08/05/2013 Ψήφισμα Συμπαράστασης από CPME

Ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό λαό και τον Ιατρικό κόσμο υιοθέτησε στη σύνοδό του ο Πανευρωπαϊκός Ιατρικός Οργανισμός «CPME» κατόπιν παρέμβασης του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Συγκεκριμένα στο ψήφισμα της CPME το οποίο υιοθετήθηκε στη σύνοδο του οργανισμού η οποία διεξήχθη στις 26 και 27 Απριλίου 2013 στο Δουβλίνο, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Το Συμβούλιο της CPME, το οποίο εκπροσωπεί τους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους της Ευρώπης, ύστερα από σχετική ενημέρωση από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο θα ήθελε να εκφράσει τις ανησυχίες του για πολιτικές οι οποίες αναπτύσσονται και απειλούν να επηρεάσουν την ποιότητα της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο και επιβάλλουν δύσκολα μέτρα σε μεγάλο αριθμό ιατρών που εξασκούν το επάγγελμα τους στην Κύπρο.

Σε πλήρη κατανόηση των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Κυπριακό κράτος λόγω των οικονομικών περιορισμών που υφίσταται σήμερα, εισηγούμαστε στην κυβέρνηση της Κύπρου τα ακόλουθα:

  • Να διασφαλίσει ότι όλα τα μέτρα τα οποία υιοθετούνται είναι συμβατά με την εθνική πολιτική του κράτους για εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας μέχρι το 2015 και να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα του ιατρικού κόσμου.
  • Να διασφαλίσει ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θα εμπλακεί πλήρως στην ανάπτυξη και εφαρμογή των νέων κρατικών πολιτικών που αφορούν την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη.
  • Να αναγνωρίσει ότι η εφαρμογή και λειτουργία των ιατροφαρμακευτικών οντοτήτων δεν μπορούν να εξισώνονται με τους αμιγείς εμπορικούς / επιχειρηματικούς οργανισμούς και κατ΄ επέκταση η λειτουργία τους θα πρέπει να ρυθμίζεται με πλήρη σεβασμό στον ιατρικό κώδικα Δεοντολογίας ώστε να προστατεύεται η ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η ασφάλεια των ασθενών.
  • Να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή ποιότητα και διαθεσιμότητα των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών μέσω της εφαρμογής βιώσιμων όρων εργασίας για τους επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της ενδεδειγμένης αμοιβής, όπως θα συμφωνηθεί ύστερα από συζήτηση του κράτους με τους αρμόδιους φορείς».

Η Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαίων Ιατρών (Standing Committee of European Doctors - CPME ), ή όπως είναι πιο γνωστή με το ακρωνύμιο στα γαλλικά CPME, είναι μια εκ των σημαντικότερων πανευρωπαϊκών ιατρικών οργανισμών που διαδραματίζουν και συμβουλευτικό ρόλο στα όργανα της Ε.Ε.. Τα μέλη του οργανισμού σήμερα αριθμούν 2 εκατομμύρια ιατρούς. Στο πλαίσιο της CPME συμμετέχουν επίσημα όλοι οι Εθνικοί Ιατρικοί Σύλλογοι της ΕΕ και με το καθεστώς των παρατηρητών οι Εθνικοί Σύλλογοι των υποψήφιων για ένταξη χωρών, καθώς και το Ισραήλ.

Ο ΠΙΣ είναι στη διάθεσή του Υπουργείου Υγείας για να διασφαλιστεί άμεση και αγαστή συνεργασία ώστε να μπορέσουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία να αντεπεξέλθουμε στους δύσκολους καιρούς που περνά ο τόπος μας.

Διαβάστηκε 462 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:37
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα