01/08/2013 Συνεργασία ΠΙΣ – ΟΑΥ για εφαρμογή του ΓεΣΥ

Σε ένα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα νέα συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου με τη διοίκηση του ΟΑΥ.  Κατά  τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας κύριος Θωμάς Αντωνίου και το επιτελείο του, ενημέρωσαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σ.Ι.Σ για τα θετικά αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης του οίκου Mercer Co σχετικά με την εφαρμογή και την οικονομική βιωσιμότητα του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Η μελέτη Mercer εκπονήθηκε  σύμφωνα με τις πρόνοιες  του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από μέρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (μέτρο 3.2f) με σκοπό την επικαιροποίηση του  υπολογισμού των εθνικών δαπανών υγείας, των δαπανών υγείας στο πλαίσια του ΓεΣΥ και του ορίου εισφοράς που απαιτείται για τη χρηματοδότηση του Γενικού Συστήματος Υγείας για την περίοδο 2016-2025.

Χρησιμοποιώντας ένα δυναμικό μοντέλο και λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο και προβλεπτό  οικονομικό περιβάλλον στη βάση μελετών, που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχοντας υπόψη τον υφιστάμενο σχεδιασμό του ΓεΣΥ, η αναλογιστική μελέτη καταλήγει στα πιο κάτω συμπεράσματα:

  1. H χρηματοδότηση του ΓεΣΥ μπορεί να επιτευχθεί με οριακή μόνο αύξηση του ποσοστού εισφοράς, όπως καθορίζονται στον περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμο του 2001
  2. Η εφαρμογή του ΓεΣΥ, όχι μόνο δεν θα αυξήσει  τις υφιστάμενες δαπάνες υγείας, αλλά αντίθετα  υπολογίζεται να επιφέρει συνολικές εξοικονομήσεις ύψους €292εκ. για την περίοδο 2016-2025, λόγω κυρίως της σε μεγάλο βαθμό οικονομικής και όχι  μόνο απεξάρτησης από το κράτος  των δημοσίων νοσηλευτηρίων, και φυσικά του συνεχούς κεντρικού ελέγχου του συστήματος.
  3. Η εισαγωγή του ΓεΣΥ θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στη δικαιότερη κατανομή του κόστους χρηματοδότησης της υγείας και στην αποτελεσματικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Τα ποσοστά εισφοράς, όπως καθορίζονται στον περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμο του 2001, αλλά και όπως διαμορφώνονται σύμφωνα με το βασικό σενάριο της αναλογιστικής μελέτης, παρατίθενται πιο κάτω:  

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ


Ποσοστά Εισφορών
Εισφορές βάσει του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου (2001) Εισφορές βάσει της αναλογιστικής μελέτηςMercer
Μισθωτοί 2,00% 2,23%
Εργοδότες 2,55% 2,85%
Κράτος 4,55% 4,55%*
Αυτοεργοδοτούμενοι 3,55% 3,97%
Συνταξιούχοι 2,00% 2,23%
Άλλα εισοδήματα 2,00% 2,23%

*  Η εισφορά του κράτους καθορίζεται έτσι ώστε να μην προκύψει επιπλέον επιβάρυνση για το κράτος από την εφαρμογή του ΓεΣΥ

Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω, επιβεβαιώνεται  ότι το ΓεΣΥ είναι οικονομικά βιώσιμο, δεν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά με πρόσθετο κόστος, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει ότι οι εισφορές διαμορφώνονται σε πλαίσια που έχουν συμφωνηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της καθολικότητας, της ελεύθερης πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα, της ισότητας και της αλληλεγγύης, σε συνάρτηση με μια σειρά πλεονεκτημάτων  που θα επιφέρει η εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ και ο ΠΙΣ θεωρούν ότι τα συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης επιβάλλουν την επιτάχυνση των ενεργειών για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας με κατάληξη την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ μέχρι το τέλος του 2015. Μια μεταρρύθμιση, η οποία θα θέσει την Κύπρο στο χάρτη των χωρών που εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και μέριμνας για ποιοτική αναβάθμιση του επίπεδου  της υγείας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ του 2006.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ανέφερε ότι ο ιατρικός κόσμος πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες για την εφαρμογή ενός καλά μελετημένου καθολικού Γενικού Σχεδίου Υγείας, προσθέτοντας ότι ο Σύλλογος στηρίζει όλες τις προσπάθειες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, που έχουν ως στόχο την εφαρμογή του.

Τέλος, τα δύο μέρη συμφωνήσαν και δεσμεύτηκαν ότι θα βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία και συνεννόηση και θα εργαστούν από κοινού σκληρά και μεθοδικά για να επισπευτεί η  εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Διαβάστηκε 323 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:44
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα