28/03/2014 Τσαρλατανισμός - Κερδοσκοπούν από το πόνο των συμπολιτών μας.

Σε ένα φιλικό κλίμα στο οποίο επικράτησε η αλληλοκατανόηση και η θέληση για  συνεργασία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα του τσαρλατανισμού.

Έγινε συζήτηση και αντηλλάγησαν απόψεις ειδικά για το θέμα της προβολής ιατρών που προβάλλονται με ειδικότητα, την οποία όμως δεν κατέχουν ή παρουσιάζουν διάφορες μη αναγνωρισμένες διαγνωστικές ή θεραπευτικές μεθόδους και σε μερικές περιπτώσεις μη εγκεκριμένα ιατρικά μηχανήματα, ως θαυματουργά. Επίσης συζητήθηκε και μια άλλη εξ’ ίσου θλιβερή πτυχή του προβλήματος, που λαμβάνει δυστυχώς ανεξέλεγκτες διαστάσεις , η παρουσίαση δηλαδή προσώπων που δεν είναι ιατροί και παρουσιάζονται ως τέτοιοι.

Επίσης οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν  σύντομα σε συνάντηση με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ,  για  να συζητήσουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα και επί πλέον ενημέρωσαν ότι  εκκρεμεί συνάντηση  με την Αστυνομία για να καταγγείλουν  για πολλοστή φορά συγκεκριμένες τεκμηριωμένες περιπτώσεις εξαπάτησης Κύπριων ασθενών από μη ιατρούς που ασκούν ιατρική.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εξέφρασαν την προθυμία της να συνεργαστούν με κάθε τρόπο και μέσο και ανέφεραν ότι θα προβούν σε συστάσεις σε όλους τους δημοσιογράφους και τους παρουσιαστές ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών να είναι πολύ προσεκτικοί όταν εκπομπές ή ειδήσεις έχουν να κάνουν με θέματα υγείας. Το Δ.Σ της Ένωσης θεωρεί ότι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές θα μπορούν κάλλιστα να ζητούν πληροφορίες και συνδρομή από τον ΠΙΣ σε θέματα υγείας προκειμένου να διασφαλίζεται η επιστημονικότητα και η εγκυρότητα της πληροφόρησης.

Καταληκτικά, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος και η Ένωση Συντακτών Κύπρου θεωρούν την παραπληροφόρηση των ασθενών και την εκμετάλλευση του πόνου των συνανθρώπων μας με στόχο το οικονομικό όφελος, ως πράξη ανήθικη, ανέντιμη, επικίνδυνη και φυσικά παράνομη.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει στους πολίτες οι οποίοι εξαπατούνται  από τσαρλατάνους να μην διστάσουν και να επικοινωνούν  με τα αρμόδια όργανα του  Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, αφού η δική τους συμβολή στην πάταξη αυτού του θλιβερού, επικίνδυνου και παράνομου φαινομένου είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία.  

 

Τέλος ο ΠΙΣ  απευθύνει αγωνιώδη  έκκληση στους  ασθενείς να επιλέγουν εγγεγραμμένο νόμιμα ιατρό για οποιανδήποτε ιατρική επέμβαση ή φροντίδα χρειάζονται, που έχει στο ιατρείο του αναρτημένη την εγγραφή του στο Μητρώο Ιατρών Κύπρου και την ετήσια άδεια άσκησης του επαγγέλματός του από  τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο σε ισχύ, για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τον ιατρικό  τσαρλατανισμού και κυρίως για να μην υποστούν εξαπάτηση οι ίδιοι ή ακόμη και βλάβη της υγείας τους.  

Διαβάστηκε 560 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 12:55
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα