03/06/2014 Εφαρμογή μέτρων μη αποκοπής ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτες ομάδες

Σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθη η νέα συνάντηση στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με θέμα την εξεύρεση τρόπων αποφυγής της αποκοπής της σύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος στους ευάλωτους καταναλωτές σε κρίσιμες περιόδους.

Στη συνάντηση, η οποία οργανώθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Εμπορίου, από την ΡΑΕΚ, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από το Υπουργείο Υγείας, από την ΑΗΚ, από την Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου ανέφερε στους παρευρισκομένους ότι με βάση τις πρόνοιες του περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού (Τροποποιητικού) Νόμου, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Υπουργείο διαβουλεύθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εκδόθηκε στις 25/6/2013 το Διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με βάση το οποίο καθορίζεται η ενεργειακή φτώχεια, οι κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών και τα μέτρα προστασίας τους. Επιπρόσθετα ανέφερε στους παρευρισκομένους ότι για να εφαρμοστεί το πιο πάνω Διάταγμα, εξετάζεται στο παρόν στάδιο η στοχευμένη εφαρμογή για όσους από τους ευάλωτους καταναλωτές η απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρισμού είναι απαραίτητη για λόγους που σχετίζονται με την υγεία τους.

Ακολούθως επεξηγήθηκε ότι η μη αποκοπή της σύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος έχει ευρύτερη έννοια και σημαίνει ότι οι δικαιούχοι πελάτες που θα επιλεγούν να επωφεληθούν θα πρέπει  αφ’ ενός να έχουν απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, και αφ’ ετέρου, σε περίπτωση που ήταν από πριν αποσυνδεδεμένοι, τότε η ΑΗΚ οφείλει να τους συνδέει κατά τις κρίσιμες περιόδους που θα αποφασιστούν.

Ύστερα από συζήτηση συμφωνήθηκε όπως καταρτιστεί σχετικό έντυπο το οποίο θα συμπληρώνεται από τον δικαιούχο και το θεράποντα ιατρό του ασθενή και  θα υποβάλλεται στο Υπουργείο Εμπορίου. Στη συνέχεια, η αίτηση θα αξιολογείται από διυπουργική επιτροπή που θα απαρτίζεται από τα Υπουργεία Εμπορίου και Υγείας. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο συμμετοχής μελών του ΠΙΣ στην εν λόγω επιτροπή.

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων από όλους τους παρευρισκομένους και αποφασίστηκε όπως:

(α) Οι ομάδες ασθενών που θα επιλεγούν να επωφεληθούν του εν λόγω μέτρου να προσδιοριστούν με βάση τις πρόνοιες του Νόμου.

και

(β) Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να αποστείλει προς το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, το προσχέδιο του εντύπου που θα καταρτιστεί, για εξέταση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ άλλων εκφράσθηκε η άποψη ότι το μέτρο θα το εκμεταλλευτούν διάφοροι επιτήδειοι που δεν έχουν πραγματική ανάγκη. Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών δεδομένων ανέφερε ότι δεν θα ήταν σωστό το μέτρο να είναι διευρυμένο και σε ασθενείς που κατέχουν εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος συμφώνησε με την πρόταση του εκπροσώπου του επιτρόπου και πρότεινε να διερευνηθεί η ενδεχόμενη σύνδεση του μέτρου με τις οικονομικές δυνατότητες των αιτητών. Η πρότασή μας υιοθετήθηκε από όλους τους παρευρισκομένους.  

Τέλος, εκφράσθηκε η άποψη ότι το μέτρο της μη αποκοπής της ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτες ομάδες δεν σημαίνει ταυτόχρονα και διαγραφή των οφειλών τους προς την ΑΗΚ. Ο ΠΙΣ πρότεινε προς την ΑΗΚ να εξετάσει την ενδεχόμενη αποπληρωμή των οφειλών των ευάλωτων συμπολιτών μας μέσα από τον προϋπολογισμό του ταμείου της Εταιρείας που αφορά την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη. Το θέμα θα συζητηθεί ξανά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θα ήθελε να ευχαριστήσει τις επιστημονικές εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του για  υποβολή εισηγήσεων σχετικά με τις ομάδες ασθενών για τις οποίες κρίνεται σκόπιμο να εφαρμοστεί το μέτρο της μη αποκοπής σύνδεσης ηλεκτρισμού καθώς και την κρίσιμη περίοδο ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει η κάθε ομάδα ασθενών.

Διαβάστηκε 357 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 13:07
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα