05/06/2014 Ιατρικά λάθη και Ιατρική Αμέλεια

Tο Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος σε πρόσφατη συνεδρίασή του, συζήτησε για πολλοστή φορά το σοβαρό θέμα των ιατρικών λαθών και της ιατρικής αμέλειας και επιθυμούμε να γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

1. Tο λάθος γενικά και στην προκείμενη περίπτωση το ιατρικό λάθος, είναι δυστυχώς αναπόφευκτο και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το μειώσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

2. Δεν είμαστε λιγότερο ανήσυχοι και λιγότερο προβληματιζόμενοι από τα κρούσματα ιατρικών λαθών και την επίδειξη ιατρικής αμέλειας, συγκριτικά με άλλες ομάδες συμπατριωτών μας, όπως είναι οι δικηγόροι και οι δημοσιογράφοι.

3. Συναισθανόμαστε απόλυτα και αναλαμβάνουμε πλήρως το δικό μας μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον περιορισμό των ιατρικών λαθών και της ιατρικής αμέλειας.

4. Πέραν των άλλων πολλών προσπαθειών που συνεχώς καταβάλλουμε προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του ιατρικού λάθους και της ιατρικής αμέλειας, θεωρούμε σκόπιμο να τονίσουμε εμφαντικά ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος πάντοτε είχε σταθερή πολιτική υπέρ της εφαρμογής του ΓεΣΥ , αφού υπάρχουν μελέτες και αποδείξεις ότι για το 90% των ιατρικών λαθών σε οποιανδήποτε χώρα ευθύνεται η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας.

Τέλος καλούμε τους ιατρούς, των οποίων πρώτιστος στόχος και σκοπός τους είναι η εξυπηρέτηση του ασθενούς και η διαφύλαξη της υγείας και της ζωής του, να ξεπερνούν τη λογική, αναμενόμενη και φυσιολογική συναδελφική αλληλεγγύη και να καταθέτουν την εμπειρογνωμοσύνη τους με ειλικρίνεια, ήθος και επαγγελματισμό, σε περιπτώσεις που εξετάζεται ιατρικό λάθος ή ιατρική αμέλεια. 

Διαβάστηκε 322 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 13:23
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα