15/04/2013 Κοινωνικά άδικα και μεροληπτικά τα μνημονικά μέτρα που κατάθεσε η κυβέρνηση στην βουλή

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου σε συνεδρία στις 15.4.2013, αναγνωρίζοντας τις οδυνηρές αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις που είχε διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία με την τρόικα, συζήτησε διεξοδικά και ανέλυσε τα μνημονικά νομοσχέδια τα οποία τέθηκαν από την κυβέρνηση στη βουλή προς ψήφιση και αφορούν τον τομέα της Υγείας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οποιαδήποτε μέτρα εφαρμόζονται στο πλαίσιο του μνημονίου, θα πρέπει να στοχεύουν στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών του κράτους, στην εφαρμογή πρακτικών που θα προωθούν την ισότιμη μεταχείριση των πολιτών της χώρας, στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ε.Ε., και στην δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης και κατ΄ επέκταση ανάκαμψης της οικονομίας του τόπου ανακοινώνουμε τα ακόλουθα:

  1. Τα προτεινόμενα νομοσχέδια για το τομέα της Υγείας δυστυχώς δεν διασφαλίζουν τα πιο πάνω, αλλά αντίθετα προωθούν άδικες ρυθμίσεις οι οποίες, διατηρούν το υφιστάμενο ξεπερασμένο, υπερτροφικό και οικονομικά ασύμφορο σύστημα το οποίο θεωρούμε θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση τον τομέα της Υγείας. Επιπλέον η όλη φιλοσοφία των μέτρων είναι κοινωνικά άδικη και μεροληπτική αφού χαμηλόμισθοι, άνεργοι και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των υψηλόμισθων κρατικών αξιωματούχων.
     
  2. Θεωρούμε άδικη τη ρύθμιση για καταβολή του 1,5% του ακαθάρτου εισοδήματος από τους δημόσιους υπάλληλους και την παραχώρηση του δικαιώματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε υψηλόμισθους κρατικούς αξιωματούχους και δημόσιους υπάλληλους αλλά και στις οικογένειες τους. Κατά την άποψη μας το συγκεκριμένο μέτρο συνιστά μεροληπτική μεταχείριση κατά των υπολοίπων συμπολιτών μας, οι οποίοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και ενδεχομένως να έχουν χαμηλότερες απολαβές.
     
  3. Επιπλέον με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο δικαιούχοι δωρεάν κρατικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι ο/η σύζυγος αλλά και τα εξαρτώμενα αριθμού κρατικών αξιωματούχων και δημόσιων υπαλλήλων, και τούτο παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως να ανήκουν στις ευκατάστατες ομάδες του πληθυσμού. Ταυτόχρονα αποκλείονται συμπολίτες με χαμηλά εισοδήματα αφού μειώνεται το εισοδηματικό όριο για δικαίωμα δωρεάν περίθαλψης στις €15.400,00 ετησίως. Ως ΠΙΣ θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν ως στόχο την ισότιμη κατανομή των βαρών της οικονομικής κρίσης και θα πρέπει να εισάγονται κριτήρια που θα βασίζονται στην οικονομική κατάσταση και όχι στην επαγγελματική ιδιότητα των πολιτών.
     
  4. Θεωρούμε ότι το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα πρέπει να είναι καθολικό για όλους τους πολίτες. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το κράτος να παρέχει ολοκληρωμένη και σωστή ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους πολίτες του είναι με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Ο ΠΙΣ καλεί την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και να επισπεύσουν τις προσπάθειες τους για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Η κατάσταση της Υγείας όπως διαμορφώνεται τον τελευταίο καιρό επιβάλει όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη εφαρμογής του ΓεΣΥ που είναι και ο μόνος τρόπος για επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας.
     
  5. Έχουμε ήδη προ πολλού υποβάλει γραπτά υπομνήματα με συγκεκριμένες εισηγήσεις και τώρα με τα νέα δεδομένα επεξεργαζόμαστε και σύντομα θα καταρτίσουμε νέο σχέδιο και προτάσεις, τις οποίες θα υποβάλουμε στην κυβέρνηση, τον ΟΑΥ και σε όλα τα κόμματα και εμπλεκόμενους φορείς.
     
  6. Προκρίνουμε και προτείνουμε την σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ και συγκεκριμένα αρχίζοντας με την άμεση εφαρμογή της εξωνοσοκομειακής Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης βάση των νέων οικονομικών δεδομένων του τόπου μας, η οποία θα δώσει κάλυψη όλου του πληθυσμού χωρίς να γίνονται διακρίσεις κυβερνητικών υπαλλήλων και ιδιωτών ασθενών με την δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής ιατρών. Η εφαρμογή της εξωνοσοκομειακής Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να λειτουργήσει με συγκεκριμένο προϋπολογισμό ο οποίος θα καθοριστεί από τον ΟΑΥ.
     
  7. Θεωρούμε ότι το κράτος θα μπορεί και πρέπει να αναζητήσει τρόπους άντλησης μέσω των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, πόρους για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος για τους Κύπριους φορολογούμενους πολίτες. Υπενθυμίζουμε ότι εάν δεν εφαρμοστεί το ΓεΣΥ μέχρι το 2015, το οποίο αποτελεί συμβατική υποχρέωση του κράτους προς την Ε.Ε., τότε θα επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόστιμο το οποίο θα πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης με τόκο από τα δανεικά που παίρνει το κράτος από την Τρόικα.
Διαβάστηκε 485 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:36
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα