22/04/2013 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελλαδιτών και Κυπρίων Ιατρών της Διασποράς

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία μεταξύ 24-27 Απριλίου στο ξενοδοχείο Aphrodite Hills Intercontinental στην Πάφο το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ελλαδιτών και Κυπρίων Ιατρών της Διασποράς. Το συνέδριο, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας Κύπρου και Ελλάδας αλλά και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, έλαβαν μέρος πέραν των 100 κορυφαίων ιατρικών προσωπικοτήτων ως απλοί σύνεδροι  και αρκετοί ομιλητές και εισηγητές.

Το Συνέδριο των απόδημων Ελλήνων ιατρών αποτελεί τη φυσική συνέχεια του πρώτου και ιδρυτικού συνεδρίου που έγινε στο νησί Κω της Ελλάδας το 2007, στο πλαίσιο του οποίου έλαβε σάρκα και οστά το όραμα για τη δημιουργία του Δικτύου Ελλήνων Ιατρών.

Ως στόχοι του Δικτύου, όπως τονίζεται και στη Διακήρυξη της Κω, τέθηκαν η δικτύωση, ο συντονισμός, η συνεργία, η συνεχής ιατρική εκπαίδευση, η προβολή και η ενημέρωση της κοινότητας για θέματα υγείας, η αναβάθμιση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας στην Ελλάδα και την Κύπρο και η καθοδήγηση των ιατρών και των βιοεπιστημόνων από την Ελλάδα και τη Κύπρο.

Στο πλαίσιο εκπλήρωσης των πιο πάνω στόχων πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια, με τη στήριξη των Υπουργείων Υγείας της Ελλάδας και της Κύπρου, το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ελλήνων και Κυπρίων Ιατρών της Διασποράς στην Πάφο το 2008 και στη συνέχεια το 3ο Συνέδριο στο Λαγονήσι το 2009.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξαν την Πέμπτη, 25 Απριλίου στις 8 μ.μ. ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου Δρ. Πέτρος Πετρίδης και ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ελλάδας κ. Ανδρέας Λυκουρέζος και εκ μέρους του ΠΙΣ ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου, Δρ. Βάσος Θ. Οικονόμου.

Στην ομιλία του ο Δρ. Οικονόμου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ως ΠΙΣ προσδοκούμε μέσω του εν λόγω συνεδρίου να δημιουργηθεί ένα  ολοκληρωμένο αρχείο, στο οποίο θα καταγράφονται οι συμπατριώτες μας που εργάζονται ως ιατροί στο εξωτερικό. Φρονούμε, ότι το εν λόγω αρχείο θα αποτελέσει την απαρχή της δημιουργίας ενός δικτύου με το οποίο οι ιατροί από την Κύπρο αλλά και οι Κύπριοι ιατροί του εξωτερικού θα μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να ανταλλάζουν νέα γνώση και καλές πρακτικές οι οποίες θα αποβούν προς όφελος τόσο της ιατρικής κοινότητας, όσο  των ασθενών. Επιπλέον ανέφερε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ενδυναμώνουν το διαχρονικό εθνικό να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην ανατολική μεσόγειο, δημιουργώντας ταυτόχρονα συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης.

Με το πέρας της ομιλίας του ο Δρ. Οικονόμου ευχαριστώντας τους Δρ. Αντώνη Πολυδώρου και Δρ. Γιώργο Πετρίκκο για την διοργάνωση του Συνεδρίου, πρόσφερε εκ μέρους του ΠΙΣ τιμητικές πλακέτες για τη διαχρονική προσφορά τους  στην εκπαίδευση των ιατρών.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου ύπαρξε ζωντανή μετάδοση χειρουργικών επεμβάσεων από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και Λεμεσού με τη στήριξη και βοήθεια της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

Διαβάστηκε 521 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:36
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα