20/06/2012 Κέντρα Ακτινοθεραπείας

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν το χρονίζον θέμα της δημιουργίας νέων Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων σε χώρο που θα επιλεγεί στην Λεμεσό και στο Γ.Ν. Λευκωσίας, τα οποία θα πλαισιώνουν το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου (OKTK). Είναι γνωστό ότι υπάρχει ήδη ειλημμένη πολιτική απόφαση για την δημιουργία των δύο επιπλέον Κέντρων, απόφαση για την οποία υπάρχουν διιστάμενες απόψεις.

Ο ΠΙΣ ως επιστημονικό σώμα τοποθετήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2008 με επιστολή του στον τότε Υπουργό Υγείας κύριο Χρήστο Πατσαλίδη επί του προσχεδίου για την «Στρατηγική αντιμετώπισης του Καρκίνου στην Κύπρο», τόσο γενικά επί του συνόλου της προσφοράς ογκολογικών υπηρεσιών, όσο και για την παροχή ακτινοθεραπευτικών υπηρεσιών.

Αναφορικά λοιπόν με το θέμα της δημιουργίας των νέων Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων, ο ΠΙΣ κατόπιν μελέτης και συζήτησης των επιστημονικών διεθνών αλλά και τοπικών δεδομένων, έχει να παρατηρήσει τα πιο κάτω:

  1. Χαιρετίζει κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην καλύτερη οργάνωση και γενικά στη βελτίωση των παρεχομένων ογκολογικών υπηρεσιών και εκφράζει ετοιμότητα να συμβάλει ενεργά στην επιτυχία της.
     
  2. Υιοθετεί την εισήγηση που γίνεται στην «Στρατηγική για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην Κύπρο», που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Υγείας  το 2009, ότι το στρατηγικό σχέδιο πρέπει να βασίζεται στις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ότι θα πρέπει να μελετηθούν, με κάθε επιστημονική προσέγγιση, οι ανάγκες του Κυπριακού πληθυσμού σε Γραμμικούς Επιταχυντές.
     
  3. Υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στην Λεμεσό, θέση που τεκμηριώνεται επιστημονικά.
     
  4. Θεωρεί ότι η εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων αρχών οργάνωσης υπηρεσιών ακτινοθεραπείας στην Κύπρο θα διασφαλίσει την αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών ΑΚΤΘ.
     
  5. Κατανοεί τη θέση του Υ.Υ. για την αναγκαιότητα παροχής ογκολογικών υπηρεσιών από το κράτος και τη διάθεση τέτοιων υπηρεσιών στο Νέο Γ.Ν. Λευκωσίας, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει ως Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
     
  6. Επισημαίνει την έλλειψη και τη δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού για τη λειτουργία πολλών και διασκορπισμένων ογκολογικών μονάδων.
     
  7. Επιπλέον, γνωρίζοντας τους προβληματισμούς που κατά καιρούς εκφράζονται για το καθεστώς και την απομονωμένη τοποθεσία του ΟΚΤΚ, εισηγείται όπως καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης τρόπου αλλαγής του νομικού καθεστώτος του κέντρου, ούτως ώστε αυτό να ενσωματωθεί και επίσημα στις ιατρικές υπηρεσίες του Υ.Υ. μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
     
  8. Εισηγείται τη διενέργεια μελέτης από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, η οποία θα καταδείξει τις πραγματικές ανάγκες τόσο σε μηχανήματα όσο και τον αριθμό αλλά και τον χώρο δημιουργίας των νέων Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων.
Διαβάστηκε 321 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 11:25
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα