07/05/2014 Γενικό Σχέδιο Υγείας: Αποφάσεις Σ.Ι.Σ και ενημέρωση Υπουργού Υγείας

Σε έκτακτη συνεδρία του Συμβ0υλίου Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) στις 8.5.14 με θέμα το ΓεΣΥ στην οποία παρέστη ο Υπουργός Υγείας κ.Φίλιππος Πατσαλής, τα μέλη του Συμβουλίου είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν στον Υπουργό τις πιο κάτω θέσεις του Συμβουλίου, όπως αυτές εκφράσθηκαν κατά την τακτική συνεδρία του στις 6.5.14.

1. Το ΣΙΣ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια, την ανησυχία και την αγωνία του για το γεγονός ότι καθυστερεί ακόμη η δρομολόγηση της εφαρμογής του ΓεΣΥ, στο οποίο από κοινού η πολιτεία και οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν μετά από πολλών χρόνων κοπιαστικές μελέτες και διαβουλεύσεις.

2. Να εκφράσει τη δυσφορία και την απογοήτευσή του, αφού για μια ακόμη φορά αγνοήθηκε η εκλελεγμένη ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, αφού υποβλήθηκε στην τρόικα από τον Υπουργό Υγείας ο λεγόμενος οδικός χάρτης και έγιναν συζητήσεις αναφορικά με το ΓεΣΥ, χωρίς ο ΠΙΣ να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του

Ταυτόχρονα δόθηκε η ευκαιρία στο ΣΙΣ να ενημερωθεί από τον Υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στις συναντήσεις με την Τρόικα και να λάβει διαβεβαιώσεις ότι

1. Ένα ΓεΣΥ συζητάτε για εφαρμογή και είναι αυτό το οποίο έχει ψηφιστεί με την νομοθεσία του 2001. Δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τον τελευταίο καιρό αναφορικά με την αλλαγή πλεύσης του υπουργείου και την εφαρμογή ενός πολυασφαλιστικού συστήματος υγείας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιριών στο ΓεΣΥ μπορεί να μελετηθεί σε βάθος χρόνου και αφού πρώτα εφαρμοστεί το μονοασφαλιστικό και καθολικό ΓεΣΥ.

2. Πρόθεση του είναι να εδραιωθεί μια άρρηκτη, συνεχή και αγαστή συνεργασία με τον ΠΙΣ ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας της Υγείας.

Από πλευράς τους ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΣΙΣ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την δέσμευση του Υπουργού για εφαρμογή του ΓεΣΥ όπως αυτό προβλέπεται στον νόμο 2001 χωρίς οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις, με χρονικό ορίζοντα πλήρους εφαρμογής του τον Ιούλιο 2016. Επανέλαβαν ότι ο κύριος φορέας που εκπροσωπεί τους 2817 ιατρούς που εργάζονται στην Κύπρο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι δια νόμου ο ΠΙΣ. Οι Ιατροί θα είναι οι πάροχοι Υγείας και χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα Σχέδιο Υγείας. Κάλεσαν τόσο την πολιτική ηγεσία καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να εργαστούν ομαδικά, συστηματικά και μεθοδικά για να επιτευχθεί μέσω μιας συνεχούς, ειλικρινούς και αγαστής συνεργασίας η εφαρμογή ενός καλά μελετημένου Γενικού Σχεδίου Υγείας, που αποτελεί άλλωστε υποχρέωση όλων μας προς τους ταλαίπωρους πολίτες της χώρας μας. 

Επίσης, τα μέλη του Σ.Ι.Σ μετάφεραν την δυσαρέσκεια τους για τη μη ανταπόκριση στις τρεις επιστολές του ΠΙΣ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συνάντηση με σκοπό να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας και ιδιαίτερα το ΓεΣΥ.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να αμφισβητήσουμε τις δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας, μετά λύπης μας καταγράφουμε ότι η μέχρι σήμερα διαχρονική στάση του Υπουργείου Υγείας και άλλων εμπλεκομένων φορέων μας καθιστά δύσπιστούς και επιφυλακτικούς όσον αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ.   

Διαβάστηκε 391 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 13:05
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα