Το ΣΙΣ χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει τον Πρόεδρο του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ

293931307 3978528732372380 8020878397982027333 n

 

Το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) χαιρετίζει ως μια θετική και εποικοδομητική εξέλιξη, την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να διορίσει, κατόπιν εισήγησης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Πέτρο Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

 

Το ΣΙΣ ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο όπως επίσης την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ για τη διαχρονική στήριξη της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο διορισμός του Προέδρου του ΠΙΣ, θα αποτελέσει μια πρόσθετη αξία και θα προσδώσει την απαραίτητη επιστημοσύνη που χρειάζεται σε διοικητικό επίπεδο ο αρμόδιος φορέας εφαρμογής, του ΓεΣΥ.

Αυτός ο διορισμός καλύπτει ταυτόχρονα ένα σοβαρό κενό, που αφορούσε την ισότιμη εκπροσώπηση της ιατρικής κοινότητας στο ΔΣ του ΟΑΥ, μαζί με όλα τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη, και μάλιστα στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο που είναι αυτό του Προέδρου του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου.

Άλλωστε τέτοιες πρακτικές, ήδη ακολουθούνται με επιτυχία από άλλες προηγμένες χώρες με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στον τομέα, γι’ αυτό εκφράζουμε την ικανοποίηση μας που η Κύπρος υιοθετεί αυτή την καλή πρακτική.

Ο ΠΙΣ θα λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε πρυτανεύσει η συλλογικότητα και το πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να καταστεί η λειτουργία του συστήματος, πιο αποτελεσματική, πιο εύρωστη και κυρίως να στηρίζεται σε εκείνη την επιστημονική βάση που είναι απαραίτητη ευρύτερα για τη λειτουργία συστημάτων υγείας.

Ο ΠΙΣ διαχρονικά μιλούσε υπέρ της αναγκαιότητας ενός συστήματος υγείας. Οι όποιοι προβληματισμοί και εισηγήσεις, αφορούσαν την ορθότητα και την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και είναι προβληματισμοί οι οποίοι μέσα από τα 3 χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ έχουν επιβεβαιωθεί.

Ισχυρή πεποίθηση του ΣΙΣ, είναι ότι οι αντιπαραθέσεις δεν έχουν θέση στον τομέα της υγείας και ότι μόνο μέσα από την ειλικρινή, καλοπροαίρετη και συλλογική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα σύστημα υγείας το οποίο πραγματικά να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τόσο της ιατρικής κοινότητας όσο και των πολιτών. Ένα σύστημα που παρέχει συνθήκες ασφάλειας και παραγωγικότητας στους επαγγελματίες υγείας και ταυτόχρονα ποιότητα και ασφάλεια στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Με αυτή την ευκαιρία το ΣΙΣ επαναλαμβάνει παράλληλα την πάγια θέση του που αφορά στην αναγκαιότητα της τροποποίησης της νομοθεσίας ώστε να θεσμοθετηθεί η εκπροσώπηση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στο Δ.Σ. του ΟΑΥ.

Το ΓεΣΥ δεν κινδυνεύει από την παρουσία του ΠΙΣ στα διοικητικά του όργανα. Κινδυνεύει από τον συνειδητό και παντελώς αναίτιο παραγκωνισμό του θεσμικού φορέα της ιατρικής κοινότητας, σε ένα χώρο όπου η εμπειρογνωμοσύνη του είναι όχι απλά χρήσιμη αλλά και επιβεβλημένη.

14 Ιουλίου 2022

 

Διαβάστηκε 442 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 08:53
Print Friendly, PDF & Email

Πολυμέσα