31/01/2013 Ενημερωτικό Σεμινάριο για το ΓεΣΥ στο Απολλώνιο Ιδιωτικό Νοσηλευτήριο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το ενημερωτικό σεμινάριο με τίτλο «Γενικό Σχέδιο Υγείας: Εξελίξεις στο τομέα της Υγείας Προοπτικές & Προκλήσεις Ιδιωτικού Τομέα» το οποίο διοργανώθηκε πρόσφατα από την Επιστημονική Επιτροπή του Απολλώνιου Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Νικόλαος Μαρουδιάς, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Απολλώνιου Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου και κύριος ομιλητής ο Δρ. Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο οικονομικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κύριος Αντρέας Χαραλάμπους, ο αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ κύριος Ανδρέας Μάτσης, ο τέως διευθυντής του CIPA κύριος Σωτήρης Σωτηρίου, ο τέως Πρόεδρος του ΟΑΥ κύριος Κυριάκος Χριστοφή και μεγάλος αριθμός ιατρών του ιδιωτικού και του κρατικού τομέα.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασής του, ο  Πρόεδρος του ΠΙΣ επικεντρώθηκε στις νέες εξελίξεις που αφορούν την εφαρμογή του ΓεΣΎ, στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιφέρει στον τομέα της Υγείας η επικείμενη επιβολή του Μνημονίου, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ιατρική κοινότητα με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Διασυνοριακή Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη.

Επιπλέον ο Πρόεδρος του ΠΙΣ επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα εφαρμογής του ΓεΣΥ, γεγονός που θα εξυπηρετήσει και την ορθή εισαγωγή και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Πρόσθεσε ότι «η Οδηγία έχει ως κύριο γνώμονα την ίση πρόσβαση των Ευρωπαίων Πολιτών στις Υπηρεσίες Υγείας και όλα τα κράτη μέλη έχουν ως χρέος τους να ανταποκριθούν θετικά και αποτελεσματικά σε μια ουσιαστική πρόκληση της σύγχρονης Δημοκρατίας, για μια πιο κοινωνική προσέγγιση των ασθενών.» Επιπλέον ανάφερε ότι «ανάμεσα σε άλλα, η Διασυνοριακή Πολιτική Υγείας, προνοεί τους ανάλογους μηχανισμούς για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, την πιο εύκολη πρόσβασή τους σε Υπηρεσίες Υγείας που ίσως να μην προσφέρονται στα κράτη μέλη διαμονής τους, τη διασφάλιση της ποιοτικής παροχής Υπηρεσιών Υγείας και το δικαίωμα επιλογής παρόχου υγειονομικών υπηρεσιών».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι «λαμβάνοντας όμως υπ’ όψη τη διαφορετικότητα των Συστημάτων Υγείας των κρατών μελών αλλά και το άρθρο 152 της Συνθήκης για την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το οποίο διατυπώνει το δικαίωμα και υποχρέωση των κρατών μελών για την οργάνωση και παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε εθνικό επίπεδο, το εγχείρημα αυτό δεν είναι απλό. Απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχή υιοθέτηση της νέας Διασυνοριακής Πολιτικής αποτελεί η πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάπτυξη ανάλογης συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου.» Πρόσθεσε ότι ο ΠΙΣ «βρίσκεται σε άμεση και συνεχή επαφή με τους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας, υποβοηθώντας ταυτόχρονα  την εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Διαβάστηκε 585 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:34
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 26/01/2013 Πρώτη Συνεδρία Σ.Ι.Σ 2013 07/02/2013 Εφαρμογή ΓεΣΥ »