14/06/2013 Φυγοστρατία

Στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται και συντονίζεται από το Υπουργείο Άμυνας  προκειμένου να ληφθούν άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα προς περιορισμό του φαινομένου της φυγοστρατίας συμμετείχε ο ΠΙΣ με τον Γραμματέα του, Δρα Άλκη Παπαδούρη.  

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Άμυνας, κ.  Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι ήδη έγινε διασύνδεση του αστυνομικού αρχείου κατόχων άδειας πυροβόλου όπλου και του αρχείου της Εθνικής Φρουράς, ενώ σε τελικό στάδιο ευρίσκεται και η διασύνδεση με το αρχείο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών με όσους έχουν απαλλαγεί της υποχρέωσης για θητεία λόγω ψυχικών παθήσεων. Επιπλέον έστειλε το μήνυμα ότι όσοι στο παρελθόν έχουν τύχει απαλλαγής της υποχρέωσης εκπλήρωσης θητείας θα κληθούν για επανεξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον υφίστανται οι λόγοι, για τους οποίους δόθηκε αυτή η απαλλαγή. Επιπλέον ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες μελέτες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας και το Υπουργείο Άμυνας συνεργάζεται, με το Υπουργείο Παιδείας αλλά και με άλλους φορείς «για επεξεργασία και εφαρμογή προγραμμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν συμμετοχή σε διάφορους τομείς γενικού ενδιαφέροντος για παραγωγική απασχόληση των απαλλαγμένων εθνοφρουρών. Κληθείς να σχολιάσει το ότι παρόμοια μέτρα έχουν ανακοινωθεί ξανά από το Υπουργείο Άμυνας και έχει δηλωθεί κατά την τελευταία διετία πως το φαινόμενο της φυγοστρατίας έχει περιορισθεί και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αποτυχίας κάποιων από τα μέτρα αυτά, ο κ. Φωτίου ανάφερε ότι υπάρχουν καινούργια ενισχυτικά μέτρα, όπως η στέρηση άδειας οδηγού και άδειας κατοχής όπλου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Γιώργος Βαρνάβα, δήλωσε ότι για τη Βουλή η φυγοστρατία δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα και ότι η Επιτροπή Άμυνας έχει συζητήσει πάρα πολλές φορές αυτό το ζήτημα Ο Στόχος μας, δήλωσε ο κ. Βαρνάβα, δεν είναι τιμωρητικός, αλλά προληπτικός, για αυτόν το λόγο στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας συζητήσαμε το θέμα της φυγοστρατίας και μάλιστα προχωρήσαμε σε καταρτισμό μιας συγκεκριμένης  πρότασης νόμου, η οποία εκκρεμεί ενώπιον της επιτροπής και που συνδέεται με την άδεια οδήγησης, κατοχής πυροβόλου όπλου, όπως και με τη στέρηση του δικαιώματος διεκδίκησης θέσης στο δημόσιο τομέα..

Ο Δρ. Παπαδούρης εξέφρασε τη στήριξη του ΠΙΣ σε οποιεσδήποτε ενέργειες της πολιτείας οι οποίες έχουν ως στόχο την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και την εδραίωση του αισθήματος της ισονομίας και δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών. Πρόσθεσε ότι ο ΠΙΣ θα στηρίξει όλες τις ενέργειες που έχουν ως στόχο να διορθώσουν τα κακώς έχοντα του κράτους και της κοινωνίας μας. Επιπλέον ανάφερε ότι οι προτάσεις οι οποίες έχουν προωθηθεί από το Υπουργείο Άμυνας και την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής αποτελούν θέσεις του ΠΙΣ και είχαν κατατεθεί στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας το 2012. Τέλος τόνισε ότι το πρόβλημα που αφορά την πιθανή κατάχρηση της απαλλαγής της υποχρέωσης για θητεία λόγω ψυχικών παθήσεων είναι πολύ λεπτό και θα πρέπει να εμπλακεί ενεργά στην όλη προσπάθεια η Ψυχιατρική Εταιρία Κύπρου.   

Διαβάστηκε 301 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:40
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα