ΠΙΣ: Με τη διαπόμπευση ιατρών, δεν επιλύονται τα θέματα της υγείας

doctor wont fill out medical report forms

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, με πάσα ευκολία και χωρίς την απαιτούμενη διακρίβωση των γεγονότων, ιατροί-μέλη μας διαπομπεύονται συχνά και στοχοποιούνται δημόσια.

Ουδείς μπορεί να καπηλεύεται την υγεία των πολιτών και την Ιπποκρατική αποστολή των γιατρών, ούτε και οι αξίες αυτές μπορεί ν’ αποτελούν αντικείμενο λαϊκισμού και δημαγωγίας.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος σέβεται τον ανθρώπινο πόνο και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιλέγει σε πολλές περιπτώσεις να μην εμπλέκεται σε δημόσιες αντιπαραθέσεις. Αυτή η στάση δυστυχώς, τυγχάνει εκμετάλλευσης και παρερμηνεύεται, στέλνοντας στην κοινωνία τα λανθασμένα μηνύματα.

Στο πλαίσιο του ΓεΣΥ οι περιορισμοί και τα όρια μέσα στα οποία οφείλουν να κινούνται οι γιατροί είναι καθορισμένα. Είναι αδιανόητο γιατροί να στοχοποιούνται δημόσια, επειδή τήρησαν τους κανονισμούς ή επειδή παρείχαν υπηρεσίες σε περιβάλλον αυξημένης ή και αναιτιολόγητης ζήτησης.

Παράλληλα, σε ότι αφορά διερευνώμενες υποθέσεις ιατρικής αμέλειας ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος είναι ο πρώτος που επιθυμεί να διαλευκαίνονται. Υπάρχουν ωστόσο διαδικασίες που απαιτούν χρόνο αλλά και δικαιώματα των καταγγελλομένων που δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι παραβιάζονται σε πολλές περιπτώσεις. Το στήσιμο λαϊκών δικαστηρίων είναι απαράδεκτο.

Σε ότι αφορά τις πειθαρχικές διαδικασίες του ΠΙΣ, καλούμε για ακόμη μια φορά το Υπουργείο Υγείας όπως προχωρήσει τάχιστα στην οριστικοποίηση και κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που τροποποιεί τη σχετική νομοθεσία, λύνοντας ουσιαστικά τα χέρια του Συλλόγου, κυρίως σε ότι αφορά σοβαρές καταγγελίες.

Παρά ταύτα, η διαπόμπευση των γιατρών ούτε επιλύει τα προβλήματα, ούτε εξαφανίζει παθογένειες και διαχρονικές στρεβλώσεις που ταλανίζουν τον τομέα της υγείας.

Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης πρέπει επιτέλους να σταματήσει και να εγκύψουμε στην άμεση επίλυση των διαπιστωθέντων προβλημάτων.

21 Μαρτίου 2023