμματα από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία καθορίσθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, θα αρχίσει υλοποίηση του ΓεΣΥ στα μέσα του 2015 και η πλήρης εφαρμογή του θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2016.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το ΓεΣΥ θα τεθεί σε εφαρμογή σε τρεις φάσεις:

  • Φάση Α (01/07/2015) - Υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Περιλαμβάνουν επισκέψεις στον Προσωπικό Ιατρό (Οικογενειακό ιατρό και Παιδίατρο).
  • Φάση Β (01/01/2016) - Καλύπτονται πρόσθετες υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών όλων των ειδικών γιατρών, καθώς και την κάλυψη των φαρμάκων. 
  • Φάση Γ (01/07/2016) - Πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ, η οποία θα περιλαμβάνει, επιπρόσθετα, όλες τις υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, νοσηλεία εσωτερικών ασθενών κ.ά.

Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει με όλες τις διεργασίες για την μετεξέλιξη των κρατικών νοσηλευτηρίων σε αυτόνομες νομικές οντότητες, με οικονομική, διοικητική και επιστημονική ανεξαρτησία. Επιπλέον, δρομολογείται η πλήρης αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, ώστε να καταστεί εφικτή η λειτουργία τους στη βάση διεθνών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών.

Ο ΠΙΣ έχει αρχίσει επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να διασφαλίσει την ομαλή εισαγωγή του ΓεΣΥ. Μεταξύ των άμεσων ενεργειών του ΠΙΣ είναι η έναρξη εντατικών συνομιλιών με τον ΟΑΥ για τον καθορισμό των αμοιβών των ιατρικών πράξεων. Οι συζητήσεις θα χωριστούν σε δύο κύριες φάσεις:

1) Συζητήσεις για τις αμοιβές Προσωπικών Ιατρών και

2) Συζητήσεις για τις αμοιβές Ειδικών Ιατρών.

Οι επιστημονικές εταιρείες θα προσκληθούν να συμμετέχουν ενεργά στις συνομιλίες ανάλογα με το περιεχόμενο της κάθε συνάντησης.

O ΠΙΣ σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες επιστημονικές εταιρείες, τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας προχωρεί στην ολοκλήρωση του πλαισίου της εκπαίδευσης των οικογενειακών ιατρών και σύντομα θα σταλεί σχετική ενημέρωση στα μέλη του Συλλόγου που θα ήθελαν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ ως οικογενειακοί ιατροί για να συμμετέχουν σε αυτήν. 

Τέλος, κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων θα συζητηθούν και θα οριστικοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες που έχει ο ΠΙΣ με τον ΟΑΥ αναφορικά με την λειτουργία του ιατρικού επαγγέλματος στα πλαίσια του ΓεΣΥ. 

Διαβάστηκε 352 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 13:07
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα