16/09/2013 Επιστολή προς όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος  είναι ο θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας και το  υπεύθυνο σώμα  για την προάσπιση του κύρους, του τίτλου του ιατρού και του ιατρικού επαγγέλματος. Η με οποιονδήποτε τρόπο άσκηση από μη ιατρό της  οποιασδήποτε ιατρικής πράξης και κατά συνέπεια η αντιποίηση του τίτλου του ιατρού, είναι πράξη παράνομη, αφού παραβιάζει τον Περί Εγγραφής Ιατρών (Σύλλογοι, Πειθαρχία και Ταμείον Συντάξεων Νόμου της πολιτείας. Αυτό φυσικά αφορά και το ψευδή ισχυρισμό της κατοχής ιατρικού τίτλου, οπουδήποτε και ενώπιον οποιουδήποτε γίνεται, πολύ δε περισσότερο όταν ψευδώς και κατά συνέπεια παρανόμως χρησιμοποιείται η ιατρική ιδιότητα σε τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Επειδή τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές ολοένα και συχνότερα μερικοί επιτήδειοι, οι οποίοι οικειοποιούνται την ιατρική ιδιότητα και ειδικότητα που δεν κατέχουν, σάς απευθύνουμε την παρούσα επιστολή.

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν έχουμε καμία επιθυμία, ούτε πρόθεση να επέμβουμε στην ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, γνώσεων και απόψεων και γενικότερα στην ελευθερία που χαρακτηρίζει και πρέπει να χαρακτηρίζει μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα. Εκείνο που επιθυμούμε και ζητούμε από εσάς, είναι να συμβάλουμε όλοι στο μέτρο του δυνατού, στην καταπολέμηση της αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος.

Θα σάς παρακαλούσαμε να ενημερώνεστε με ένα απλό και σύντομο τηλεφώνημα από  τη γραμματεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου πριν την παρουσίαση των οποιωνδήποτε προσώπων που καλείτε σε εκπομπές σας και εμφανίζονται ως ιατροί με οποιονδήποτε τρόπο, έτσι ώστε να γνωρίζουν αφ’ ενός οι τηλεπαρουσιαστές την σωστή  ιδιότητα και την αναγνωρισμένη ειδικότητα του κάθε προσώπου και κυρίως φυσικά να ενημερώνεται σωστά ο τηλεθεατής.

Σας παρακαλούμε να συμβάλετε με διορθωτική παρέμβαση ακόμη και στην περίπτωση που ένας τηλεθεατής παρεμβαίνει καλόπιστα και αποκαλεί ιατρό ένα από τους ομιλητές, χωρίς ναι είναι και ο ίδιος όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά δείχνει να το απολαμβάνει.

Ως εκ τούτου σε περιπτώσεις που καλείται κάποιος ομιλητής για τον οποίο που δεν υπάρχει γνώση κατά πόσο είναι ιατρός, εισηγούμαστε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία του ΠΙΣ και να ζητάτε να ενημερωθείτε σε ότι αφορά την ιδιότητα και την ειδικότητα του κάθε πρόσωπου που παρουσιάζετε.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε είδους συνεννόηση και συνεργασία.

 

Διαβάστηκε 351 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:56
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα