ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

31 01 20coronavirusPNEYM

Η Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία λόγω του Κορωνοϊού ή COVID-19.

Λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις Διεθνείς οδηγίες, επικροτεί τα νέα, αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν και ανακοινώθηκαν από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Θεωρούμε ότι είναι φρόνιμο να περιορίσουμε τις προγραμματισμένες επισκέψεις των κλινικά σταθερών ασθενών στα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά ιατρεία, για την προφύλαξη όλων μας. Αυτό θα περιορίσει την εξάπλωση του Κορωνοϊού αλλά θα μας δώσει την ευκαιρία να εξυπηρετήσουμε τα επείγοντα περιστατικά.

Ενημερώνουμε επίσης ότι δε χρειάζεται να υποβληθούμε όλοι στο τεστ ανίχνευσης του ιού. Όπως δε χρειάζεται να φοράμε όλοι μάσκες προστασίας, εκτός αν φροντίζουμε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή αν έχουμε συμπτωματολογία ( καταρροή, πονόλαιμο, βήχα,πυρετό ). Φυσικά μάσκες πρέπει να φορούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι προφύλαξης που συστήνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

– Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.

– Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια με τα χέρια σας.

– Καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντίλι, το μανίκι σας ή το λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντίλι σε κλειστό κάδο.

– Αποφύγετε το συνωστισμό.

– Διατηρείτε αποστάσεις τουλάχιστον 1 μέτρου, από τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.

– Αερίζετε καλά τους χώρους εργασίας ή το σπίτι σας.

Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και ο Covid-19 μπορεί να είναι μία από αυτές.

Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Εάν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα ή έχετε έρθει σε στενή επαφή με πάσχοντα, ενημερώστε το γιατρό σας ή επικοινωνήστε με το 1420 ή 1450 στην Κύπρο.

Εάν έχετε σοβαρή συμπτωματολογία, απευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Με σύνεση και κοινωνική ευαισθησία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση.

Μπορούμε να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού και την πανδημία.

Διαβάστηκε 1033 φορές
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα