Μετά από παρέμβαση ΠΙΣ η Διεθνής Ουρολογική Εταιρεία απέσυρε τη συμμετοχή της από παράνομο συνέδριο στην κατεχόμενη Κερύνεια

kyrenia harbour6 1

 

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει την ικανοποίηση του καθότι οι ενέργειές του οδήγησαν στην απόσυρση της συμμετοχής της Διεθνούς Ουρολογικής Εταιρείας (Société Internationale d’Urologie - SIU) από παράνομο επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει αυτές τις ημέρες η Τουρκική Ουρολογική Εταιρεία στην κατεχόμενη Κερύνεια και μάλιστα σε χώρο ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας.

Τέτοιες διοργανώσεις συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ΠΙΣ έλαβε άμεση δράση μόλις ενημερώθηκε για την παράνομη αυτή διοργάνωση, επικοινωνώντας με τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Μέσω αυτών των συντονισμένων ενεργειών, καταφέραμε να αποτρέψουμε τη συμμετοχή επιστημόνων στην παράνομη αυτή διοργάνωση καθότι η Διεθνής Ουρολογική Εταιρεία, σε απαντητική της επιστολή ξεκαθαρίζει ότι μετά την παρέμβαση του ΠΙΣ, έχει αποσύρει τη συμμετοχή της από την εν λόγω διοργάνωση.

Με αυτή την αφορμή ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, προκειμένου να διασφαλίσει το κύρος της ιατρικής κοινότητας αλλά και τη νομιμότητα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και το ΣΑ του ΟΗΕ, εφιστά για ακόμη μια φορά την προσοχή των μελών του αλλά και της διεθνούς ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας ως προς τα εξής:

  • Τέτοιες διοργανώσεις συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Απευθύνουμε αυστηρή σύσταση ότι τυχόν συμμετοχή ιατρών σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε μια διεθνώς μη-αναγνωρισμένη οντότητα, θα συνιστούσε έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους και αντίκεται στη νομιμότητα, στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ.
  • Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς άπτεται της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ΠΙΣ παραμένει σε επαγρύπνηση και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά παρόμοιες παράνομες διοργανώσεις, προειδοποιώντας τόσο τα μέλη του όσο και τους διεθνείς οργανισμούς να αποφεύγουν συμμετοχές που μπορεί να υπονομεύσουν την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

17 Οκτωβρίου 2024

 

Διαβάστηκε 74 φορές
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 1 ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ