ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

PETR

Η Κυπριακή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων, της οποίας ο κύριος σκοπός είναι η προαγωγή της Μικροβιολογίας και των Λοιμώξεων στον τομέα της ιατρικής επιστήμης και η με κάθε τρόπο συμβολή της στη πρόληψη διάγνωση και θεραπεία των λοιμώξεων, παρακολουθώντας τους τελευταίους τρεις μήνες τη νέα πανδημία από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, θεωρεί υποχρέωση της να τονίσει προς κάθε αρμόδιο και το κοινό τη σημασία και τις συνέπειες των Λοιμώξεων τόσο στην Ατομική όσο και τη Δημόσια Υγεία αλλά και την οικονομία και στην κοινωνία του τόπου γενικότερα .

Ο τόπος μας αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίσιμη αυτή περίοδο τον κίνδυνο ,από την COVID-19 , και πέτυχε να κρατηθεί όρθιο το νεοσύστατο Γεσυ , χάρις στα έγκαιρα προληπτικά μέτρα, που έλαβε η πολιτεία σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων έτσι ώστε να έχουμε μικρό ποσοστό κρουσμάτων της νόσου και θανάτων .

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας μας θεωρεί υποχρέωση του να εκφράσει τις ευχαριστίες του στους ιατρούς μέλη της, και ιδιαίτερα τους Λοιμωξιολόγους , Μικροβιολόγους ,Παθολόγους , Παιδιάτρους, Εντατικολόγους, καθώς και τους ιατρούς μη μέλη της, άλλων ειδικοτήτων , αλλά και στο νοσηλευτικό προσωπικό και σ ’όλους τους λειτουργούς του τομέα της Υγείας για την επιτυχή μέχρι στιγμής αντιμετώπιση της Πανδημίας.

Οι νέοι Λοιμωξιολόγοι της Κύπρου και οι Νοσοκομειακοί Μικροβιολόγοι και Εντατικολόγοι πάλεψαν μαζί με άλλους συναδέλφους τους στην πρώτη γραμμή από τη πρώτη μέρα , αψηφώντας τον κίνδυνο της αρρώστιας, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους χωρίς δισταγμό στους πάσχοντες συνανθρώπους μας ασθενείς . Σ ’αυτούς αξίζουν κύρια τα συγχαρητήρια και η ευγνωμοσύνη όλων μας .

Συγχαρητήρια επίσης και τιμή πρέπει να αποδοθούν και στους Πανεπιστημιακούς, Λοιμωξιολόγους , Μικροβιολόγους-Ιολόγους και Επιδημιολόγους, που οι περισσότεροι είναι μέλη της εταιρείας μας, που πλαισίωσαν εθελοντικά την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργού Υγείας και τις Επιτροπές Λοιμώξεων των Νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της COVID-19 . Οι εξειδικευμένες επιστημονικές τους γνώσεις και μελέτες συνέβαλαν τα μέγιστα στην λήψη, από την πολιτεία, των ορθών αποφάσεων και μέτρων για την προστασία των πολιτών. Ακόμα οι έγκυρες και τεκμηριωμένες ενημερώσεις του κοινού από αυτούς βοήθησαν τους πολίτες να κατανοήσουν τους κινδύνους από την πανδημία και να εφαρμόσουν τα μέτρα υγιεινής και πρόληψης της νέας αυτής νόσου.

Η πανδημία αυτή ανέδειξε τη τεράστια σημασία των Λοιμώξεων όχι μόνο στην Υγεία αλλά και των επιπτώσεων τους στην Οικονομία και την Κοινωνία μας γενικότερα. Οι τελευταίοι μήνες απέδειξαν για μια ακόμα φορά την ανάγκη τόσο για καλύτερη εκπαίδευση των λειτουργών του συστήματος Υγείας (ιατρών ,νοσηλευτών, διοικητικών κ.α. ) στον Τομέα των Λοιμώξεων όσο και την ανάγκη για συστηματική αναδιοργάνωση και ενίσχυση των Υπηρεσιών Υγείας στον Τομέα αυτό με τη συμμετοχή εξειδικευμένων Λοιμωξιολόγων και ιατρών Μικροβιολόγων καθώς και άλλων επιστημόνων (Επιδημιολόγων, Φαρμακοποιών, Εργαστηριακών Μικροβιολόγων, Εντατικολόγων Βιολόγων και Νοσηλευτών) , ώστε ανά πάσαν στιγμή να είναι σε θέση το Σύστημα Υγείας να αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά προβλήματα Λοιμώξεων τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Εξωνοσoκομειακές Λοιμώξεις ) όσο και στο Νοσοκομείο (Νοσοκομειακές Λοιμώξεις).

Στη παρούσα φάση της ύφεσης της Πανδημίας στο τόπο μας ,η Κυπριακή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων και τα μέλη της , σε συνεργασία με τις άλλες Επιστημονικές Εταιρείες ,τον ΠΙΣ και την πολιτεία , παραμένουν σε εγρήγορση παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις και θα συνεχίσει να αγωνίζεται παρά το πλευρό όλων των συναδέλφων της για το καλό των ασθενών, προσδοκώντας παράλληλα στην κατανόηση και την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των ιατρών Μικροβιολόγων και Λοιμωξιολόγων στην αντιμετώπιση μιας Πανδημίας αλλά και στην Ιατρική Επιστήμη γενικότερα.

Για το ΔΣ της Κυπριακής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων

Ο Πρόεδρος

Καθ. Γεώργιος Πετρίκκος

Λευκωσία, 12/6/2020

Διαβάστηκε 1267 φορές
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα