ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

PETR

Η Κυπριακή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων , παρακολουθώντας την εξέλιξη της Πανδημίας της COVID-19 και όλα τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τη πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου τονίζει ότι με τις τεράστιες προσπάθειες και τα αυστηρά μέτρα που λήφθηκαν, πετύχαμε την συγκριτικά με άλλες χώρες πολύ καλή αντιμετώπιση της πανδημίας στο τόπο μας. Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της νόσου δεν πέρασε, είναι ακόμα υπαρκτός και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός αλλά επιβάλλεται συνεχής επαγρύπνηση και εφαρμογή των μέτρων που εξαγγέλλονται από τις αρμόδιες αρχές, ιδιαίτερα στη φάση αυτή της αποκλιμάκωσης . Όσον αφορά τη θεραπεία της νόσου θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μέχρι σήμερα κανένα φάρμακο δεν έχει αποδείξει αποτελεσματικότητα στο πλαίσιο της θεραπείας της COVID-19.

Σύμφωνα με της Οδηγίες του Food and Drug Administration (FDA) USA

«Η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλείς και αποτελεσματικές για τη θεραπεία ή την πρόληψη του COVID- 19. Μελετώνται σε κλινικές δοκιμές για την COVID-19 και έχει επιτραπεί η προσωρινή χρήση τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID- 19 για τη θεραπεία της, σε νοσηλευόμενους ασθενείς όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλινικές δοκιμές ή η συμμετοχή δεν είναι εφικτή, μέσω άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης (ΑΧΕ). Η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη μπορεί να προκαλέσουν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς όπως παράταση του διαστήματος QT και επικίνδυνα γρήγορο καρδιακό ρυθμό λόγω κοιλιακής ταχυκαρδίας. Αυτοί οι κίνδυνοι ενδέχεται να αυξηθούν όταν αυτά τα φάρμακα συνδυάζονται με άλλα φάρμακα, που είναι γνωστό ότι παρατείνουν το διάστημα QT, συμπεριλαμβανομένου του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνης, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19 χωρίς έγκριση του FDA για αυτήν την πάθηση. Οι ασθενείς που έχουν επίσης άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή και νεφρική νόσο, ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αυτά τα καρδιακά προβλήματα κατά τη λήψη των φαρμάκων αυτών . Για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων που μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή, προειδοποιούμε το κοινό ότι η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη, είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη, όταν χρησιμοποιούνται για το COVID-19 πρέπει να περιορίζονται στα πλαίσια κλινικών δοκιμών ή για τη θεραπεία ορισμένων νοσοκομειακών ασθενών.

Η ΑΧΕ βασίστηκε σε περιορισμένες ενδείξεις ότι τα φάρμακα μπορεί να παρέχουν όφελος και για αυτόν τον λόγο, επετράπει η χρήση τους μόνο σε νοσοκομειακούς ασθενείς υπό προσεκτική παρακολούθηση της καρδιάς».(https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-cautions-against-use-hydroxychloroquine-or-chloroquine-covid-19-outside-hospital-setting-or)

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (National Institute of Health) συγκρότησε ομάδα ιατρών, στατιστικολόγων και άλλων εμπειρογνωμόνων η οποία προσφάτως ανακοίνωσε κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία ασθενών που νοσούν με COVID-19. Οι οδηγίες έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο.

. Γενικές κατευθυντήριες οδηγίες:

1. Δεν συνιστάται η χρήση οποιουδήποτε παράγοντα ως προφύλαξη πριν από την έκθεση έναντι του SARS-CoV-2 εκτός του πλαισίου κλινικών δοκιμών.

2. Δεν συνιστάται η χρήση οποιουδήποτε παράγοντα ως προφύλαξη μετά την έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 εκτός του πλαισίου κλινικών δοκιμών.

3. Δεν συνιστάται καμία πρόσθετη εργαστηριακή δοκιμασία και καμία ειδική θεραπεία για άτομα με πιθανή ή επιβεβαιωμένη ασυμπτωματική ή προσυμπτωματική λοίμωξη από SARS-

CoV-2.

4. Προς το παρόν, κανένα φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι απόλυτα ασφαλές και αποτελεσματικό για τη θεραπεία της λοίμωξης με τον ιό COVID-19. Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ισχυρά ή να αποθαρρύνουν τη χρήση οποιασδήποτε αντιικής ή ανοσορρυθμιστικής θεραπείας σε ασθενείς με COVID-19 που έχουν ήπια, μέτρια. σοβαρή ,ή κρίσιμη ,ασθένεια. (https://covid19treatmentguidelines.nih.gov/introduction/)

Κατευθυντήριες Οδηγίες της IDSA (Infectious Diseases Society of America):

Η ομάδα Κατευθυντήριων Οδηγιών της IDSA συνιστά ότι, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη του, η χρήση της Υδρόξυχλωροκίνης ( HCQ) πρέπει να εφαρμόζεται στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής. Λόγω της πιθανότητας τοξικότητας, η ομάδα συνιστά ο συνδυασμός HCQ + Αζιθρομικίνης (AZ) να χρησιμοποιείται μόνο στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής. Αυτή η σύσταση δεν αφορά τη χρήση της αζιθρομυκίνης για δευτερογενή βακτηριακή πνευμονία σε ασθενείς με COVID-19. Απαιτούνται επιπλέον τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και αποτελέσματα προοπτικών καταγραφών για την ενημέρωση της έρευνας για θεραπεία μόνο με HCQ ή σε συνδυασμό με ΑΖ για ασθενείς με COVID-19.(https://www.idsociety.org/COVID19guidelines)

Ο Ευρωπαικος Οργανισμός Φαρμακων European Medicines Agency (EMA) συνιστά : «Τόσο η χλωροκίνη όσο και η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, ειδικά σε υψηλές δόσεις ή όταν συνδυάζονται με άλλα φάρμακα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς επίβλεψη από γιατρό. οι συνταγές δεν πρέπει να δίνονται εκτός των εγκεκριμένων χρήσεων τους, εκτός υπό τον έλεγχο κλινικής δοκιμής ή εθνικών συμφωνημένων πρωτοκόλλων».(https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-chloroquine-hydroxychloroquine-only-be-used-clinical-trials-emergency-use-programmes).

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγεία Κύπρου σε Δελτίο Τύπου στις 31/03/20 αναφέρει: «Ο Οργανισμός υιοθετώντας τις Κατευθυντήριες Οδηγίες που έχει συστήσει η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία σε σχέση με τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον κορωνοϊό COVID19, ανακοινώνει την έναρξη συνταγογράφησης με τη χρήση συνδυασμού φαρμακευτικών προϊόντων (azithromycin ή/και hydroxychloroquine ή chloroquine) μέσω του Συστήματος Πληροφορικής (ΣΠ) του ΓεΣΥ, ΜΟΝΟ σε ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 μετά από εργαστηριακή εξέταση».

Η Εταιρεία μας με βάση τα ανωτέρω συνιστά την αποφυγή αλόγιστης χρήσης των ανωτέρω φαρμάκων και σε κάθε περίπτωση η χρήση τους να γίνεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση ή ασφαλέστερα εντός πρωτοκόλλων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών .

Ο Πρόεδρος

Καθ. Γεώργιος Πετρίκκος

 Λευκωσία, 01/05/20

Διαβάστηκε 514 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 11:59
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα