11/06/2013 Διάσκεψη Τύπου για Ιατρικό Τουρισμό

Προώθηση της Κύπρου ως προορισμό τουριστικού υγείας - Πολλαπλά οφέλη για την χώρα μας και τους συμπολίτες μας 

Την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για την κατάρτιση ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας ανακοίνωσαν πρόσφατα σε Διάσκεψη Τύπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Η προσπάθεια για την κατάρτιση κοινά αποδεκτών και στοχευόμενων δράσεων για την ορθή και αποτελεσματική προώθηση του Τουρισμού ήταν μια πρωτοβουλία του ΠΙΣ η οποία αγκαλιάστηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.      

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου τόσο η Διευθύντρια Τουρισμού του ΚΟΤ, όσο και ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, μιλώντας εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων φορέων ανάλυσαν το πλαίσιο της σύμπραξης συνεργασίας τους με στόχο την προώθηση-ενσωμάτωση του τουρισμού υγείας στα ευρωπαϊκά κονδύλια της περιόδου 2014 – 2020, με απώτερο στόχο την ευρύτερη προώθηση της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού υγείας,

Tην πολιτική αυτή στηρίζουν πέρα από τους ΚΟΤ και ΠΙΣ, ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, ο ΠΑΣΥΞΕ, ο ΣΤΕΚ, ο ACTA και ο Φορέας Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας.

Μιλώντας στο πλαίσιο της διάσκεψης ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Ανδρέας Δημητρίου υπέδειξε πως με την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού η Κύπρος θα μπορούσε να καταπολεμήσει το πρόβλημα της εποχικότητας που αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας, να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και να τονώσει την απασχόληση στους τομείς της οικονομίας που είναι συνδεδεμένοι με τους τομείς της υγείας και του τουρισμού, όπως οι τομείς της εστίασης, των μεταφορών, των τουριστικών πρακτόρων, των τουριστικών καταλυμάτων κ.ά.

Σημειώνοντας ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς θεωρούν ότι η επιτυχία της ανάπτυξης του τομέα του τουρισμού Υγείας θα εξαρτηθεί από τις επενδύσεις στο συγκεκριμένο προϊόν μέσω της εξασφάλισης των διαρθρωτικών κονδυλιών και από την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ παρουσίασε μια σειρά από ειδικά προγράμματα τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσω των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων όπως:

  • Η ανάπτυξη προγραμμάτων για αναβάθμιση των νοσηλευτικών και κλινικών μονάδων στην Κύπρο με την υιοθέτηση της διαδικασίας διαπίστευσης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και άλλων μονάδων υγείας.
  • Η ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών για κατάρτιση και προώθηση πακέτων τουρισμού υγείας και την δημιουργία πλαισίου άμεσης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων επαγγελματικών φορέων. 
  • Η αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων σχεδίων για στήριξη επενδύσεων που αφορούν τον Τουρισμό Υγείας και την προβολή των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Η ενθάρρυνση συνεργασιών των εμπλεκομένων φορέων του ιδιωτικού τομέα με ασφαλιστικές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού για αποστολή ασθενών στην Κύπρο.
  • Η διενέργεια εξειδικευμένων μελετών με στόχο την επιστημονική τεκμηρίωση διαφόρων μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου ως προορισμός Τουρισμού Υγείας.

Πρόσθεσε πως οι πιο πάνω εισηγήσεις έχουν ήδη έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Εμπορείου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και στο Γραφείο Προγραμματισμού και πως γίνονται προσπάθειες για την οργάνωση συναντήσεων με τους πιο πάνω φορείς ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις και από κοντά.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Τουρισμού του ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου σημείωσε ότι ο ΚΟΤ, αξιολογώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και αναγνωρίζοντας τις προοπτικές που παρουσιάζονται σε ό,τι αφορά την προώθηση του τουρισμού υγείας, επέλεξε να αναπτύξει συστηματικά αυτό το τμήμα της αγοράς, το οποίο, όπως είπε, μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος αλλά και στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος ειδικά για τον τομέα του τουρισμού υγείας όπως επίσης και στην αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και στη μείωση της εποχικότητας.

«Είναι ένα τμήμα της αγοράς το οποίο μπορεί να διευρύνει και να διογκώσει την προσέλευση επισκεπτών και μάλιστα των επιθυμητών επισκεπτών» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Δημητριάδου.

Επεσήμανε ακόμη ότι ο τουρισμός υγείας αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο και πως στόχος του ΚΟΤ είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση του, υποδεικνύοντας ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και άλλους εμπλεκόμενους φορείς και η συστηματική, οργανωμένη και συλλογική εργασία όλων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης τόνισε ότι οι εξειδικευμένες μορφές τουρισμού, όπως στην προκειμένη περίπτωση ο τουρισμός υγείας, αποτελούν ένα δυνατό όπλο για αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας στον τουρισμό.
Από την πλευρά του ο  ΓΔ του ΣΤΕΚ Φειδίας Καρής υπογράμμισε ότι για την τουριστική οικονομία το θέμα της καταπολέμησης της εποχικότητας και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου αποτελεί το μείζον θέμα δεδομένου του ότι 50% περίπου των τουριστικών μονάδων παραμένουν ανενεργείς κατά τη χειμερινή περίοδο. Τόνισε δε πως με την προώθηση του τουρισμού υγείας ο στόχος είναι διπλός.  Αφενός θα επιτευχθεί η ζητούμενη για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αφετέρου η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο.

Ο ΓΔ του ACTA Γιάννης Μιχαηλίδης συνεχάρη τον ΠΙΣ για την πρωτοβουλία της σύμπραξης και σημείωσε πως η σύμπραξη είναι καταδικασμένη να πετύχει.

Ο Πρόεδρος του Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας Γιώργος Κυριακίδης είπε ότι ο ιατρικός τουρισμός είναι μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και σημείωσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει μέρος αυτής της αγοράς. Υπέδειξε δε ότι το μάρκετινγκ είναι ένας τομέας στον οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πλαίσιο της όλης προσπάθειας. «Το μάρκετινγκ μας θα πρέπει να γίνει πολύ πιο επιθετικό για να πείσουμε τους ξένους ότι η Κύπρος είναι ένας πολύ αξιόλογος προορισμός για ιατρικό τουρισμό» είπε.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νίκος Μαντάς υπέδειξε ότι ο ιατρικός τουρισμός ο οποίος λειτουργούσε στην Κύπρο για πάνω από 15 χρόνια επλήγη λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της ανάπτυξης ανταγωνιστικών με την Κύπρο αγορών. Σημείωσε ωστόσο ότι οι προοπτικές για την Κύπρο είναι εκεί φτάνει και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς να στηρίξουν την προσπάθεια και ειδικότερα στο κομμάτι που αφορά την πιστοποίηση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Τέλος η Πρόεδρος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου Μόρφω Κουρουκλάρη σημείωσε ότι η όλη προσπάθεια αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για αξιοποίηση του επιστημονικού ιατρικού δυναμικού του τόπου και υπέδειξε πως πέρα από την αξιοποίηση των διαφόρων ευρωπαϊκών κονδυλίων θα πρέπει να υπάρξει και εθνική χρηματοδότηση στο θέμα των πιστοποιήσεων των ιατρικών κέντρων.

Διαβάστηκε 405 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:39
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα