17/04/2014 Απάντηση ΠΙΣ σε άρθρο της κυρίας Στέφης Δράκου, Γενικής Διευθύντριας του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών

Σε συνέχεια άρθρου της κυρίας Στέφης Δράκου, Γενικής Διευθύντριας του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι ο «ΠΙΣ δεν έχει ενιαία φωνή για το ΓεΣΥ» θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι αυτό δεν ευσταθεί και αναφέρουμε τα ακόλουθα:

1) Βάση της Κυπριακής Νομοθεσίας όλοι οι ιατροί οι οποίοι εργάζονται στην Κύπρο δια νόμου υποχρεούνται να είναι μέλη του ΠΙΣ. Ο ΠΙΣ σήμερα εκπροσωπεί πέραν των 2800 ιατρών.

2) Ο ΠΙΣ, βάση και της υφιστάμενης νομοθεσίας, δρα με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον όχι μόνο των μελών του αλλά κυρίως των ασθενών και ευρύτερα προς τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του τομέα της Υγείας.

3) Όλές οι πολιτικές που ακολουθούνται αναφορικά με το ΓεΣΥ από τον ΠΙΣ είναι απόρροια ψηφισμάτων που έχουν υιοθετηθεί με μεγάλη πλειοψηφία από τις Γενικές Συνελεύσεις.     

4) Ως Σύλλογος ο οποίος εκπροσωπεί μια πολυάριθμη επαγγελματική ομάδα είναι, λογικό, αναμενόμενο και θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις για διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών και το πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, το ΓεΣΥ. Εντούτοις αν και οι απόψεις οποιασδήποτε μεμονωμένης ομάδας είναι σεβαστές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του ΠΙΣ.

5) Ως ΠΙΣ έχουμε συναινέσει στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, αφού καταλήξαμε ότι χωρίς την εφαρμογή του δεν μπορούν να επιλυθούν ή τουλάχιστο να αμβλυνθούν τα σοβαρά και πολλαπλά χρονίζοντα προβλήματα στον ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο της υγείας. Παρά το γεγονός αυτό είμαστε πάντοτε ανοικτοί για διάλογο, αφού δεν απορρίπτουμε εκ προοιμίου καμιά νέα εισήγηση, έτσι ώστε να προχωρήσουμε με όσο το δυνατό μεγαλύτερη βεβαιότητα και αισιοδοξία στην εφαρμογή ενός λειτουργικού και βιώσιμου ΓεΣΥ. Σύμφωνα με δικές μας μελέτες τα πολυασφαλιστικά σχέδια, στις χώρες που έχουν εφαρμοστεί, Ολλανδία, Ελβετία και ΗΠΑ, κοστίζουν τελικά  πολύ περισσότερο στον φορολογούμενο πολίτη.

6) Θεωρούμε και καταλήξαμε μετά από πολλή σκέψη και μελέτες ότι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ είναι ο θεσμός του οικογενειακού  ιατρού.  Αποδεδειγμένα η προληπτική ιατρική και κυρίως η σωστή εφαρμογή της πρωτογενούς πρόληψης, που ανήκει κυρίως στον οικογενειακό ιατρό σε τελική ανάλυση στοιχίζει λιγότερα.  

7) Λαμβάνοντας τις σημερινές πραγματικότητες στον τομέα της υγείας έχουμε καταρτίσει συγκεκριμένη πρόταση την οποία υποβάλαμε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την απευθεία πρόσβαση των ασθενών στους ειδικούς με την καταβολή μιας μικρής συμπληρωμής κάτι που από ότι φαίνεται γίνετε αποδεκτό από όλους.

8) Είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε για ειλικρινή συζήτηση, έτσι ώστε να κάνουμε επιτέλους αυτό που για πολλά χρόνια τώρα οφείλουμε και υποσχόμαστε στους πολίτες, να τους προσφέρουμε ένα ψηλό επίπεδο ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.

Διαβάστηκε 484 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 12:57
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα