ΠΕΚ: ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

 doctor doing their work pediatrics office 800x532         ΠΕΚ

 

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου (ΠΕΚ) παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τα κατασκευαστικά έργα που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, σε απόσταση αναπνοής από την Παιδογκολογική Παιδοαιματολογική Κλινική.

Είναι απόλυτα τεκμηριωμένο επιστημονικά και καταγεγραμμένο σε πληθώρα δημοσιεύσεων της διεθνούς βιβλιογραφίας ότι οποιαδήποτε κατασκευαστικά έργα πλησίον κλινικών που διαχειρίζονται ανοσοκατασταλμένους και πολύ υψηλού κινδύνου ασθενείς έχουν συσχετιστεί με αύξηση των περιστατικών νοσοκομειακών μυκητιασικών λοιμώξεων και δη της νοσοκομειακής ασπεργίλλωσης, μιας δυνητικά θανατηφόρας λοίμωξης, με ποσοστά θνητότητας που υπερβαίνουν το 90%.

Αφουγκραζόμενοι την κραυγή αγωνίας των γονέων παιδιών με καρκίνο όπως αυτή εκφράζεται μέσω κοινού δελτίου τύπου 5 φιλανθρωπικών σωματείων και ιδρυμάτων που είναι αφοσιωμένα στην υποστήριξη παιδιών με αιματολογικές και ογκολογικές παθήσεις, αλλά και όπως επιβεβαιώνεται υπεύθυνα και από τους ιατρούς-μέλη μας που στελεχώνουν την Παιδογκολογική κλινική, διαπιστώνουμε μετά λύπης μας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο πρόληψης και ελέγχου των εν λόγω λοιμώξεων, πριν από την οποιαδήποτε έναρξη των αναπτυξιακών έργων. Τη στιγμή μάλιστα που οι κίνδυνοι που αναφύονται έχουν υποδειχθεί εγκαίρως αλλά δυστυχώς δεν έχουν τύχει προσοχής και αντιμετώπισης. Κρίνουμε την παρούσα κατάσταση ως άκρως απαράδεκτη και ενώνουμε και τη δική μας φωνή με αυτήν των γονέων και των συναδέλφων μας, απαιτώντας την επίδειξη του ελάχιστου σεβασμού στην αγωνία και τον δικαιολογημένο προβληματισμό τους.

Ως επιστημονική εταιρεία θεωρούμε ύψιστο χρέος μας την προάσπιση της υγείας όλων τα παιδιών και εφήβων που μάχονται κατά του καρκίνου. Οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που ήδη λαμβάνουν θα πρέπει να συνεχίσουν να τους παρέχονται απρόσκοπτα, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, ενώ η εύρυθμη και εξειδικευμένη λειτουργία της μοναδικής Παιδογκολογικής Κλινικής της χώρας μας, θα πρέπει να διασφαλιστεί, έχοντας πάντα ως γνώμονα την τήρηση όλων των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών για την πρόληψη και τον έλεγχο των εν λόγω απειλητικών για τη ζωή τους λοιμώξεων από επικίνδυνους μύκητες και άλλα μικρόβια.

Αναμένουμε ότι η Πολιτεία θα εγκύψει επί του κρίσιμου αυτού θέματος που άπτεται της διασφάλισης της υγείας των παιδιών με καρκίνο αλλά και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, με τη δέουσα ευαισθησία και σοβαρότητα.

Να θυμίσουμε τέλος πως απώτερος στόχος όλων μας και έκκληση προς την Πολιτεία είναι η δημιουργία ενός νέου υπερσύγχρονου νοσοκομείου μητέρας και παιδιού, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας και τις σύγχρονες απαιτήσεις του αιώνα που ζούμε. Αν θέλουμε να στηρίξουμε ουσιαστικά τα δημόσια νοσοκομεία μας και τον κομβικό τους ρόλο στη δημόσια υγεία, θα πρέπει με τόλμη και αποφασιστικότητα να επιλέγουμε τις λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα που παρατηρούνται στην δομή και λειτουργία τους. Και τα προβλήματα αυτά δεν επιλύονται με ποιοτικές εκπτώσεις, πειραματισμούς, προχειρότητες και ημίμετρα.

pdfΔΕΛΤΙΟ_ΤΥΠΟΥ_ΠΕΚ.pdf

Εκ του ΔΣ της ΠΕΚ

03 Ιουνίου 2024

 

 

 

 

Διαβάστηκε 166 φορές
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα