24/07/2012 ΓεΣΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και τους Τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους και συντονίζονταν από το Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Στόχος των ενημερωτικών παρουσιάσεων ήταν η λεπτομερής ανάλυσης του πλαισίου εφαρμογής του ΓεΣΥ από τους λειτουργούς του ΟΑΥ και η καταγραφή και κωδικοποίηση των ερωτημάτων των μελών του ΠΙΣ.

Επιπλέον παρουσιάστηκαν οι νέες εισηγήσεις του ΟΑΥ για την χρηματοδότηση του ΓεΣΥ και του συστήματος Πληροφορικής και τα μέλη μας είχαν την ευκαιρία να αντλήσουν σχετικές πληροφορίες επί του θέματος.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων διαφάνηκε ότι η κατάρτιση και εφαρμογή ενός καθολικού εθνικού Σχεδίου Υγείας είναι μία εκ των δεσμεύσεων που πηγάζουν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ από το 2004. Ταυτόχρονα τονίστηκε από τους λειτουργούς του ΟΑΥ ότι στην Κύπρο, περίπου το 50% των συνολικών δαπανών υγείας δαπανάται στον ιδιωτικό τομέα ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του 2008, το 85% των πολιτών δικαιούνται δωρεάν ή με μειωμένα τέλη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας του Δημοσίου, δημιουργώντας εν μέσω οικονομικής κρίσης, υπερσυμφόρηση στα κρατικά νοσηλευτήρια και σταδιακό μαρασμό των αντίστοιχων ιδιωτικών.    

Σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η ΕΕ καλεί τα κράτη μέλη της να βελτιώσουν τους οικονομικούς τους δείκτες με την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών διοίκησης και συστημάτων που θα αυξάνουν την παραγωγικότητα και θα μειώνουν τις κρατικές δαπάνες. Ανάμεσα σε αυτές τις πρακτικές η ΕΕ πρότεινε την εφαρμογή του ΓεΣΥ προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε στις 20/06/2012 ότι ενέκρινε την πρόταση εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, το οποίο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Δεδομένου των πιο πάνω και ύστερα απο την ολοκλήρωση των ενημερωτικών εκδηλώσεων, το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος αποφάσισε όπως κωδικοποιηθούν και αξιολογιθούν τα αποτελέσματα των εν λόγω εκδηλώσεων, και παρουσιαστούν σε Γενική Συνέλευση των μελών του ΠΙΣ. Με το πέρας της Γενικής Συνέλευσης αντιπροσωπία του Σ.Ι.Σ θα αρχίσει ενα νέο γύρω διαβουλέυσεων με κόμματα και κυβέρνηση ώστε να διασφαλίση ότι στην επικειμενη εφαρμογή του ΓεΣΥ θα συμπεριλαμβάνονται και θα εμπερικλίονται τα δικαιώματα και συμφέρωντα των μελών του Συλλόγου.
Ως Σ.Ι.Σ θεωρούμε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ αποτελεί μονόδρομο και δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για την επίλυση ή τουλάχιστο την απάμβλυση των πολλών, συσσωρευμένων, σοβαρών και ολοένα διογκούμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια στον ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο της υγείας.

Το παρόν «σύστημα» υγείας, κατά γενική πια ομολογία, δεν έχει φτάσει, αλλά έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά του και υπό τις παρούσες συνθήκες, οποιαδήποτε βελτιωτικά μέτρα, προσφέρουν μόνο παροδική ανακούφιση και αποτελούν ημίμετρα.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Συμβούλιο  Ιατρικού Σώματος αποφασίσε ομόφωνα, να επαναλάβει ένα νέο κύκλο επαφών και διαβουλεύσεων με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών, την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, τα πολιτικά κόμματα, όπως και  με   όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για  να μπορέσουμε ως κοινωνία να προσφέρουμε επιτέλους  στους πολίτες μας, αυτό που  για πολλά χρόνια τους οφείλουμε και πολλές φορές τους υποσχεθήκαμε, ένα ποιοτικότερο  επίπεδο  υγείας και μια καλύτερη  ιατροφαμακευτική περίθαλψη.
 

Διαβάστηκε 316 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:26
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα