ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ: Ανάγκη προστασίας της Ψυχικής Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού

imagesSAD

Η τρέχουσα πανδημία κορωνοϊού αποτελεί δοκιμασία για την ψυχική υγεία του πληθυσμού και καθημερινά οι Ψυχίατροι, όπως και οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας, υπερβάλλουν εαυτό για να ανταποκριθούν στην παρούσα κρίση δημόσιας υγείας.

Εντοπίζοντας αυτή την ανάγκη η Ψυχιατρική Εταιρία Κύπρου συνιστά στα μέλη της την προσωρινή προσαρμογή της ψυχιατρικής πρακτικής στις συνθήκες της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης. Οι πάσχοντες από ψυχική διαταραχή θα εξυπηρετούνται απρόσκοπτα, πάντα μέσα στα πλαίσια των αυστηρών μέτρων προστασίας και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Ειδικότερα:

Συνίσταται ο περιορισμός κατά το δυνατό των μη-επειγόντων επισκέψεων σε Ψυχίατρο για παροχή δευτεροβάθμιας φροντίδας. Πριν από κάθε επίσκεψη ασθενούς στο ιατρείο συνίσταται να γίνεται τηλεφωνική προ συνεννόηση, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα ιατρεία αλλά και οι μη αναγκαίες επισκέψεις, που όμως δυνητικά θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξάπλωση της πανδημίας κορωνοϊού.

Όπου είναι δυνατό η επίσκεψη για ιατρικές οδηγίες να αντικαθίσταται από τηλεφωνικές οδηγίες και ηλεκτρονική συνταγογράφηση εφόσον διαπιστωθεί ότι η ψυχική υγεία του ασθενούς είναι σταθερή, όπως και στις περιπτώσεις όπου ο ψυχικά πάσχοντας βρίσκεται ταυτόχρονα σε αυτοπεριορισμό για τον τον κορωνοϊό.

Οι νέες τεχνολογίες τηλεδιάσκεψης επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και η χρήση τους ενθαρρύνεται ώστε να μη χρειαστεί να βγει ο ασθενής από το σπίτι του.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης και παρατεταμένης αποδέσμευσης (depot injections) θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπεία τους κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με το εξωτερικό ιατρείο για προγραμματισμό μέρας και ώρας χορήγησης της αγωγής.

Οι πολίτες που βρίσκονται σε κατοίκον περιορισμό για τον κορωνοϊό βιώνουν μια πρωτόγνωρη στρεσσογόνο εμπειρία και τα αυξημένα επίπεδα άγχους είναι αναμενόμενα.

Συνίσταται κατά την παραμονή τους στο σπίτι να συνεχίζουν κοινωνικές επαφές τους μέσω τηλεφώνου και κοινωνικών δικτύων (social media) ώστε να μπορούν να δέχονται την υποστήριξη αλληλέγγυων φίλων και συγγενών.

Να ενημερώνονται καθημερινά από επίσημες πηγές για τις νέες υγειονομικές οδηγίες.

Να διατηρούν δομημένο καθημερινό πρόγραμμα (ρουτίνα) που να περιλαμβάνει υγιή διατροφή, καλή ενυδάτωση, άσκηση εντός της οικίας, δημιουργικές δραστηριότητες, και επαρκή ύπνο.

Να μη διακόπτουν απαραίτητες θεραπείες που λαμβάνουν για την ψυχική τους υγεία.

Να αποφεύγουν χρήση παράνομων ευφορικών ουσιών και κατάχρηση αλκοόλ και τσιγάρων.

Όσοι εργάζονται να συνεχίσουν κατά το δυνατόν την εργασία τους από το σπίτι. Να μην παραβλέπουν να εκτίθενται στον ήλιο και στον καθαρό αέρα σε ασφαλή εξωτερικό χώρο.

Σε ακραίες περιπτώσεις έντονου άγχους, αυτοκαταστροφικότητας, ή/και άλλης έξαρσης ψυχιατρικής συμπτωματολογίας θα πρέπει να επιδιώκεται άμεση αξιολόγηση από επαγγελματία ψυχικής υγείας και η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τα μέλη της ΨΕΚ θα συνεχίσουν να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της ψυχοκοινωνικής κρίσης που αναπτύσσεται παράλληλα με την πανδημία του κορωνοϊού.

Διαβάστηκε 1744 φορές
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα