05/12/2013 Δημόσια Διαβούλευση Υπουργείου Υγείας με θέμα «Συγκατάθεση για μετά θάνατο δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη δημόσια διαβούλευση αναφορικά με την  συγκατάθεση για μετά θάνατο δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση η οποία διοργανώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και συμμετείχε μεταξύ άλλων ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν οι διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές που αφορούν τη συγκατάθεση για τη μετά θάνατον δωρεά οργάνων προς μεταμόσχευση, υποβλήθηκαν εισηγήσεις για την αύξηση του αριθμού των δωρητών, συζητήθηκαν οι πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό και στην ΕΕ  και η προσαρμογή τους στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κυπριακής κοινωνίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η διαβούλευση εντάσσεται στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων δημόσιων διαβουλεύσεων που θα επαναλαμβάνονται κάθε τετράμηνο, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατόπιν σχετικής πρότασης που κατέθεσε ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη.    

Ο Δρ. Πετρίδης άνοιξε τη συζήτηση αναφέροντας ότι η 4η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως μέρα δημόσιας διαβούλευσης με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, επειδή για την Κυβέρνηση η συμμετοχή του πολίτη στη χάραξη νέων και την αναθεώρηση υφιστάμενων πολιτικών που τον αφορούν είναι πυλώνας πολιτικής.  Κατά τη διαβούλευση, επίσης, διατυπώθηκαν θέσεις και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τους δυνητικούς δότες και την εικαζόμενη συγκατάθεση (presumed consent) για δωρεά οργάνων.   

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Σύνδεσμος Μεταμοσχευμένων Κύπρου, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, η Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθών, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρδιοπαθών, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, ο Σύνδεσμος Κοινωνιολόγων Κύπρου, το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων, νομικοί, ακαδημαϊκοί και Διευθυντές τμημάτων σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία, καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν αντίθεση στην υιοθέτηση του συστήματος της εικαζόμενης συγκατάθεσης, το οποίο εφαρμόζεται με βάση νομοθεσία σε χώρες του εξωτερικού και το οποίο προβλέπει ότι όλοι οι πολίτες θεωρούνται ως μετά θάνατον δυνητικοί δότες, εκτός εάν δηλώσουν εγγράφως το αντίθετο.  
 
Περαιτέρω, το Υπουργείο Υγείας σημείωσε ότι η σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα περί μεταμόσχευσης, καθώς και η θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων αποτελούν δικλείδες ασφαλείας για τη διασφάλιση της διαφάνειας, της ισότιμης μεταχείρισης των ληπτών καθώς και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων δωρητών και ληπτών.      

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη γόνιμη ανταλλαγή θέσεων και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν και περαιτέρω δημόσιες διαβουλεύσεις.

Διαβάστηκε 307 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:58
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 27/11/2013 Ενημερωτικές Εκδηλώσεις για τα DRG’s