27/11/2013 Ενημερωτικές Εκδηλώσεις για τα DRG’s

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν σε όλες τις πόλεις οι έξι ενημερωτικές εκδηλώσεις αναφορικά με την εφαρμογή του συστήματος των DRGs, οι οποίες συνδιοργανώνονταν από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), τον Παγκύπριο Σύλλογο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ενημερωτικής εκδήλωσης οι πρόεδροι των πιο πάνω οργανισμών απεύθυναν χαιρετισμούς με τους οποίους διατύπωναν την προσήλωση τους στην εφαρμογή του ΓεΣΥ ως του μόνο μέσου οικονομικής βιωσιμότητας του τομέα της υγείας, που ταυτόχρονα θα διασφαλίσει   την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται προς τους κυπρίους πολίτες.
       
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Δρ. Νίκος Μαντάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι «ως Σύνδεσμος, υπήρξαμε και εξακολουθούμε να είμαστε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), το οποίο έπρεπε να είχε εφαρμοστεί προ πολλού, αλλά δυστυχώς έχει καθυστερήσει με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά.» Επιπλέον ανέφερε ότι «ενώ οδεύουμε προς την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αναμένουμε να παρουσιαστούν προβλήματα τεχνικής, οικονομικής, διαδικαστικής ή άλλης φύσεως. Μέσα από την καλύτερη συνεργασία και αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων φορέων, είμαι βέβαιος πως τα όποια προβλήματα προκύψουν μπορούν να ξεπεραστούν προς όφελος της δημόσιας υγείας αλλά και του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα υγείας, ο οποίος στενάζει κάτω από τις εξαιρετικά δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το δημόσιο.» Τέλος ο Δρ. Μαντάς ανέφερε ότι «ως ιατρικός κόσμος, τόσο τα νοσηλευτήρια όσο και οι ιατροί, οφείλουμε να επιδιώκουμε την συνεχή ενημέρωση και των ιατρών και του κοινού και να προχωρήσουμε στην κατάλληλη προετοιμασία, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν πιο ομαλή εφαρμογή του νέου συστήματος.»
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΑΥ κύριος Θωμάς Αντωνίου ανέφερε ότι «είμαστε η τελευταία χώρα της Ε.Ε. η οποία δεν διαθέτει καθολικό σύστημα υγείας και ότι η μελέτη του οίκου Mercer κατέδειξε ότι στην Κύπρο έχουμε το πιο άνισο σύστημα στην ΕΕ, μετά την Ελλάδα, από πλευράς προσβασιμότητας του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας.» . Πρόσθεσε ότι «παρά το ψηλό επίπεδο μόρφωσης και κατάρτισης του ιατρικού κόσμου στην Κύπρο, η απουσία ενός οργανωμένου καθολικού συστήματος υγείας οδηγεί σε ανισορροπίες με αντίκτυπο τόσο στην οικονομία όσο και στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη.» Επιπλέον ανέφερε ότι «το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι το πολύ ψηλό ποσοστό δαπανών που καταβάλλει ο πολίτης από την τσέπη του για αγορά υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, η υπερφόρτωση του δημόσιου τομέα, η ύπαρξη αχρείαστων/διπλών υποδομών, η μη αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, καθώς και η έλλειψη επαρκούς ελέγχου και επιβολής προτύπων ποιότητας.» Τέλος, ανέφερε ότι « δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, αναθεωρήσεις ή εφησυχασμούς. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, κόμματα, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, και οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι στην επίτευξη αυτού του κοινωνικού στόχου».

Με την σειρά του ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ. Ανδρέας Δημητρίου, ανέφερε ότι «η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) στο τέλος του 2015, όπως και η εφαρμογή του συστήματος των DRGs αποτελούν Μνημονιακή υποχρέωση της Κύπρου σύμφωνα και με το επικαιροποιημένο μνημόνιο συναντίληψης.» Πρόσθεσε ότι «η εφαρμογή του συστήματος των DRGs  (Diagnosis Related Groups) αποτελεί βασικότατο συστατικό λειτουργίας του ΓεΣΥ, αφού θα είναι η μέθοδος αποζημίωσης υπηρεσιών ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στα πλαίσια λειτουργίας του ΓεΣΥ.» Επιπλέον ανέφερε ότι «η  κωδικοποίηση είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που συνθέτουν το σύστημα των DRGs, αφού το ποσό αποζημίωσης για κάθε παροχέα θα εξαρτάται άμεσα από την ορθή καταχώρηση στο λογισμικό Grouper των διαγνώσεων και των κλινικών διεργασιών σε κωδικοποιημένη μορφή, έτσι ώστε το κάθε ιατρικό περιστατικό να ταξινομείται στο κατάλληλο DRG.» Κλείνοντας ο Δρ. Δημητρίου ανέφερε ότι «οι εν λόγω ενημερωτικές εκδηλώσεις οι οποίες διεξάγονται με ιδίους πόρους των οργανισμών, καταδεικνύουν και την προσήλωση μας αλλά και την ετοιμότητα μας ως οργανισμοί να προχωρήσουμε σε οποιεσδήποτε ενέργειες χρειάζονται για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ μέχρι το τέλος του 2015.»

Διαβάστηκε 321 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:57
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα