Συμβουλές - ενημέρωση Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας προς εγκύους και συγγενείς

covid 10preg

Ο κορωνοιός Covid-19, είναι καινούριος ιός και δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα και παρόλο που από την πρόσφατη εμπειρία που υπάρχει από την Κίνα οι έγκυες δεν φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες από τον γενικό πληθυσμό και ούτε είναι πιθανό να μεταδοθεί ο κορωνοιός από την μητέρα στο έμβρυο σε περίπτωση που αυτή νοσήσει, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, συστήνοντας όμως στις έγκυες να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες πρόληψης και προστασίας, όπως ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία "έχοντας πλήρη αίσθηση ευθύνης απέναντι στην έγκυο και το αγέννητο παιδί της και με βάση  πρόσφατες ανακοινώσεις άλλων διεθνών οργανισμών στις οποίες είναι μέλος -όπως η Διεθνής Ομοσπονδία Μαιευτήρων Γυναικολόγων-FIGO" - αναφέρει ότι ο ιός δεν φαίνεται να προκαλεί ανωμαλίες στο έμβρυο αν νοσήσει η γυναίκα στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της κύησης. Για έγκυες στο πρώτο τρίμηνο που νοσήσουν, δυστυχώς, σημειώνει, δεν υπάρχει ακόμα κανένα δεδομένο. Ομως επειδή είναι ένας νέος ιός και γενικά μέχρι τώρα οι έγκυες θεωρούνται ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καλούνται να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες πρόληψης και προστασίας από τον ιό, όπως ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας (συχνό πλύσιμο χεριών, αποφυγή χώρων όπου συνωστίζονται πολλά άτομα, αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων κ.λπ.).
 
Σημειώνει περαιτέρω ότι αν μια έγκυος εμφανίσει ξαφνικά πυρετό, βήχα ή δύσπνοια και έχει ταξιδέψει πρόσφατα σε περιοχή όπου υπάρχει επιδημία ή ήρθε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα κορωνοιού, καλείται να μην επισκεφθεί το ιατρείο του γυναικολόγου της, αλλά να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του ή με τον γενικό της γιατρό για να της δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.
 
Η Εταιρεία προσθέτει ότι στις επισκέψεις ρουτίνας στον Μαιευτήρα είναι καλό η έγκυος να συνοδεύεται μόνο από ένα άτομο (αν υπάρχουν μικρά παιδιά καλύτερα αυτή την δύσκολη περίοδο να μένουν στο σπίτι). Το ίδιο θα ισχύει και για τις επισκέψεις σε γυναίκες που έχουν γεννήσει (λεχωίδες).

"Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία όλων αυτές τις δύσκολες ώρες, όμως πρωταρχική ανάγκη είναι να δείξουμε όλοι αίσθημα ευθύνης τόσο απέναντι στου άλλους όσο και στον εαυτό μας και στις οικογένειες μας, προσθέτει και απευθύνει έκκληση προς όλους να περιοριστούν οι επισκέψεις σε ένα μόνο άτομο σε κάθε λεχωίδα (σύζυγος συνήθως). Επίσης, αναφέρει, "συστήνουμε την αποφυγή αναμονής έξω από τις αίθουσες τοκετών και τα χειρουργεία, για να μην γίνεται συμφόρηση και να έρχονται σε επαφή πολλά άτομα μαζί. Με τις σύγχρονες μεθόδους που μας προσφέρει η τεχνολογία σήμερα, μπορούμε άμεσα να ενημερωθούμε για τα πάντα, χωρίς να είναι αναγκαία η φυσική μας παρουσία".
. Είμαστε σίγουροι ότι θα υπακούσετε στις οδηγίες του προσωπικού και των γιατρών σας και δεν θα τους δυσκολέψετε στην διεκπεραίωση του έργου τους, να φέρουν στον κόσμο με επιτυχία το παιδί σας, το εγγονάκι σας ,το ανιψάκι σας... Γι’ αυτό δείξτε κατανόηση και μείνετε στο σπίτι. Μην κάνετε επισκέψεις σε νοσοκομεία και κλινικές ,χωρίς να είναι πράγματι επείγον.

Τέλος, αναφέρει ότι περιστατικά που δεν είναι επείγοντα, αλλά ρουτίνας, θα ήταν καλό να αναβάλλονται για αργότερα για να μην δημιουργείται συνωστισμός στα ιατρεία.

Διαβάστηκε 1185 φορές
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα