04/04/2014 Δυναμική παρουσία ΠΙΣ στην σύνοδο της CPME στις Βρυξέλλες

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης στον τομέα της υγείας συζήτησαν οι εκπρόσωποι των Εθνικών ιατρικών Συλλόγων των χωρών της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνόδου της C.P.M.E. η οποία διεξάχθηκε στις Βρυξέλλες (04 και 05 Απριλίου 2014). Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν απόψεις για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της Υγείας σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης και των αστόχευτων πολιτικών περισυλλογής. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θέματα βιωσιμότητας του τομέα της υγείας σε χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης και θέματα που αφορούν την αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών μέσω της βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών των ιατρικών λειτουργών.

Το δεύτερο μέρος της συζήτησης το οποίο αφορούσε τη βελτίωση των όρων εργασίας των ιατρικών λειτουργών με στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συντονίστηκε από τον αντιπρόσωπο του Π.Ι.Σ. στη C.P.M.E., Δρα Άλκη Παπαδούρη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανταλλάχθηκαν απόψεις για εισαγωγή νέων καινοτόμων πρακτικών στα εθνικά συστήματα υγείας των κρατών της Ε.Ε. μέσω της εισαγωγής πανευρωπαϊκών οδηγιών. Οι καινοτόμες πρακτικές θα έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων υγείας όλων των κρατών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα ελάχιστο επίπεδο παρεχόμενης ποιότητας των ιατρικών πράξεων και ένα ελάχιστο πακέτο όρων εργασίας και απολαβών για τους ιατρικούς λειτουργούς. Επιπλέον εντοπίστηκε η ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδυναμώσει και επεκτείνει τις πολιτικές της στον τομέα της υγείας με στόχο να επιλυθούν τα προβλήματα που επικρατούν στις περιφερειακές χώρες της Ε.Ε., μέσω της υιοθέτησης κοινών πανευρωπαϊκών πολιτικών. Ήδη ο Π.Ι.Σ. έχει αποστείλει σε όλα τα πολιτικά κόμματα το μανιφέστο της C.P.M.E. για της ευρωεκλογές του 2014 με την παράκληση όπως το υιοθετήσουν στην πολιτική τους ατζέντα για της ευρωεκλογές του 2014.  

Αναγνώριση του Π.Ι.Σ. ως ο νόμιμος εκπρόσωπος των ιατρών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο

Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου συζητήθηκε μεταξύ άλλων η αίτηση του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου για συμμετοχή του στη C.P.M.E. με το καθεστώς  παρατηρητή. Ο Π.Ι.Σ. με εκ των προτέρων συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ύστερα από εντατική διαβούλευση των εκπροσώπων του Συλλόγου (Δρ. Ανδρέα Δημητρίου, Δρ. Ευστάθιου Ευσταθίου και Δρ. Άλκη Παπαδούρη) με τους συναδέλφους τους στις Βρυξέλλες και τη γραμματεία της C.P.M.E., κατάφεραν όπως θεσμοθετηθεί και εισαχθεί έγγραφο-συμφωνία μεταξύ του πανευρωπαϊκού οργανισμού και των αιτητών - ιατρικών συλλόγων, το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί ώστε να μπορούν να ενταχθούν στον οργανισμό. Σύμφωνα με το έγγραφο-συμφωνία οι αιτητές - ιατρικοί σύλλογοι δηλώνουν ενυπογράφως ότι αναγνωρίζουν, σύμφωνα και με το καταστατικό της C.P.M.E., ότι οι οργανισμοί που είναι μέλη του εν λόγω πανευρωπαϊκού οργανισμού, αποτελούν τους μοναδικούς και νόμιμους εκπροσώπους των ιατρών των κρατών τους. Η δήλωση αυτή αποτελεί ουσιαστικά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Π.Ι.Σ. ως του μοναδικού νόμιμου εκπρόσωπου των ιατρών της.    

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ προέβησαν σε αριθμό παρεμβάσεων αναφορικά με το μέλλον της C.P.M.E., τις εναλλακτικές θεραπείες και τη νεοσύστατη επιτροπή Δεοντολογίας της C.P.M.E. Τον ΠΙΣ εκπροσώπησαν οι Δρ. Ανδρέας Δημητρίου, Δρ. Άλκης Παπαδούρης και κος Χρίστος Ξενοφώντος.

 

 

Διαβάστηκε 613 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 12:55
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα