06/08/2013 Δικαίωμα στην υγεία, δικαίωμα στη ζωή - HIV και ανθρώπινα δικαιώματα

του Henning Mikkelsen, εκπροσώπου της ΕΕ
στο Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών
για το HIV/AIDS (UNAIDS)

Στην Ευρώπη ο αριθμός των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV παρουσιάζει σταθερή αύξηση, και σήμερα έχει φτάσει τα 2,3 εκατομμύρια. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων από HIV εξακολουθεί να αυξάνεται, ιδίως στις χώρες που γειτονεύουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, ελάχιστοι άνθρωποι πεθαίνουν από AIDS στις χώρες της ΕΕ, όπου υπάρχει ευρέως διαθέσιμη αποτελεσματική θεραπεία. Στις χώρες όμως που γειτονεύουν με την ΕΕ, το ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS εξακολουθεί να αυξάνεται, ενώ το 2011 οι θάνατοι είχαν φτάσει τους 92.000.

Σε όλη την περιοχή, συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες - όπως ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες και ατόμων που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών - εξακολουθούν να παρουσιάζουν δυσανάλογα υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Ο στιγματισμός, η διακριτική μεταχείριση και τα διάφορα νομικά εμπόδια παραμένουν σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την πλήρη κοινωνική ένταξη των ατόμων που ζουν με τον συγκεκριμένο ιό. Παρεμποδίζουν επίσης την πρόσβαση των ατόμων αυτών στις σχετικές υγειονομικές υπηρεσίες. Η πολιτική βούληση και δράση για την αντιμετώπιση των εμποδίων αυτών αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του ανθρώπινου και οικονομικού κόστους και την ανάδειξη της Ευρώπης σε πραγματικό παγκόσμιο πρωταθλητή στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

H ανακοίνωση για την καταπολέμηση του HIV/AIDS στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές της χώρες (2009-2013) υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV και τις ομάδες που πλήττονται από αυτόν, η οποία κατοχυρώνεται από τον Χάρτη της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα. Στις 27-28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων με θέμα «Δικαίωμα στην υγεία, δικαίωμα στη ζωή: HIV και ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕ και τις γειτονικές της χώρες» υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της UNAIDS. Στη συνάντηση αυτή εξετάσθηκε η πρόοδος που σημειώθηκε μέχρι σήμερα και καθορίστηκε η περαιτέρω πορεία για μεγαλύτερη πρόοδο στους τομείς της δημόσιας υγείας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τον ιό HIV.

Πηγή και Περισσότερες Πληροφορίες: http://ec.europa.eu/health-eu/newsletter/110/focus_newsletter_el.htm

Διαβάστηκε 342 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:46
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα