11/02/2015 Θέση του ΠΙΣ αναφορικά με τους ισχυρισμούς για κατάχρηση στην έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών ασθενείας

H δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου για έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών ασθενείας σε εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είτε ως προς την ουσία, είτε τη διάρκεια της απουσίας τους από την εργασία τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Συμφωνούμε με τη διαπίστωση του Υπουργού ότι αποτελεί μάστιγα σε μια κοινωνία που καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να συνέρθει από την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, να γίνεται κατάχρηση ιατρικών αδειών.

Εκφράζουμε, όπως το κάναμε πολλές φορές  και στο παρελθόν, την ανησυχία μας και ταυτόχρονα τη θέλησή μας να συμβάλουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό στην πάταξη αυτού του απαράδεκτου και προκλητικού φαινομένου.

Έχουμε δύο σημαντικά όπλα στα χέρια μας ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, τα οποία χρησιμοποιούμε όσο πιο τακτικά και στο βαθμό που μπορούμε.

Ενημερώνουμε με κάθε ευκαιρία τους ιατρούς μέλη μας για τη σοβαρότητα της περίπτωσης και τους καλούμε να είναι αυστηροί στην τήρηση του Κώδικα της Ιατρικής Επαγγελματικής Δεοντολογίας, που θέλει τον ιατρό στυλοβάτη και πρωτοπόρο της ιατρικής ηθικής.

Επίσης ασχολούμαστε κατά καιρούς με την πολύ δύσκολη τεκμηρίωση μερικών εκ πρώτης όψεως εξόφθαλμων περιπτώσεων παράβασης του Κώδικα   Δεοντολογίας για τις πιο πάνω  περιπτώσεις.

Ποιούμε για μια ακόμη φορά έκκληση στον Υπουργό Εσωτερικών και σε οποιονδήποτε άλλο εργοδότη του δημοσίου, πέραν από τη διαπίστωση και τις δημόσιες δηλώσεις με τις οποίες συμφωνούμε, αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση ή τουλάχιστο τον μετριασμό της παρατυπίας και της παρανομίας, να μας κοινοποιήσουν τις περιπτώσεις που κατά τη γνώμη τους είναι ύποπτες για να τις εξετάσουμε.

Πριν από μερικούς μήνες είχαμε  συνάντηση με κρατική υπηρεσία και όταν μας υπέβαλαν παρόμοιο παράπονο, ζητήσαμε να μας δώσουν μερικές περιπτώσεις να τις εξετάσουμε. Επικαλεστήκαν το προσωπικά δεδομένα και όταν τους εισηγηθήκαμε να καλύψουν τα ονόματα για να μπορέσουμε να μελετήσουμε  τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης χωρίς να παραβιάζουμε τα προσωπικά δεδομένα τους, μας είπαν ότι θα το μελετήσουν έκτοτε δεν είχαμε απάντηση.

Καλούμε για μια ακόμη φορά όλους τους αρμόδιους  δημόσιους φορείς σε συνεργασία, για να μπορέσουμε, όσο δύσκολο και αν είναι,  να τεκμηριώσουμε έστω και μερικές περιπτώσεις και πατάξουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό  το προκλητικό αυτό φαινόμενο.

Διαβάστηκε 463 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 19:23
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα