24/01/2014 Οι περικοπές στο τομέα της Υγείας και οι επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών

Η πρόσφατη τραγική και απαράδεκτη είδηση ότι έχασαν τη ζωή τους 11 θαλασσαιμικοί λόγω αδυναμίας να τους παραχωρηθεί έγκαιρα το ακριβό και μοναδικό φάρμακο για την ασθένειά τους, και η συζήτηση που έγινε χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής αναφορικά και με την επιβάρυνση της υγείας ασθενών με κατά πλάκα σκλήρυνση λόγω της έλλειψης φαρμάκων, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους αρμόδιους φορείς, τους πολιτειακούς και πολιτικούς αξιωματούχους του κράτους. 
 
Ως πολιτεία οφείλουμε να εξεύρουμε λύσεις ώστε να μην χάσουμε και άλλους συνανθρώπους μας.
 
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιούσε από το 2012, και το ίδιο πράξαμε για τον προϋπολογισμό της Υγείας για το 2014, ότι το κράτος θα έπρεπε να είναι φειδωλό όσο αφορά τις περικοπές στο τομέα της υγείας αφού υπήρχε το ενδεχόμενο από αυτές, να επηρεαστεί άμεσα η ποιότητα της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών μας. Θεωρούμε καθήκον μας να προειδοποιήσουμε ότι οι εν λόγω περικοπές θα επιφέρουν και στο μέλλον αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς μας. 
 
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δεν έχει εκτελεστική ή νομοθετική  εξουσία, έχει εκ του Νόμου το δικαίωμα και το καθήκον να συμβουλεύει και να παίρνει θέση σε θέματα υγείας. 
 
Ως εκ τούτου, καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει μάχη, στις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, έτσι ώστε να αποκοπούν έξοδα και να εξαιρεθούν πόροι από άλλους τομείς ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του τομέα της Υγείας. 
 
Ως ΠΙΣ, διατηρούμε την άποψη ότι είναι ένα θέμα ο εξορθολογισμός των δαπανών του κράτους και είναι άλλο θέμα η αστόχευτη περικοπή δαπανών που ενδεχομένως στο τέλος να επιβαρύνει τους συμπολίτες μας, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα το βιοτικό τους επίπεδο. Ως εκ τούτου, επαναδιατυπώνουμε την πάγια θέση μας, ότι οι περικοπές στον τομέα της υγείας δεν αποδίδουν, αφού το κράτος θα πληρώσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πολύ περισσότερα χρήματα συγκριτικά με αυτά που πρόσκαιρα θα εξοικονομήσει. 
 
Τέλος, επαναδιατυπώνουμε τη διαχρονική μας θέση, ότι μόνο με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας μπορούν να επιλυθούν ή τουλάχιστο να αμβλυνθούν πολλά και σοβαρά προβλήματα στον ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο της υγείας που με το παρόν «σύστημα» είναι αδύνατο να συμβεί.
 
Διαβάστηκε 595 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:59
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα