Ανακοίνωση Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την Απεργία στα Δημόσια Νοσηλευτήρια

nosil

Με αφορμή τα απεργιακά μέτρα στα οποία είχαν οδηγηθεί οι επαγγελματίες υγείας και οι Ιατροί του Δημόσιου τομέα, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, αναφέρει τα εξής:

1. Τα αιτήματα των συναδέλφων του δημοσίου πηγάζουν από την ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης στα δημόσια νοσηλευτήρια.
  2. Το επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό αποτελεί τον πυρήνα της υγειονομικής περίθαλψης. Χωρίς αυτό, η ποιότητα της φροντίδας προς τους ασθενείς διακυβεύεται.
  3. Ως θέση αρχής σημειώνουμε ότι το επιστημονικό και δη ιατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσηλευτήρια, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες επαγγελματικής, επιστημονικής και μισθολογικής ανέλιξης.
  4. Η αξιοπρεπής αμοιβή του ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού είναι αναγκαία για την προσέλκυση και διατήρηση υψηλής ποιότητας επαγγελματιών. Οι αρμόδιοι πρέπει να εξασφαλίσουν δίκαιες αμοιβές που αντανακλούν τη σημασία της εργασίας τους και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που απαιτείται, αν πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ως η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ.
  5. Ο ΠΙΣ καλεί όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα τους καθ’ ύλην αρμοδίους φορείς που είναι οι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών και διοικητικών αποφάσεων στα δημόσια νοσηλευτήρια, να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου και σε πνεύμα συνεργασίας να εξεύρουν εκείνες τις κοινές συνισταμένες που θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα, τη βιωσιμότητα και την σωστή λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
  6. Η ειλικρινής διαβούλευση, η αποφυγή τακτικισμών που δύνανται να εκληφθούν ως εμπαιγμός, ο αλληλοσεβασμός και η εποικοδομητική διαλλακτικότητα, αποτελούν το «κλειδί» για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων και την επίλυση διαχρονικών παθογενειών που μαστίζουν τον τομέα.
  7. Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι ήγγικεν η ώρα για έναν ώριμο, ειλικρινή, εποικοδομητικό και με καλή πίστη διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, που θα ανοίξει το δρόμο για αποτελεσματικές, δίκαιες και βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

27 Οκτωβρίου 2023