17/02/2015 Προσφορά για αγορά υπηρεσιών για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Αναφορικά με δημοσιεύματα σε σχέση με την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα την αγορά υπηρεσιών για τις ανάγκες της Μεταμοσχευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

1) Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την θετική κατάληξη που είχαν οι διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Υγείας με τον Δρ. Βασίλη Χατζηαναστασίου με την υπογραφή συμφωνίας για συνεργασία 6 μηνών, γεγονός που δίνει την δυνατότητα να εξυπηρετούνται ξανά και απρόσκοπτα οι νεφροπαθείς ασθενείς μας.

Από την πληροφόρηση που είχαμε, οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης ήταν καθ’ όλα νόμιμες και οποιεσδήποτε αναφορές κατά του μέλους μας τις θεωρούμε αδόκιμες και άδικες.     

2) Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επιτευχθείσα συμφωνία. Ως ΠΙΣ τονίζουμε ότι οι νεφροπαθείς είναι μια ομάδα που χρίζει ευαίσθητων και εξειδικευμένων χειρισμών και αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των ιδίων και των οικογενειών τους αφού θεωρούμε άδικο να βρίσκονται σε αμφιβολία και αβεβαιότητα.   

3) Ως ΠΙΣ καλούμε τους δύο θεσμούς, στο πλαίσιο της χριστής δημόσιας διοίκησης, να συνεργαστούν άμεσα και αγαστά ώστε να εξεύρουν τις καλύτερες λύσεις που θα είναι προς το συμφέρον των ασθενών και των φορολογούμενων συμπολιτών μας. Η θέση του ΠΙΣ είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη λύση στο θέμα των μεταμοσχεύσεων η οποία να εξυπηρετεί σωστά και ποιοτικά τους νεφροπαθείς ασθενείς μας και την κοινωνία μας γενικότερα.     

4) Πιστεύουμε και θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι οι πολιτειακοί αξιωματούχοι θα πρέπει να ενεργούν πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και του συμφέροντος των συμπολιτών μας, το οποίο καλούνται να διαφυλάξουν με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο.

Χωρίς να υποβαθμίζουμε τους άλλους σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας, είναι καθολικά αποδεκτό ότι στα θέματα υγείας πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα και να αποφεύγεται η αστόχευτη περικοπή κονδυλίων στο πλαίσιο της οικονομικής περισυλλογής.

5) Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι ο Κώδικας Ιατρικής Επαγγελματικής Δεοντολογίας δεν υπερισχύει συγκριτικά με την εθνική νομοθεσία και το Ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο με βάση τη συμφωνία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004, πρέπει να υιοθετούμε και να εφαρμόζουμε. Με βάση την Ευρωπαϊκή οδηγία και τη προσαρμοσμένη νομοθεσία της πολιτείας αναφορικά με τη διασφάλιση του ελεύθερου ανταγωνισμού, δεν έχουμε την εξουσιοδότηση να παρεμβαίνουμε στον καθορισμό των αμοιβών των ιατρικών πράξεων του κάθε μέλους μας.

Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε υποχρέωση μας και με κάθε ευκαιρία κοινοποιούμε συστάσεις προς τα μέλη μας να χειρίζονται το θέμα της αμοιβής ανθρωποκεντρικά και με λεπτότητα, όπως προνοείται από τον Κώδικα Ιατρικής Επαγγελματικής Δεοντολογίας και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες των συμπολιτών μας. 

6) Πριν από δύο χρόνια είχαμε προβεί σε διάφορες οικονομοτεχνικές μελέτες για να διερευνήσουμε τις μέσες χρεώσεις για τις ιατρικές πράξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο μέσος όρος των χρεώσεων των ιατρικών πράξεων στην Κύπρο είναι παραπλήσιος, ακόμη και χαμηλότερος.

7) Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόκλιση των χρεώσεων των ιατρικών πράξεων από χώρα σε χώρα ποικίλει σε πολλές περιπτώσεις το ύψος των χρεώσεων καθορίζεται από πολλούς παράγοντες και κυρίως φυσικά από το βιοτικό επίπεδο και τον αριθμό των ασθενών στην κάθε χώρα. 

8) Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και φυσικά τον Κώδικα της Ιατρικής Επαγγελματικής Δεοντολογίας, είναι πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί αντιδεοντολογική συμπεριφορά σε σχέση με το ύψος της ιατρικής αμοιβής, ειδικά σε περιπτώσεις που ορίζεται μετά από διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις που καταλήγουν σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία όπως είναι και η υπό αναφορά περίπτωση.

Όσον αφορά την ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης σίγουρα θα ασχοληθούμε με την καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή με κάθε σοβαρότητα, αυστηρότητα, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, όπως πράττουμε με την κάθε καταγγελία, από οποιονδήποτε προέρχεται, ακολουθώντας φυσικά τη προβλεπόμενη  από το Νόμο διαδικασία.

Παράλληλα, πέραν της δεοντολογικής διερεύνησης και της πιθανής πειθαρχικής διαδικασίας, έχουμε ήδη αποστείλει επιστολή προς τον Γενικό Ελεγκτή, με την οποία ζητούμε συνάντηση, ώστε να συζητήσουμε το θέμα και να ακούσουμε ενδεχόμενες εισηγήσεις για εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας μας έτσι που να αποφεύγονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό πρωτίστως οι παρανομίες, οι παρατυπίες, ακόμη και οι παρεξηγήσεις».. 

Διαβάστηκε 463 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 19:26
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα