21/02/2014 Ανακοίνωση Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου

Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου σε σχέση με αναφορά συμπεράσματος θανατικής ανάκρισης που έλαβε το φώς της δημοσιότητας θα ήθελε να αναφέρει τα κάτωθι:

Οι λεπτομερείς  αναφορές του οποιουδήποτε δημοσιεύματος που αφορά αποκλειστικά ιατρικό περιεχόμενο, δυνητικά εγκυμονεί κινδύνους στο να προκαλέσει αίσθημα αμφισβήτησης περί της ορθότητας των ιατρικών καρδιολογικών πράξεων γενικά και ανασφάλεια στο κοινό σχετικά με διεθνώς αποδεκτές και καταξιωμένες καρδιολογικές επεμβάσεις. Συγκεκριμένα, η  επεμβατική θεραπεία της στεφανιαίας νόσου με εμφύτευση stent θεωρείται από τις πλέον εγκεκριμένες και εξαιρετικά ασφαλείς θεραπείες στη σύγχρονη αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου. Πιθανές επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν όπως η επαναστένωση λόγω θρομβώσεως, ποσοστό που δεν ξεπερνά το 0,4%,  δεν ισοπεδώνει την διεθνώς αποδεκτή αυτή θεραπεία.

Επιπλοκές μπορούν δυνητικά να προκύψουν σε όλες τις επεμβάσεις, χειρουργικές και μη. Επεμβάσεις τέτοιου είδους διενεργούνται καθημερινά και φτάνουν τις μερικές εκατοντάδες ετησίως στα επεμβατικά εργαστήρια της χώρας μας και τα ποσοστά αποτυχίας ή θνησιμότητας κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκρίσιμα με τις άλλες ιατρικά προηγμένες χώρες.

Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, ως ο αρμόδιος επιστημονικός φορέας συστήνει όπως δημοσιεύματα στον τύπο πάνω σε άκρως εξειδικευμένα θέματα της ειδικότητας της καρδιολογίας που πολλές φορές δεν πλαισιώνονται από επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση και που μπορούν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη ανασφάλεια και αμφιβολίες στο κοινό περί της αξιοπιστίας θεραπευτικών επεμβάσεων, καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Διαβάστηκε 495 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 12:26
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα