Ενημερωθείτε για το Σύνδρομο Εμβρυϊκού Αλκοολισμού και το Φάσμα Διαταραχής Εμβρυϊκού Αλκοολισμού

ARXH EXARTHSEWN

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Σύνδρομο Εμβρυϊκού Αλκοολισμού και το Φάσμα Διαταραχής Εμβρυϊκού Αλκοολισμού πραγματοποιείται σε διεθνές επίπεδο κάθε χρόνο στις 9 Σεπτεμβρίου. Η ένατη μέρα του ενάτου μήνα του χρόνου, η οποία επιλέγηκε με βάση τους εννέα μήνες κύησης, σκιαγραφεί τις αρνητικές συνέπειες που σχετίζονται με την κατανάλωση του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Κατά την ημέρα αυτή, ενισχύονται οι προσπάθειες για ενθάρρυνση της πλήρους αποχής τις κρίσιμες αυτές περιόδους για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και του νεογνού και για αποφυγή όχι μόνο προβλημάτων υγείας του αγέννητου παιδιού και της μητέρας, αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων που μπορεί να επιφέρει.

Συνεπώς, στόχος της  Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για το Σύνδρομο Εμβρυϊκού Αλκοολισμού και το Φάσμα Διαταραχής Εμβρυϊκού Αλκοολισμού 2018, είναι η προώθηση έγκυρης ενημέρωσης για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής ανάμεσα στις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς και η ενίσχυση της γνώσης ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας, επαγγελματίες κοινωνικών υπηρεσιών και εκπαιδευτικών σχετικά με το σύνδρομο του εμβρυϊκού αλκοολισμού και του φάσματος διαταραχής εμβρυϊκού αλκοολισμού.

Μέσα στο πλαίσιο της φετινής ημέρας ευαισθητοποίησης, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου ετοίμασε δύο ξεχωριστά έντυπα:

  1. Νοουμένου ότι η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ σημαντική περίοδος στη ζωή της κάθε γυναίκας, το έντυπο ‘Υγιεινός τρόπος ζωής κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού αποτελεί ένα σημαντικό οδηγό εάν μια γυναικά είναι έγκυος, σκέφτεται ή προγραμματίζει να αποκτήσει παιδί. Στο έντυπο αυτό μια γυναίκα μπορεί να βρει συμβουλές για το πως μπορεί να προετοιμαστεί και να αποφύγει ουσίες όπως το αλκοόλ και τον καπνό, έτσι ώστε να φροντίσει σωστά τόσο τον εαυτό της όσο και το έμβρυο.
  2. Οι «Κλινικές Κατευθυντήριες Γραμμές για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου του εμβρυϊκού αλκοολισμού και του φάσματος διαταραχής εμβρυϊκού αλκοολισμού» από την άλλη αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την καταγραφή των αρνητικών συνεπειών που σχετίζονται με την χρήση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη. Οι κατευθύνσεις αυτές αναδεικνύουν μεταξύ άλλων τους παράγοντες επικινδυνότητας σε έγκυες γυναίκες και γυναίκες σε γόνιμη ηλικία, την επίσημη σύσταση δημόσιας υγείας, την κατανόηση του ρόλου των επαγγελματιών υγείας για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατανάλωσης αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, καθώς επίσης και τις πρόσφατες επιστημονικά τεκμηριωμένες καλές πρακτικές και παρεμβάσεις για επαρκή στήριξη σε παιδιά και τις οικογένειες τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της χρήσης αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με διαταραχή εμβρυϊκού αλκοολισμού.

Επισυνάπτονται τα έντυπα για ενημέρωση σας: 

KLINIKES KATEUTHINTHRIES GRAMMES.pdf

YGIEINOS TROPOS ZWHS.pdf

 

Διαβάστηκε 1757 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 17:21
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα