Ενημέρωση αναφορικά με τις διαβουλεύσεις μεταξύ Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας

Συνημμένα θα βρείτε την τελική απαντητική επιστολή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου προς  τον ΟΑΥ στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων σχετικά με το ΣφαιρικόΠροϋπολογισμότου Γενικού Συστήματος Υγείας.

Δεν αμφισβητεί κανένας ότι τα σχέδια υγείας γίνονται για τους πολίτες ταυτόχρονα όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι εάν τα συστήματα σχεδιάζονται χωρίς τη συμμετοχή και συμβολή του Ιατρού που αποτελεί τον κύριο φορέα υλοποίησής των, τότε είναι καταδικασμένα σε προβλήματα και αποτυχία.

Όπως γνωρίζετε, εδώ και μήνες επίμονα ζητούσαμε από τον ΟΑΥ τα οικονομικά δεδομένα τα οποία θα αποτελούσαν και το αντικείμενο της επεξεργασίας μας. Παράλληλα, με τους συνεργάτες μας είχαμε ετοιμάσει ένα αξιόπιστο τεχνοοικονομικό μοντέλο ώστε να τα προβάλουμε και να διαπιστώσουμε την ρεαλιστική απεικόνιση των αμοιβών και των εξόδων του κάθε γιατρού μέσα στο ΓεΣΥ.

Με μεγάλη πίεση κατορθώσαμε, πριν λίγες μέρες να λάβουμε από τον ΟΑΥ ενδεικτικά στοιχεία που ζητούσαμε εδώ και χρόνια. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και προσβλητικά για την επιστημονική αξία και αξιοπρέπεια των Ιατρών. Οι τιμές μονάδος παραμένουν εξευτελιστικά χαμηλές, ενώ η συνολική πρόταση χαρακτηρίζεται από ανακρίβειες, ασάφειες, κενά και παραλείψεις.

Η προετοιμασία των θέσεων μας έχει γίνει με την τεχνική υποστήριξη του χρηματοοικονομικού συμβούλου του Συλλόγου, αλλά ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την άποψη των Ιατρών που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τον τομέα της υγείας στην Κύπρο.

Παρά τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει όλο αυτό το διάστημα, οι θέσεις και προτάσεις μας δεν ελήφθησαν υπόψη. Στο παρόν κείμενο απαντούμε λοιπόν στις θέσεις του ΟΑΥ και επανακαταθέτουμε, με πλήρη τεκμηρίωση, τις προτάσεις μας, με την απαίτηση όπως οι ιθύνοντες αντιληφθούν έστω και τώρα το αδιέξοδο που δυνητικά δημιουργείται και ακούσουν τη φωνή της ιατρικής κοινότητας.

Ως ιατροί γνωρίζουμε καλά ότι οι συνθήκες ασκήσεως του επαγγέλματος μας έχουν άμεση επίπτωση στο αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Σχεδιασμοί οι οποίοι παραγνωρίζουν τις κοινωνικές και οικονομικές πραγματικότητες του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν και ασκούν την ιατρική οι ιατροί εμπεριέχουν από την αρχή τον κίνδυνο της αποτυχίας.

Με ευθύνη εξακολουθούμε να είμαστε ανοικτοί στο διάλογο με τον ΟΑΥ, αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υλοποίησης του ΓεΣΥ.

Ο ΠΙΣ με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας  έχει δώσει την ακόλουθη (επισυναπτόμενη) πλήρως εμπεριστατωμένη απάντηση τόσο στο θέμα του προϋπολογισμού όσο και στο θέμα των κανονισμών του ΓεΣΥ όπως σχεδιάστηκε. Η επιστολή συνοδεύεται και από μία διορθωτική προσθήκη που επίσης αποστάληκε στον ΟΑΥ και περιέχει τις επίσημες θέσεις της Κυπριακής Εταιρείας Παθολογίας.

Η απάντησή μας στις υπόνοιες για «σχέδια Β» και τις αναφορές περί «εισαγωγής γιατρών» είναι: Δε θα κάνουμε πίσω σε θεμελιώδη ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή και την εργασία μας,  με τις συνθήκες εργασίας που μας αναλογούν και μας αξίζουν.

Προασπιζόμαστε ό,τι ήδη έχουμε κατακτήσει, ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα, για να προστατεύσουμε το επιστημονικό κύρος και την κοινωνική αξία του γιατρού.

Είμαστε σίγουροι ότι οι ιατροί της Κύπρου συντάσσονται με το θεσμικό όργανο με στόχο και σκοπό την εφαρμογή ενός βιώσιμου και ποιοτικού σχεδίου υγείας, που να εξυπηρετεί πραγματικά το καλώς νοούμενο συμφέρον του ασθενούς και απορρίπτουν σχεδιασμούς οι οποίοι προδιαγράφουν την αποτυχία του εγχειρήματος και ενδέχεται να επιφέρουν τραγικές συνέπειες και να μην οδηγήσουν στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας. Επιθυμούμε την πραγματική ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για εμάς, ο αγώνας για αξιοπρέπεια στον γιατρό και ποιοτική υγεία στον ασθενή συνεχίζεται.

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες και απορίες, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με την Γραμματεία του Συλλόγου στα τηλέφωνα  22 316 874 - 812.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΟΥ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

 

 

Διαβάστηκε 556 φορές
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα